Wiec tak- czesci do lady sa bajecznie tanie- to przyzna kazdy!
Silnik z lady, na pewno jest lepszy od silnika z fiata- bo chociazby walek rozrzadu ma w glowicy, a wal jest podparty w 5ciu miejscach zdaje sie(heh miesiac temu remont robilem a juz nie pamietam na100%)
Silnik z lady na pewno pasuje do fiata. Sam widzialem jednego takiego fiata!!!
O tym ze kupisz silnik w dobrym stanie to raczej zapomnij- no chyba ze za 2 tysiace!!
A teraz remontSzlif w kraku 100 wal + 100 cylindry, jesli chcesz zrobic sobie dobry silnik, to planujesz glowice i blok, jakies 120 zeta nie twoje.
Glowice i tak musisz planowac bo zawsze jest krzywa.
Tloki - hmmm kupisz i za 30 zeta KOMPLET - ale ja polecam porzadne tloki - okolo 72 zeta komplet- to i tak chyba tanio
Pierscienie - 41 zeta + polpierscienie na wal 8 zeta
Panewki glowne + korbowe jakies 30 zeta - zaleznie od szlifu.
Zawory jakeis 64 zeta + uszczelniacze -ale nie ladowe a z golfa czy innego vw - to samo a lepsze wykonanie.
Sprezyny zaworow - nie wiem ile
I nie czarujmy sie ze obejdzie sie bez tego- to tez trzeba zrobic.
Pozniej tak : lancuch + kola + napinacze 34+ 12 + jakies 8 zeta.
KOmplet uszczelek jakies 16 zeta.
Wyciagam kalkulator... i wychodzi 605 zl.-wersja drozsza.
No ale jesli nie jestes kozakiem to wymieniasz korby i sworznie.
KOrbowod komplet 38 zeta * 4 = 152 zeta
Do tego pompa oleju 41, nie wiadomo jak pompa wody i paliwa, + paski + pierdoly - aparat zaplonowy nie wiadomo w jakim stanie...
Wiec 800 zeta + VAT z samych czesci pewnie cos kolo = 900 zeta + pierdoly wychodzi 1000!
Do tego dolicz sobie jakies 150 na filtr i olej
No i trzeba to jeszcze wszystko- najpierw wyjac z auta- no chyab ze kupisz goly silnik, rozlozyc, wyczyscic i zlozyc z nowych czesci.
Tak czy tak - moim zdanie mi tak sie to oplaca!
Powodzenia!
Silnik z lady w fiacie to jest to! Gdzies mam filmik z takim fiatem!