| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
koku Polonez caro Połaniec | 2004-03-11 13:26:24 Witam
Panowie, walcze już od prawie roku z wolnymi obrotami w moim poldku 1,6 GLi (niekiedy siegają 4000 obrotów). Już chyba wszystkiego próbowałem (łącznie z wymianą silniczka krokowego) i nic nie pomaga. W najbliższych dniach bede miał też możliwość wymiany komputera, i w związku z tym kilka pytań: czy bardzo ciężko dokonac takiej wymiany, czy nic mi sie nie pop... po takiej wymianie (np. alarm), na zwrócić szczególną uwagę, czy po wtymianie komp. od gazu (inst. LANDI) trzeba bedzie programowac od nowa, może ktoś potrafi opisac cały proces wymiany krok po kroku ???? Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. |
Ali-En Miłośnik FSO Mercedes C36 AMG Opole | 2004-03-11 14:16:17 A klopoty z tymi obrotami to masz tylko na zimnym czy rowniez na nagrzanym silniku? Mi tez obroty na zimnym silniku siegaja 3500 ale z tego co juz tu sie dowiedzialem to "ten typ tak ma" |
koku Polonez caro Połaniec | 2004-03-11 19:29:56 hmmm, wydaje mi sie, że te problemu z obrotami występują częsciej przy rozgrzanym silniku, np. rano zawsze wsytko jest ok. Ale to tez nie jest regułą, bo jak dojade do pracy i odpale później po 8 h to nieraz jest ok, a w lecie np. jest czasem kijowo |
doomel POLONEZ ATU 1.6 GLI ... Świecie (koło Bydgoszczy) | 2004-03-22 13:34:59 Siemka, pisze na tym forum po raz pierwszy...
Posiadam poldka ATU 1.6 GLI z jednopunktowym wtryskiem Abimex + GAZ. I mam z nim problem, typu: NIe za bardzo chodzi na paliwie zarówno za zimno jak i na gorąco Im na dworze zimniej tym większe cyrki. Nie mam juz pomysłów :/ Piszcie proszę w tym temacie wszystko co wiecie Bywają takie momenty że GAZ jest za słaby |
doomel POLONEZ ATU 1.6 GLI ... Świecie (koło Bydgoszczy) | 2004-03-22 18:23:46 silnik krokowy to ja juz czyscilem, pozostaje ten nieszczesny wtrysk Bardziej obstawiałem KOMPUTER ale mówiecie że nie, że to raczej wtrysk tak...? a tak w ogóle to przypomniało mi się że jeszcze jak jest ciepły to ciężko odpala. [ wiadomość edytowana przez: doomel dnia 2004-03-22 19:03:01 ] |
ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2004-03-22 20:35:56 nie znam się za dobrze na jednopynkcie Abbimexa - ale opowiadał mi pan Gazik (taki od gazu) że w niektórych autkach przestawia się komputer - z tego powodu że w trakcie pracy na gazie sonda lambda podaje dane w oparciu o skłąd spalin "gazowych" i to zapamiętuje - przełączasz na benzynkę -a on ma w pamięci dane "gazowe"
pomaga wtedy "restart" kompa ale MOGĘ SIĘ MYLIĆ!!! czasem zaklejają się końcówki wtryskiwaczy - i wtedy rację ma ROBREG |
doomel POLONEZ ATU 1.6 GLI ... Świecie (koło Bydgoszczy) | 2004-03-23 20:45:45
To chyba nie bedzie to bo kompa restartowałem nie raz:/ i ani ani poprawy Może się na ten wtrysk szarpne, ale półki co te resor mi brat załatwił debil myśli że to AMFIBIA! Ale mnie wkur#ił na maxa |
doomel POLONEZ ATU 1.6 GLI ... Świecie (koło Bydgoszczy) | 2004-03-24 02:44:37 po 1 :] ten problem miałem przed założeniem gazu
2. nie zawsze to sie dzieje raczej obstawiam pompe albo wtrysk... robreg tak jak piszesz.... Najbardziej pasuje do tego co mam... wychoruje sie to sprawdze pompe o potem ewentualnie wymienie wtrysk... |
ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2004-03-24 20:58:31
to możę zrobić taki duży czerwony pstryczek na desce rozdzielczej? mi by się takie coś przydało - i fajnie mieć dużo pstryczków na desce a jutro podpinam u kumpla wtrysk od 16 zaworowej alfy do 8 zaworowego silnika - a które kabelki zostaną - to je tempym nożem ... ciach... |
Vasco24 Warszawa | 2004-04-11 22:21:51 Witaj
Miałem podobny przypadek w swoim Poldasiu U mnie był to regulator napięcia w alternatorze Pozdrawiam |
MILES125 Miłośnik FSO Lada 2107 PŁOCK | 2005-04-04 00:48:30 Mam problem, czy to jest normalne:
1- silnik się grzeje, wystarczy postać w korku 20 minut, i temp. wzrasta do 95 c, i załancza się wentylator?
2- na rozgrzanym silniku (temp. około 60 stopni) po zatrzymaniu się, silnik ma wysokie obroty około 2500, po czym same spadają do 1000?
3- silnik po porannym uruchomieniu dławi się na drugim biegu, czasami nawet na pierwszym?
4- przy ruszaniu, po puszczenie sprzegła w 1/2 jego pozucji autem szarpie, jakby ktoś je za tyłek złapał
czy coś już szlak trafia, czy to normalne?
Acha auto nie ma instalacji gazowej |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-04-04 06:21:10 1 wymien czujnik to bedzie sie wlaczal przy 90
2 ten typ tak ma (do 68 st C) 4 to tez jest charakterystyczne dla Abimexow - nie wiem dlaczego sie tak dzieje |
Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2005-04-04 10:59:40 2 - potwierdzam, tak jest... 3 - wymień świece, kable, filtr pow, jak to nie poskutkuje zresetuj i ZAPROGRAMUJ kompa, jak to nie pomoże wyczyść silnik krokowy... 4 - wyczyść silnik krokowy... Typowe przypadłości abimexowskich wtrysków... |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2005-04-04 11:19:29 1 - jak wentylator pracuje to jest ok, chcesz mniej to zmień termostat na letni (82st)
2 - jest ok 3 - prawdopodobnie zasysa tylko zimne powietrze, jeśli tak to to jest normalny objaw, po lekkim nagrzaniu dolegliwość powinna ustąpić 4 - mój tak czasami ma |
profil-usunięty | 2005-04-04 21:51:34
to zaprogramowane w kodzie komputera ECM zabezpieczenie silnika przed możliwym zgaśnięciem podczas raptownego zdjęcia nogi z gazu - podczas wciśniętego gazu przy jeździe kanał wolnych obrotów jest otwarty czasem tak bardzo, że wolne silnik miałby na poziomie 3krpm - zaraz po stwierdzeniu zamknięcia przepustnicy ECMka rozpoczyna cykl przymykania kanału wolnych obrotów najpierw do pułapu 1200rpm a potem wolniej do właściwych 850. Po tym zawsze mozna poznac czy poldzio ma wtrysk czy gaznika od razu lądującego na 850ciu obrotkach na minutę
spróbuj zaprogramować komputer wg instrukcji z morawskiego albo z instrukcji obsługi samochodu - mi to śmierdzi złym poprzednim programowaniem i kłopotami z pracą silnika w pośrednich obrotach
sprzęgło do roboty? To tyle od kolejnego forumowego eksperta od abimexów pozdrawiam. |
enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2005-04-04 21:56:07 Punkt 4 moze trzeba wyregulować linkę sprzęgła. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-04-04 22:11:03
Fakt nieraz rano widze jak Poldki dojezdzaja na luzie do swiatel z wyjacym silnikiem ponad 2000 rpm - odrazu wiadomo ze wtryskowiec |