Most przedni do Nivy 1.7-ktokolwiek widział, ktokolwiek wie!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i przeżyłem przed dwoma tygodniami zgon przedniego mostu. Proszę o informację, gdzie mógłbym w miarę niedrogo kupić nowy lub używany most, ewentualnie komplet naprawczy w składzie:

-Tryby 11x43 komplet
-Kosz satelitów kompletny (z obudową)
-komplet łożysk do reduktora przedniego
-komplet uszczelek

Czy ktokolwiek z Was miał już taki problem??? Ja mam dziwne "szczęście", bo przytrafia mi się już któraś tam dziwna (rzadko spotykana) awaria - jak np. ukręcenie piasty przedniej czy koniecznośc wymiany serwa. Zgon mostu to też ponoć nieczęsta przypadłość (mój samochód ma 115 tys. przebiegu).

Cytat:
2005-07-31 17:47:19, Szoszon pisze:
Zgon mostu to też ponoć nieczęsta przypadłość (mój samochód ma 115 tys. przebiegu).

Też to przechodziłem
A co dokładnie nie wytrzymało u Ciebie w moście??

To mnie pocieszyłeś trochę, bo już się zacząłem martwić że moja Nivka to jakiś pechowy egzemplarz...
Co dokładnie poszło to nie wiem, bo na mechanice się nie znam, ale ponoć w środku była miazga, więc poszło prawdopodobnie wszystko co się dało

I jak sobie poradziłeś z problemem? Czy naprawdę muszę dawać 1200-1700 (ba takie ceny podają w hurtowniach) zł, czy jest jakieś tańsze rozwiązanie (oczywiście takie co mi pojeździ trochę, a nie rozsypie się po roku) ?

[ wiadomość edytowana przez: Szoszon dnia 2005-08-01 13:15:08 ]

[quote]
2005-08-01 13:12:26, Szoszon pisze:
I jak sobie poradziłeś z problemem? Czy naprawdę muszę dawać 1200-1700 (ba takie ceny podają w hurtowniach) zł, czy jest jakieś tańsze rozwiązanie (oczywiście takie co mi pojeździ trochę, a nie rozsypie się po roku) ? [ wiadomość edytowana przez: Szoszon dnia 2005-08-01 13:15:08 ]
Właściwie nie ma innego rozwiazania (jeżeli w moście jest masakra) jak tylko założenie nowego. W kazdym innym przypadku dochodzi problem regulacji który jest dosć skąplikowany i tez nie daje gwarancji na to jak długo będzie most pracował. Ja wymieniałem swój chyba w 2001 i za nowy dałem wtedy 450 zł dziś sądzę że maksymelnie może kosztować 800zł. Niedawno wymieniałem też tylny most i za całość zapłaciłem 850. Jest jeszcze sprawa przełożenia ale i tak przyd może być chyba tylko oryginalny od nivy.

No i problem rozwiązany, zamówiłem nowy most, ma kosztować 950 (po długich targach) i będzie w czwartek.
Ale naprawdę, po różnych hurtowniach w Polsce dzwoniłem i ceny dochodzą do 1700. Więc jestem szczęsliwy że na tych 950 stanęło, chociaż początkowo liczyłem po cichu że to wydatek rzędu 500-700 zł.
Niemniej postanowiłem że jak szaleć to szaleć, wymieniam także tylną półoś i dwa odcinki tłumika. Za 2 tygodnie kupuję ruskie opony

Czy ktoś chciałby odkupić ode mnie obudowę mostu? Niedrogo, może być w naturze

nie prosciej i taniej bylo kupic tylko bebech - to wydatek o polowe mniejszy

Hmmm, po pierwsze nie bardzo mam pojęcie gdzie mógłbym kupić, po drugie... czy na pewno mniejszy wydatek jeżeli z mojego mostu do użytku nadaje się tylko i wyłącznie obudowa ? No i za robienie składaka mechanik policzy sobie powiedzmy że stówę więcej niż za montaż nowego mostu
(niestety nie posiadam ani warunków ani wiedzy żeby sobie to samemu zrobić )

A tak na przyszłość: (może był już taki wątek, to mnie odeślijcie do niego jakby co) - gdzie są jakieś sklepy / komisy z tanimi częsciami nowymi/używanymi do Niwy? A może ma ktoś kontakt z ludźmi sprowadzającymi to bezpośrednio z Rosji (czy w Kaliningradzie jest jakiś sklep z częściami do Niwy ?).
Ja mogę podać jak na razie jeden adres :

http://www.skorpion.auto.pl/

To najtańsza ze znanych mi hurtowni w Krakowie.

Dobrze zrobiłeś że wziąłeś nowy ale i tak drogo... mimo to dobrze bo za bebechy wcale nie byłoby wiele taniej a złożenie tego odpowiednie to troszkę może nie wyższa filozofia ale doświadczenie trzeba mieć i problem jest też z końcówką miernika itp. itd. a ten już będzie już fabrysznie wyregulowany.
Oby miał dobre przełożenie

A Ty gdzie kupowałeś swój most ?

W Poznaniu na fakture

Chyba

[ wiadomość edytowana przez: Sniper dnia 2005-08-02 20:22:43 ]

A czy mógłbyś podać jakieś bliższe namiary na sklep ?

jesli chcesz dobry sklep to polecam Jaworzno- tam mam znajomego ktory prowadzi sklep Łady. Konkretny gosc i ma najtaniej w regionie (no jak dla mnie najtaniej) ale jakbym z nim zagadal to by ci tez dal jakis upust

Cytat:
2005-08-02 20:25:54, Szoszon pisze:
A czy mógłbyś podać jakieś bliższe namiary na sklep ?

Wysyłkowa sprzedaż części do samochodów Łada, Samara, Niva, Tavria, Aleko, Skoda, Fiat 126p, Cinquecento, Polonez, FSO oraz do samochodów zachodnioeuropejskich, japońskich i koreańskich. Sklep: ul. Wawrzyniaka 8 w Poznaniu, tel. (061) 847 75 47

Dzięki za namiary na sklep w Poznaniu, jeszcze prośba do Barta o namiary na ten sklepik w Jaworznie (co by nie było bliżej...)
Aktualnie jestem na kupnie półosi tylnej. Nie wiedzieć czemu w moim modelu (1999 r., 1,7) zamontowana jest ta krótsza (czyli tak jakby od 1,6) - i tym samym kupiona przeze mnie półoś od 1,7 nie pasuje