Gdzie zbiornik gazu ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Za tydzień jadę się zagazować sekwencyjnie i mam pytanie do posiadaczy Omesi kombi. Czy wstawili wam zbiornik toroidalny w miejsce koła? Jeżeli tak to o jakiej pojemności i na średnio ile km wytarczy gazu (przy silniku 2,0 16V)? Facio w gazowni nie był pewien czyw kombiaczy pod wnęką koła nie jest umiejscowiony zbiornik paliwa a nie chciałbym żeby mi wcisnął wielki baniak na pakę

Ja mam caravana i zbiornik toroidalny o pojemności 45 litrów mam umiejscowiony w kole zapasowym, gazu do niego wchodzi ok 36 litrów

Zbiornik w kolo (Oma A) wchodzi 34 l gazu. zasieg okolo 250-300km. Pod kolem jest zbiornik paliwa.
pozdro

Ja mam w kole zapasowym - wchodzi 52 l i mój rekord na tej pojemnosci to 500 km.
Pozdrówka

W kole zapasorym 51l wchodzi 42l gazu. pod spodem jest zbiornik paliwa. przejeżdzam jakieś 280-300km w mieście.

Ponieważ sekwenciarze zmilczeli te banały ja cuś rzucę na pożarcie :

1. Przydało by się na jakieś 350-400 km minimum, chyba że brykasz tylko po mieście i lubisz często tankować. Np. dla mnie wkurwiające jest przejechanie w jedną stronę 200km i konieczność ponownego tankowania przed powrotem.
2. Mam zbiorniczek 45l brutto co daje 36l gazu (80%) chyba że będziesz kombinował z pływakiem
3. Wsadż jak największy będzie można nawet kosztem uniesienia nieco pokrywy od zapasu
4. Pod wnęką koła JEST zbiornik paliwa - a co to ma do montażu zbiornika gazu? - chyba że przewody gazowe muszą iść pod wnęką.

Wybacz, ale policzenie na ile km starczy gazu w zbiorniku to coś koło 4-5 klasy podstawówki.

Starczy na tyle ile silnik spali, a ile spali to się dokładnie okaże PO montażu Twojej sekwencji.

W przybliżeniu przyjmuje się: Zużycie gazu = zużycie beny+20%

Reszta w rękach gaziarza...
EDIT: No taaa . .. ja se pisałem a tu postami obrodziło

[ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2005-09-13 12:07:40 ]

U mnie tez w miejscu kola zapasowego. 50l tankowane do 43l. Starcza na trasie na jakies 350-370km.

pzdr

Zbiornik w kole 53l. po podgjęciu pływaka wchodzi 49l.

U większości podobnie. U mnie zbiornik chyba ma pojemność 52l do pełna tankuje przewaznie 45-46l. Starcza w zależności od cyklu 350 - 380 km.

u mnie w koło wchodzi 38 l gazu, starcza od 320 do 360 km i mam podobne auto do Ciebie kombi 20 16V
Przy większym zbiorniku klapa nad zbiornikiem może odstawać do góry a to już nieładnie i niepraktycznie
zbiornik nie ma nic do rzeczy, gazownik niech po prostu trochę popracuje a nie tylko dziura w podłodze i odjazd

[ wiadomość edytowana przez: zbiczek1 dnia 2005-09-13 14:23:24 ]

Mam pytanko do Panów z tym "większym" zbiornikiem w kole
Cytat:
U większości podobnie. U mnie zbiornik chyba ma pojemność 52l do pełna tankuje przewaznie 45-46l. Starcza w zależności od cyklu 350 - 380 km

Czy klapa się wam zamyka?

Tylko nie róbcie sobie jaj, myslę o klapie koła, a nie bagażnika

Czyli że jak?? Ten zbiornik w koło 52 litry to ten od odstającej klapy czy jeszcze ujdzie? Bo facet zaproponował mi właśnie o takiej pojemności (aczkolwiek nie jestem pewien czy nie wymienił 54 albo 56 litrów)

Obydwie klapy się zamykają bezproblemowo , nic nie odstaje, nie ma lipy. Poza tym wokół zbiornika jeszcze upchnąłem:

trójkąt ostrzegawczy
kable rozruchowe
line holowniczą
śrubokręt
klucz 13
klucz 10
jakiś płyn do czyszczenie felg
pewnie coś jeszcze ale nie pamiętam
no i
parę szmat żeby to wszystko nie stukało

PS. jest to możliwe mimo, że nie jestem ginekologiem

pozdro
3

[ wiadomość edytowana przez: 3 dnia 2005-09-13 17:17:13 ]

mam równierz kombi mam butelczyne w miejscu koła na prawie pusty zbiornik lwjw 46 litrów .pierwsze zalanie było 53
na tym w trasie przelatuje 430 km a mieszana jazda 340 do 370
a w korkach 300 km

butla 53 litry miesci ok 42-45 l gazu. Nic nie odstaje jak jest porządnie zrobione Ja mam sekwencje BRC i sobie chwale jak cholera, jakbys mial jakies pytania to wal. Pozdro dla zagazowanych!!!!

No zaebyście!!!

Mi wstawili zbiornik 45 litrów ale jakiś taki dziwny że wystaje mi na zewnątrz jakieś 2 cm.

A mógłby byś o większej średnicy a niższy. Będę to chyba przerabiałwe własnym zakresie.

COś mówili że nie można montowac butli w kole nad bakiem paliwa.

Zresztą wymontowałem tę całą instalację sekwencyjną sam dzisiaj i to jest poprostu śmiesznie prosta budowa.
NIewiem za co oni biorą te tysiące zł. Sam bym sobie tę instalkę założył jakbym mógł ją gdzieś kupić.

Moja omega 2,6 pali na trasie "z dobita sondą lambda" 10 l gazu a w mieście ok 15.

Miasto starcza na ok 250 km a na trasie tam do ponad 400 km.

Pamiętaj prawie wszyscy gazownicy to nieroby.
Ściągałem tę instalację i widziałem jak oni trefnie to wszystko lutowali, kabli nie skracali tylko zwijali w kupę i upychali za komputerem instalacji gazowej, taśma tak poowijali te łączenia że się niedobrze robi.

A jak się chciałem z nimi kłócić że coś jest nie tak to oni zawsze mają rację.

Pytaj się ile kosztuje przegląd gwarancyjny bo u mnie 250zł.

[ wiadomość edytowana przez: Res dnia 2005-09-14 09:03:23 ]
[ powód edycji: zmiana tematu ]

No tak. Panowie gaziarze to zazwyczaj proste i leniwe chłopy.
Założenie instalki to pestka. Ostatnio przełozyłem do zony samochodu tylko musiałem podjechać do jasnie panów na regujacje komputerowa bo soft orginalny wymaga klucza sprzetowego. Skasowali mnie na 30 zł i jest kiszka bo tak długo dłubali w kabelkach od interfaca że sinki ostygł i zrobili tylko auto-regulacje na chłodnym silniku.

A tak swoja drogą to u Panów z "zamkniętą klapa" to jakiej firmy zbiornik siedzi ( STAKO?)
Poprosiłbym jeszcze o symbol jeśli jest gdzies scyzorykiem wyryty

no jeżeli zamontowanie instalki to taka bajka to ciekawe czemu jest tyle wątków np

znowu coś kicha i nie jedzie na gazie
gówniane instalacje potrzebują gównianych monterów
bo porządny gaziarz byle czego nie pcha bo każda pseudo poprawka to dla niego strata czasu i kasy
pozdr
ale i tak to lenie