Zwariowane obroty w Escorcie!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem! Od dłuższego czasu podczas jazdy silnik nie reaguje na zdjęcie nogi z "gazu" i po zatrzymaniu "chodzi" przez jakiś czas na podwyższonych obrotach i dopiero za chwilę obroty spadają. Wprowadza to dyskomfort prowadzenia samochodu, przede wszystkim nie można hamować silnikiem.Czy ktoś moze mi pomóc w moich kłopotach? Proszę bardzo o rady!

Dodam, że silnik to ZETEC 1,6 16V z 1998 roku,
Nie jest to linka"gazu". Sprawdziłem!!!!
JanuszJanuszjanicki@interia.pl

[ wiadomość edytowana przez: Jonasz dnia 2005-09-12 19:11:28 ]

moze jest to sprawa przeplywomierz... najlepiej wyjac i przeczyscic! moze trzeba sprawdzic silniczek krokowy!!!

PRZEPŁYWOMIERZ,SILNIK KROKOWY....

Dziekuję za rady, ale czy sam potrafię to zrobić? Juz takie opinie słyszałem, zalecają wymieniać, bo to czyszczenie to na 2 dni i tak dalej, ale nowy silnik kosztuje ze 400 zł, a robocizna?

sprawdz na allegro sa ponizej 300 zl, zawsze mniej niz 400 ale nie wiem jak z wymiana we wlasnym zakresie - nie powinien to byc wielki problem!!! tak mi sie zdaje...

Spóbuje narazie poczyścić, zobaczymy czy coś pomoże, nie wiem tylko, który to przepływomierz, silnik krokowy juz zlokalizowałem

Narazie dzieki beniobb

[ wiadomość edytowana przez: Jonasz dnia 2005-09-12 19:35:46 ]

Cytat:
2005-09-12 19:34:10, Jonasz pisze:
Spóbuje narazie poczyścić, zobaczymy czy coś pomoże, nie wiem tylko, który to przepływomierz, silnik krokowy juz zlokalizowałem Narazie dzieki beniobb [ wiadomość edytowana przez: Jonasz dnia 2005-09-12 19:35:46 ]

W Escorcie nie miałem tego problemu ale w BMW benzynie tak. Silnik krokowy bez problemu daje się wyczyścić. Po czyszczeniu jeździło ponad rok bez problemów - poetm się sprzedało

Wyczysciłem dziś silnik krokowy (w benzynie ekstrakcyjnej) i się poprawiło, nie jeździłem jeszcze dużo, ale widać kolosalną róznicę.
Dziekuję wszystkim za pomoc

możesz walnąć jakieś zdjęcie albo szczegółowy opis gdzie to ustrojstwo jest i jak się dobrać do niego... chodzi mi o krokowca oczywiście

Jesli sie poprwilo to ok Ale jeszcze taki objaw moze dawac czujnik predkosci jazdy.

Silnik krokowy jest zamontowany na kolektorze ssącym, pod przepustnicą. Ciężki dostęp, trzeba podnieść autko i mieć cienkie rączki, to można odkręcić (tylko 2 śruby) i zdjąć kabelek. Umyj to cudo w benzynce,(najlepiej małym pędzelkiem i delikatnie) zamontuj do wozu i zarabiasz co najmniej z 5 stówek bez mechanika

Cytat:
Silnik krokowy jest zamontowany na kolektorze ssącym, pod przepustnicą. Ciężki dostęp, trzeba podnieść autko i mieć cienkie rączki, to można odkręcić (tylko 2 śruby) i zdjąć kabelek. Umyj to cudo w benzynce,(najlepiej małym pędzelkiem i delikatnie) zamontuj do wozu i zarabiasz co najmniej z 5 stówek bez mechanika

potwierdzam, sam wczoraj w koncu zidetyfikowalem skurczybyka i wyczyscilem, duzo to pomoglo, pracuje rowno i nie gubi obrotow,
a co do lokalizacji, to najlepiej podjedz gdzies do mechanika zeby ci go pokazal, bo ciezko tak opisac jego polozenie, moge tylko dodac ze jest podobny do walca, dlogosc ok 10cm, polozony pionowo, przykrecony na od przodu do kolektora, jakies 15cm ponizej przepustnicy......
ja czyscilem nafta - polecam

a mi niestety nie pomogło. Muszę chyba zabrać się za przepustnicę i dolot...
Jonasz-podnieść nie autko, ale maskę

Cytat:
2005-09-13 17:19:14, Jonasz pisze:
Ciężki dostęp, trzeba podnieść autko i mieć cienkie rączki

Podnosić trzeba jak ma się grube rączki.
Przy odrobinie gimnastyki da radę wyjąć od góry.

pokażcie jakieś zdjęcie lub coś żęby zlokalizować to cudo bo też mam taki problem że obroty skaczą i nie można zbytnio chamować silnikiem APELUJE DO WSZYSTKICH MĄDRYCH GŁÓW NIECH POMOGĄ POTRzEBUJĄCYm

Silniczek krokowy można między innymi obejrzeć tutaj:
http://www.allegro.pl/search.php?string=silnik+krokowy&search_type=1&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext

Pojeździłem trochę po umyciu silnika krokowego i chodzi jak przed 7 laty.

A`propos podnosić autko tak czy nie, polecam to pierwsze. Szkoda obdzierać sobie łapek. W końcu mamy tylko po dwie. Mogą jeszcze się przydać do "innych rzeczy".

Pozdrawiam

mam pytanie o ten silniczek korkowy bo na benzynie chodzi mi wmiare ok sa jakies wachania obrotow ale minimalne ale za to na gazie jest tragedia. czy to tez moze byc wina silniczka czy nie?

Też tak mam ale tylko jak jest mało gazu(dziwne swoją drogą) i mam nadzieje że zabieg czyszczenia krokowca pomoże...