| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
arii82 MEGA ŁADZIARZ jest ETA była 21100/ ... Chełm/Kulik | 2005-10-03 11:23:43 ja swoją obciełem założyłem drugą i zszyłem nicią tapicerską. sprwdzałem wytrzymałosc to drugą Ladną pociągnełem. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-03 11:36:35
to ja już nie mam pytań w takim razie. Weź jeszcze przyklej koła na kropelkę zamiast je przykręcać. ![]() |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-03 12:06:48 no to zalezy co i jak sie ukruszylo.
pas jest przewleczony przez ten metal, ktory jest oblany plastikiem. Plastik daje to, ze metal nie przeciera pasa i sama klamra nie spada na dol po odpieciu pasa. Ja mialem ulamane w ten sposob gorne kawalki tego tworzywa - i pas spelnial swoja role, tyle, ze klamra zsuwala sie do dolu. Mysle, ze jesli klamra metalowa nie pekla, to mozesz tak jezdzic - ale nie szyj sam pasa, jesli nie masz odpowiedniej MASZYNY i nici! chyba, ze zakladasz pas tylko po to,zeby nie placic mandatu - no to juz inna mowa. |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2005-10-03 12:09:32
no dokladnie rozleciala sie ta plastikowa "beleczka" a to metalowe jest ok i raczej nic nei bede sam szyl ![]() ![]() ![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-03 12:16:13 W takim razie jezeli nie chcesz zbierac pasa z samego dołu i ci to przeszkadza to wumien cały pas. Koszt nie jest jakiś ogromny. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-03 14:21:03 kazdym razie - t ouszkodzenie niczym nie grozi - tyle, ze jest niewygodnie.
jak nie masz ochoty wymieniac, to opiluj ostre krawedzie tylko i juz. |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2005-10-03 14:51:06 Czy naprawde pasy sa takie drogie, aby bawic sie w Slodowego i recznie naprawiac?
Cusik zle zrobisz i pas moze nie zadzialac tak jak powinien przy zderzeniu. Osobiscie na Twoim miejscu wyminilbym caly pas. Teraz druga kwestia. Chce zalozyc na tyl pasy z samonapinaczem. Z jakiej bryczki podejda?? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-03 15:01:19
Z Łady. Ps. Innym wytykasz, ze chcą się bawić w Słodowego, a sam chcesz montować pasy z innego auto do Łady.
Pasy naprawde można kupić w sklepie - swego czasu się tym interesowałem. |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2005-10-03 18:14:28 Byly wogole pasy bezwladnosciowe w 2107???
Wydaje mi sie ze nie (chyba ze zle mi sie wydaje) i dlatego pytam z jakiej bryczki pasuja (na oryginalnych mocowaniach ladowskich w aucie czyli jest chyba roznica miedzy tym a regenerowaniem zuzytego/uszkodzonego pasa) |
adam_p1 WAZ Lada 2106 Wrocław | 2005-10-03 19:03:58 no wlasnie ja mam w swojej pas bez napinaczy pirotechnicznych wiec jak zle ustawie pas (bedzie luźny) to przy zderzeniu poprostu połamie mi zebra... mam zamiar wywalić stare i wsadzić sportowe 4 punktowe lub podobne |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2005-10-03 20:43:50
pierdu pierdu ja przetestowalem dzialanie ladowskich pasow na sobie i dzieki nim zyje i nic mi nie polamalo a jak pierdzielniesz tak ze bedziesz mial polamane zebra to bedzie to prawdopodobnie kierwnica a silnik bedziesz mial na kolanach wiec rajdowe wiele ci nie dadza ![]() |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-10-03 22:59:25 Panowie - pasy bezwladnosciowe - to NIE-pasy z samonapinaczem.
Bezwladnosciowe to takie, ktore "przytna" sie przy odpowiednim przeciazeniu - szybkie szarpniecie blokuje wysuniecie sie pasa. Samonapinajace - to takie, ktorym czujnik zderzenia podaje sygnal, ktory je napina - czyli jeszcze bardziej dociaga pasem nasze bezwladne cialo do fotela, aby nie odlecialo dalej - i aby zniwelowac skutek elastycznosci pasa ktory i tak sie naciaga(zwieksza swoja dlugosc) przy zderzeniu. Nastepna sprawa - wracajac do tematu. Da sie to wymienic bez ciecia,rozpruwania i szycia, ale wymaga to rozebrania pasa na czynniki pierwsze(mechanizmu), i po rozwinieciu pasa z mechanizmu (rolki), rozbieramy jego mocowanie-jest to taki klin ktory wlozony w "oko" pasu, nie pozwala mu wyjsc z tego mechanizmu, przy pelnym rozwinieciu. Przewlekamy przez wszystkie "przelotki", wywalamy pekniety uchwyt, wstawiamy uchwyt z innego pasa - do TYCH SAMYCH zatrzaskow(te co sa do tunelu przykrecone)-aby pasowaly nam do tych co mamy na aucie - jesli nie chcemy ich rowniez wymieniac. Skladamy wszystko najczesciej w odwrotnej kolejnosci niz rozbieralismy i mamy wszystko gotowe.
ALE!!!- to sa pasy bezpieczenstwa,skomplikowany uklad zapadni, sprezynek, kuleczek i blaszek, ktore tylko w jednej kombinacji zapewniaja nam prawidlowe dzialanie i bezpieczenstwo. Z doswiadczenia wiem ze ciezko jest poskladac pas(mechanizm) tak aby dzialal jak powinien, zapewniajac nam komfort wyciagania "z rolki" jak rowniez bezpieczne blokowanie w razie czego- odpukac w niemalowane. Oczywiscie kiedys silnika tez balem sie rozebrac i zlozyc, a teraz - to bulka z maslem. Podsumowujac lepiej kupic nowe pasy, niz bawic sie w ich rozbieranie i skladanie. Albo zwyczajnie nie przejmowac sie tym uszkodzeniem - natomiast proponuje umocowac w jakis sposob klamerke do wpinania, aby nie zjezdzala na samo dno. Zdradze w sekrecie ze tez mam to urwane - i ciagle spada mi na dol, a moje lenistwo niestety nie pozwolilo mi na umocowanie tego, czego skutkiem jest obity z lakierru dosc sporo prog, bo ciagle klamerke mam na dole, i obijam ja drzwiami- a zawsze mam cos wazniejszego do zerobienia przy aucie niz to. Nie wiem co powie po zimie, bo rdzewiec zaczyna, a prog lepiej by bylo oszczedzic jednak. Szycie w warunkach domowych pasa, to moim zdaniem nieziemska partyzantka, to prawie jak strzelac w stope z nadzieja ze kula padnie miedzy palcami. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-03 23:32:27 w niektorych autach jest taki "guzik" na pasie, ktory trzyma klamre w górze. Moze daloby sie to zaadoptowac? To cos na ksztalt duzej pinezki, przechodzacej przez pas... wiecie o czym gadam???? kurde, nie umiem lepiej wyjansic. Jak nie wiecie, zrobie foto. |
krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-10-03 23:53:39 Adasco chodzi ci o napa zwykłego zatrzaska który wystepuje wiekszosci kurtek.Łatwo go nabic i nawet przy peknietej plastikowej onudowie klamry uchwyt sie nie zsunie.Prawdo jest to ze samej tej klamryni9e przełozysz od tej blachy co mocuje pasy bo ta blacha jest za bardzo powyginana |
adam_p1 WAZ Lada 2106 Wrocław | 2005-10-04 08:58:55 dla zrozumienia napisze ze ja u siebie w aucie nie mam zadnej rolki z napinaczem a te 2 rodzaje pasów i tak nie wystepuja u mnie. ja mam poprostu zwykly luźny pas, ktory sadze ze zachowuje sie jak zwykły sznur... |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-10-04 09:22:57 Krzychu - o cos w podobie napa.
tzn - z wierchu faktycznie wyglada jak nap, ale trzyma sie na takiej jakby igle, ktora tylko przekluwasz pas, nie dziurawiac go. Zeby nabic nape, trzebaby w pasie zrobic wieksza jope - a to oslabilo by pas...A tak - tylko go przekluwasz, nie dziurawiac. |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-04 09:38:20
Ja też mam takie pasy u siebie w 21072 i jestem z nich zadowolony. Już 2 razy niestety miałem okazję je przetestować i spełniły swoje zadanie. Ale podstawa to dobrze je zacisnąć, tak żeby luz miedzy pasem a klatką piersiową był taki na grubość dłoni. Inaczej takie pasy nie spełniają swojego zadania. Wiem, ze bardzo ograniczają one ruchy w aucie, ale twój wybór. Chyba lubisz swoje zęby? |
![]() maxymilan SYMPATYCZNY GOŚĆ kraków | 2005-10-04 09:42:16
hm to dziwne bo ja mam w swojej bezwladnosciowe ??? a tez mam 21072 jedyne co to mechanizm wciagania dziala juz tak sobie i pas sie sam nie wciaga wiec moze czas wymienic komplet pasow |