Lampka ładowania się świeci

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy wolnych obrotach świeci się lamka ładowania. Alteranator, akumulator czy coś jeszcze? Jak sprawdzić i za ile, żeby się nie naciąć. Samochód 7 letni. Robione były diody w alternatorze.

moze obroty za wolne na wolnych

Witam. Jezeli masz duzy przebieg to mozliwe ze slizgi na wirniku sie wytarly przy alternatorze. Moze pasek ci sie slizga ?? u mnie jak zapalala sie kontrolka to pare dni potem diody poszly. Sproboj naladowac akumulator i zobaczyc wtedy co bedzie sie dzialo, albo sprawdz jakie masz napiecie przy wlaczonym silniku powinno byc okolo 14.4V. Mozesz tez podlaczyc zarowke miedzy wyjscie z alternatora i mase pojadu i zobaczyc czy bedzie sie swiecic.

Zobacz czy pasek sie nie ślizga, ja tak miałem naciągnąłłem i wszystko gra

Przebieg mam ok.80 tys. Takie cuda zaczęły mi się dziać jak padł regulator wolnych obrotów (teraz siedzi nowy). Wracałem z wakacji i jak trzeba na luz to mi gasł, to ja go nim się zatrzymał na biegu odpalałem. Do domu dojechałem, wymieniłem regulator wolnych obrotów, ale wredny mechanik w serwisli FORDA nie chciał powiedzieć co z tą lampką - wyjechął z gadką, iż: " robił pan diagnostykę silnika tylko..." Pasek dobrze naciągnięty. Jak silnik parcuje to nawet fajnie świszczy, wcześniej nie było....

Może po prostu wymień regulator napięcia - do alternatora Boscha to koszt około 25zł

Naprawa jest prosta: odłącz kontrolkę...
A tak serio, to pali śię mocno, czy tylko "żarzy"?

regulator napiecia alternatora, koszt 45 zł.pozdro.

sprawdz czy kabel od alternatora sie nie przepalil, ostatnio mialem to samo