Jak nie posmarujesz nie pojedziesz !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No Panowie niviarze odpowiadać, jak na spowiedzi - jakie oleje lejecie do silnika, jakie do skrzyni i w inne dziury typu mosty, przekładnie? Jaki płyn hamulcowy jest najlepszy, a co do chłodnicy? Co, gdzie i czym posmarować? Interesuje mnie też, jakie filtry trzeba przy tym wymienić? Moja nivka to rocznik 89, a poprzedni właściciel nie dbał o takie drobiazgi, jak olej, więc czeka mnie generalna wymiana płynów, filtrów i innych elementów. Co w pierwszej kolejności wymieniać, o czym pamiętać? Podzielcie się swoimi doświadczeniami. A - no i gaz mam - podobno to istotne przy wymianie oleju silnikowego czy świec!
Z góry dziękuję za wylewne i pouczające wypowiedzi.

Witam

Olej silnikowy obecnie mam 15W40 i do starszych silników taki polecam.

Przekładnie typu skrzynia mosty też raczej mineralny... Syntetyki pomijając cenę zbyt dobrze wszystko myją

Płyn hamulcowy to DOT 4 innych nie wlewałem, więc nie bardzo wiem czy można.

Płyn do chłodnicy, jaki używam to standardowe zielone borygo... Problemów z nim nie miałem, dlatego nie szukałem innych.

Co do gazu to możesz kupić olej przeznaczony do silników zasilanych gazem, choć nie wiem czy to coś daje?... Ja używam zwykłego.
Jedynie świece mam Iskry dedykowane silnikom z gazem... Poprzednie NGK jakoś szybko się wypaliły a z iskrami problemów nie miałem, więc je polecam.