Wahania obrotow przy rozgrzanym silniku.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Problem pojawia sie TYLKO przy zasilanu gazem i po rozgrzaniu silnika: po zdjeciu nogi z pedalu gazu (sprzeglo wcisniete) obroty silnika spadaja do ok 400-500rpm, nastepnie dosc gwaltownie skacza do ok 1500rpm, po czym znow drastycznie spadaja do bardzo malych wartosci lub silnik (najczesciej) po prostu gasnie.

Instalacja LPG jest zamontowana w audi A3 '97 1.8, sterowania przy pomocy silnika krokowego i sondy lambda.

Prosze o wszelkie sugestie co moze byc przyczyna takiego zachowia.

Witam!
Mam podobne objawy w P406 - jak pisałem wcześniej ,nie wiem jaką masz instalacje ale ostatnio udalo mi porozmawiać z człowiekiem który "zjadł zęby" na LPG i powiedział krótko - źle zamontowana instalacja (niestarannie), najprawdopodobniej jest jakaś nieszczelność ( mam instalacje IV gen) na kolektorze tam gdzie gazmeni założyli wtryski gazowe ewentualnie na przewodach dolotowych gazu do tych wtrysków.
Ta nieszczelność powoduje że komputer wariuje i dostaje dane takie a nie inne (uboga/bogata mieszanka) i próbuje korygować charakterystykę, inna sprawa że u mnie dzieje się tak na Pb i LPG.
PS.Wymieniłem na poczatku silnik krokowy ale to nic nie pomogło

Właśnie planuje zabrać się za sprawdzanie szczelności w najbliższych dniach - jak tylko skończę remont mieszkania

O efektach poinformuję na forum
Pozdrawiam