| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-10-27 15:44:05 Wczoraj zagotowal sie w mojej Samarce plyn w ukladzie chlodzenia silnika
Nie wiem jak to dokladnie wygladalo bo nie ja wtedy jechalem, ale zona. Ona natomiast nie potrafi mi niczego konkretnego powiedziec oprocz tego ze wywalilo plyn ze zbiorniczka wyrownawczego i spod maski uchodzilo sporo pary... Poniewaz do tej pory nie mialem takich problemow z autkiem, moje pytanie brzmi: gdzie mam szukac przyczyn tej usterki, co sie moglo zrabac i jak to naprawic? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-27 16:00:10 Pompa, termostat, czujnik włączający wentylator albo gdzieś elektryka odpowiedzialna za wlaczanie wentyaltora (bezpiecznik, zasniedziałe styki, przetarty kabel itp). |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-10-27 16:30:39 Hmmm, troche tego jest...
Moze zadam glupie pytanie, ale musze sie na czyms skoncentrowac: a co najczesciej sie psuje? |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2005-10-27 17:37:24 Ja bym zaczął od elektryki. Potem bym zobaczył ile masz płynu. Zobaczył czy włącza sie wentylator. To na początek. |
Alvpol SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra G kombi & Cors ... Wrocław | 2005-10-30 21:32:07 Przeczyscilem styki o ktorych pisaliscie i na razie jest dobrze.
Przy okazji wymienilem plyn w ukladzie chlodzenia na zimowy Mobil Frost - mam nadzieje, ze jest dobry... Silnik rozgrzewa sie raczej powoli, tak jak bylo to zawsze. Pojezdzimy zobaczymy |
![]() anarchoman Łąda Samara Poddębice | 2005-12-18 23:10:31 też tak miałem - siadła pompa wodna - jak ją mechanik wyciagnal to wygladała jak 8 a nie jak 0 (cała poskręcana)...sprawdź pompę |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2005-12-19 12:20:47 anarchoman mam pytanie, napisałes ze "siadła pompa wodna - jak ją mechanik wyciagnal to wygladała jak 8 a nie jak 0 (cała poskręcana)", mogl bys blizej opisac jak to wygladalo, bo prawdopodobie przez to ze pompa jest niesprawna auto tez niegrzeje tak jak trzeba, jak bys mial fotke to wyslij mi na mejla lub na forum wrzuc, dzieki |
![]() anarchoman Łąda Samara Poddębice | 2005-12-19 12:47:19 sorki ale fotek nie mam bo po prostu pompę wyje***** bo nie nadawała się od niczego..jakby tu opisać ta 8-mkę - hmm...jakby ci to powiedziec normalnie pompa powinna sie obracać dookoła(a dokładniej taki tłoczek z wirniczkiem w środku)a ta moja oprócz chodzenia dookoła to jeszcze chodziła w lewo i prawo przez co się szczelina robiła i płyn chłodniczy wylatywał..uważaj bo jak to będzie to a będziesz tak jeździł to ci może rozrząd pójśc.. |
Adik20 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara/Opel Vec ... Pawłowice/ Rybnik | 2005-12-19 13:00:37 dzięki, juz wiem o co choidzi , wyrobila sie oska z pompy i chodzila tak jakby po owalu a nie po okregu i puszczala płyn, moja jeszcze nie cieknie jedynie na zimnym silniku piszczy ale jak sie zagrzeje to ucicha , chyba tojakies łożysko w niej. |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-12-19 16:01:51 Tez miałem zaszczyt wymienić pompę u mechanika. Ciekło. Wymarzłem odłubałem się przy ogrzewaniu i wężykach to odezwała się pompa. NIestety niebyło czasu na ściąganie części z Krakowa i pompa lokalnie kosztowała ok. 80 zł. Reperaturka pomaga czasowo. Jęśli pompa wyje to faktycznie trzeba uważać na rozrząd. Jak najszybciej wymienić. |
szymo_n SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada Samara okolice Łodzi | 2005-12-19 19:17:55 a skoro pompa wodna wyje to może warto też sprawdzić naciąg paska rozrządu bo jeśli tenże naciąg będzie za duży to nawet nową pompę można szybciutko zarżnąć a i cały rozrząd rozwalić sobie przy okazji |
Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2005-12-20 07:38:18
Mozliwe iz to było przyczyną zrobienia z pompy nie 0 a 8 jak to opisał wczesniej kolega. |