MotoNews.pl

Diagnostyka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witanko,
Powiedzcie dokladnie jaka droga jest ( wiem ze zawila ) pomiedzy komputerem w aucie, a powiedzmy laptopem. Jaki jest dokladnie typ interfejsu, czy jeszcze potrzebne jest jakies urzadzenie dodatkowe, jaki soft. Wiem, wiem, odczyt migajacej kontrolki... ale potrzebuje czegos konkretniejszego. Chodzi o diagnostyke, a nie modyfikacje. Autko Omega B, 2,5V6 98r

Pozdrawiam All

pierwsze lepsiejsze na allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62188921
drogie jak choroba, interface pewnie by szlo zrobic jakos samemu (wg schematu), soft z neta...

Opelscaner wykonuje na zamówienia ,Interfejs diagnostyczny do Opla .
Obsługuje modele:
Rok Model
1987 Ascona, Corsa-A/Kombi, Kadett-E, Omega-A, Senator-B
1988 Ascona, Corsa-A/Kombi, Kadett-E, Omega-A, Senator-B
1989 Corsa-A/Kombi, Kadett-E, Omega-A, Senator-B, Vectra-A
1990 Calibra, Corsa-A/Kombi, Kadett-E, Omega-A, Senator-B, Vectra-A
1991 Calibra, Corsa-A/Kombi, Kadett-E, Omega-A, Senator-B, Vectra-A
1992 Astra-F, Calibra, Corsa-A/Kombi, Frontera-A, Omega-A, Senator-B, Vectra-A
1993 Astra-F, Calibra, Corsa-A/Kombi, Corsa-B, Frontera-A, Omega-A, Senator-B, Vectra-A
1994 Astra-F, Calibra, Corsa-B, Frontera-A, Omega-A, Omega-B, Vectra-A
1995 Astra-F, Calibra, Corsa-B, Frontera-A, Omega-B, Tigra, Vectra-A
1996 Astra-F, Calibra, Corsa-B, Frontera-A, Omega-B, Tigra, Vectra-B
1997 Astra-F, Calibra, Corsa-B, Frontera-A, Omega-B, Sintra, Tigra, Vectra-B
1998 Astra-F, Astra-G, Corsa-B, Frontera-A, Omega-B, Sintra, Tigra, Vectra-B
1999 Astra-F, Astra-G, Corsa-B, Frontera-B, Omega-B, Sintra, Tigra, Vectra-B, Zafira
2000 Agila, Astra-F, Astra-G, Corsa-B, Frontera-B, Omega-B, Sintra, Tigra, Vectra-B, Zafira
2001 Agila, Astra-F, Astra-G, Corsa-C, Frontera-B, Omega-B, Sintra, Speedster, Vectra-B, Vivaro, Zafira
2002 Agila, Astra-F, Astra-G, Corsa-C, Frontera-B, Omega-B, Sintra, Speedster, Vivaro, Zafira
2003 Agila, Astra-G, Corsa-C, Frontera-B, Meriva, Omega-B, Sintra, Speedster, Vivaro, Zafira
2004 Agila, Astra-G, Corsa-C, Frontera-B, Meriva, Sintra, Speedster, Vivaro, Zafira
2005 Agila, Astra-G, Corsa-C, Frontera-B, Meriva, Sintra, Speedster, Tigra-B, Vivaro, Zafira
Obsługuje sterowniki:
- Engine Control Unit
- Automatic Transmission Control
- ABS - Anti-Lock Brake System
- ESP - Electronic Stability Program
- AirBags
- Immobilizer
- Distributor Transmission 4WD
- Traction Control
- Body Control System
- ATWS - Anti-Theft Warning System
- Central Door Locking System
- Multi/Color/Triple Info Displays
- Instrument
- Power Steering
- Audio System
- Electronic Climate Control
- Sliding Roof
- Electronic Seat Memory
- Add-On Heater
- Headlamp Leveling Device
- i inne...
Funkcje:
- idetyfikacja sterowników (VIN, hw, sw, data, ...)
- odczyt i kasowanie błędów
- odczyt parametrów pracy silnika w czasie rzeczywistym + wykresy graficzne
- adaptacje
- testy elementów wykonawczych
- zmiana km (VDO)
- programowanie i kasowanie kluczy (immo1)
- odczyt eeprom/flash/ram z wybranych sterowników
- i inne...

lscaner

a ile takie cos?

Czekamy na info odnosnie ceny, a przy okazji przez jakie porty urządzenie komunikuje sie z laptopem, com, usb?

Robson w razie czego nie spiesz sie - wlasnie zamowilem cos
takiego bo stwierdzilem ze tylko minimalnie drozej wyjdzie kupno tego, niz kilka spraw ktore musialbym zalatwiac w zakladzie... Ponoc zczyta toto wszystko co sie da, tylko wykresow nie zrobi, ale chyba bez wykresow da sie obejsc Jak bedziesz chcial to jak podjedziesz to sie Ciebie podlaczy Magiczne urzadzenie powinno dojsc pod koniec tygodnia, ew. na poczatku przyszlego bede mial wiecej czasu.

Hej, Chemik333, myślę że teraz pretekst do spotu warszawskiego na spalonej ( grilowanie + zczytywanie błędów ) jest i niedługo się spotkamy. Jesli nie, to zdzwonimy sie

Pozdr. i dzieki za info.

Prawde mowi kolega Robson, swiete slowa Dobra okazja na przetestowanie interfejsu Na pewno mam kilka bledow w pamieci

Fatboy niestety nie wiem czy on obsluguje omy A... on ma interfejs OBD2 tylko i wylacznie, poza tym chyba musi komp spelniac ten standard w pelni (a spelniaja go kompy po 96 roku na pewno) aby mogla sie komunikacja powiesc. Sam nie wiem czy do mojego podpasuje... ale jestem dobrej mysli

Cytat:
2007-05-30 20:10:46, chemik333 pisze:
Fatboy niestety nie wiem czy on obsluguje omy A... on ma interfejs OBD2 tylko i wylacznie, poza tym chyba musi komp spelniac ten standard w pelni (a spelniaja go kompy po 96 roku na pewno) aby mogla sie komunikacja powiesc. Sam nie wiem czy do mojego podpasuje... ale jestem dobrej mysli

Tos mnie kolego zmartwil, co Ty za badziewie kupujesz, co nie pasuje do najbardziej kultowego samochodu?

To jest interesujące.....
Cytat:
http://www.motoallegro.pl/item198689678_opel_scanner_interfejs_tester_diadnostyczny.html

Cytat:
2007-05-31 18:53:45, omegolotC30NE pisze:
To jest interesujące.....

wal na priv do kolegi piwek9 - on cos takiego robi. wlasnie czekam na przesylke

Robson i reszta zainteresowanych: z powodu braku kompatybilnosci z moim zlomem sprzet zostal odeslany. Zamowilem cos innego... powinno dzialac we wszystkich omach B, apropos A i C nie wiem, ale mozna bedzie sprobowac. Jak zadziala u mnie to dam znac

Witam,

i jak Panowie próbował któryś z Was takiego interfejsu do umy? czy dam rade zrobić podobnie pomiary jak na TECHu ?

Wczoraj ostatecznie przetestowalismy "toto nieszczescie". Werdykt to niestety chyba nie da sie podlaczyc zadnego diesla, a juz na pewno sprzed 1997 roku. To znaczy mozna podlaczyc ale na wszystko inne oprocz diagnozy silnika. Gdzie indziej bledy pokazuje bez problemu (czyli abs, asb, poduszki itd.). A apropos benzyn to wczoraj podlaczylismy robsonowa B '98 i silnik tez odczytalo, ale wyglada na to ze potrzeba innego oprogramowania niz opeltech2 do odczytu parametrow live. Carsoft BMW 6.1.4, oraz carscanner 4.1.1 tez rady nie dawaly zarowno z benzynowymi (ten pierwszy, bo ten drugi sie chyba nie nadaje) jak i dieslami (i pierwszy, i drugi).
Jak macie jakies pomysly czym mozna diagnozowac prace live to bierzcie na kartach pamieci czy innych pendriveach programy i przyniescie w niedziele na spocik (to sie tyczy oczywiscie ludzi z okolic Warszawy) to poprobujemy

bo shit kupujecie i tyle. bij na priv do piwka. mam jego opel scanner i podpinalem sie juz po ladne kilkadziesiat opelkow i z kazdym dzialalo niezaleznie czy to benia czy ON. w Omach sprawdzalem 2.5 z 94 oraz 97, i 2.2 Dti z 2001. w vectrach bawilem sie 2.0 dth. wszystko smiga

chemik33 jak masz chęci posiadam pełna wersję do grupy VW moge wysłac na maila, działa bez zarzutu nawet można nowe mapy wgrywać do kompa.
pozdr

Cytat:
2007-06-20 22:02:35, beast6 pisze:
bo shit kupujecie i tyle. bij na priv do piwka.

Qrka jakos przeoczylem jego oferte... widzialem wypisywane zgodnosci, ale nie zauwazylem pierwszego zdania. Myslalem ze opisuje cos co jest gdzies tam do sprowadzenia z Chin

Cytat:
2007-06-20 23:41:45, chemik333 pisze:
Qrka jakos przeoczylem jego oferte... widzialem wypisywane zgodnosci, ale nie zauwazylem pierwszego zdania. Myslalem ze opisuje cos co jest gdzies tam do sprowadzenia z Chin

sam robi. i sprzecik naprawde I klasa. jestem jego szczesliwym posiadaczem

a ile to u niego kosztuje