Zamierzam kupić avensis z rocznika >= 2000 proszę o rady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam znikome doświadczenia z autami, ale przymierzam się właśnie do kupna auta w miarę dużego, wygodnego, dobrze wyposażonego, taniego w eksploatacji i do tego żeby nie było mułowate (ale wyścigi spod świateł mnie nie interesują), do około 30 tys. pln. Czyli taki standard Będzie to moje pierwsze własne auto.
Interesuje mnie avensis w wersji hatchback/liftback lub sedan z dieslem D4D 2.0 (110 KM), po face liftingu w 2000 r. (czyli ma znaczek toyoty na chłodnicy a nie jak poprzednio na masce? )

Silnik benzynowy+lpg imho odpada jak dla mnie, bo przy koszcie instalacji lpg IV generacji i
przeciętnych przebiegach 15-20 tys. rocznie to mi się za szybko nie zwróci.
Mimo, że starałem się poszukać trochę w necie mam do Was takie pytania:

1. Rozumiem, że to dobry wybór: model, silnik ?
2. Jakie osiągi/zużycie ma auto z tym silnikiem ? Na stronie http://www.toyotaclub.hg.pl/nowa_avensis.htm są tylko zapowiadane dane producenta
3. Czy ten silnik to jest ten sam co w pierwszych avensis ?
4. Gdzie najlepiej szukać auta: komisy,prywatni właściciele krajowi, czy sprowadzić ?
5. Czy w standardowym wyposażeniu tego modelu jest komputer, 4xpoduszki, klima automatyczna czy tylko zwykła ?
6. Wyczytałem, że przy oglądaniu auta sprawdzić: czy nie bite(szyby takie same, szczeliny miedzy elementami karoserii, lakier itp.), czy cała elektryka działa, czy poduszki nie wystrzelone, czy nie rdzewie, no i oczywiście przejechać się. Czy coś jeszcze w tym modelu, silniku konkretnie sprawdzić można tak na miejscu ?
7. Jakie są typowe usterki ?

I pytania do Dolnoślazaków a szczególnie Wrocławian:
8. Gdzie można we Wrocławiu sprawdzić takie auto przed kupnem?

Przepraszam za dużą ilość pytań i pewien rozrzut tematyczny na początek,
ale już nie mogę usiedzieć...z powodu wszystkich wątpliwości.

Pozdrawiam
Roger7

Siemka Roger7. Na większość pytań odp. inni.
Odp.4 Ze swojego doświadczenia wiem, że najlepiej jest kupować auto w komisie ale przy firmowym salonie Kojoty U mnie w Białym stała kiedyś taka Ave w stanie bdb. Wózek był sprawdzony przez ASO i posiadał 3-miesięczną gwarancję. Zanim pojechałem po kapuchę autka już nie było Dodam też że samochody takie są trochę droższe od ceny giełdowej ale......GWARANCJA!!!!!! A to o czymś świadczy

Pozdrawiam

z tą gwarancją to uważaj,ja niby miałem gwarancję na silnik i skrzynię,a za wymianę sprzęgła które padło po kilku dniach do dziś kasy nie mogę wyrwać,a to już półtora roku.to był salon w OPOLU Andrzeja Szica.jednym słowem oszuści i naciągacze.A pry zakupie sprawdź tarcze hamulcowe czy bicia nie mają bo parę złoty to kosztuje,najlepiej lekko dotknąć do hamulca pry prędkości ok.120km/h i sprawdzić czy nie bije w pedał i czy samochód nie hamuje żabkami,ja jeszcze bym zprawdził poduchy pod silnikiem i skrzynią czy są całe,to świadczy czy ktoś auto katował czy nie