| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
doe omega b16v SPORT Kombi warszawa | 2005-11-04 10:46:47 Witam,
ze względu na pracę, robię kilka tysięcy kilosów miesięcznie moją kochaną omegą... jeszcze nigdy nie zawiodła. Mój ojciec jest zawodowym kierowcą i ostatnio po przejechaniu się omegą stwierdził żebym sprawdził piasty z przodu. Powiedział że niedobrze się dzieje jeśli słychać je przy hamowaniu. Tylko że ten dzwięk moim zdaniem równie dobrze może generować abs.. ojciec ma Chryslera Voyager i u niego zepsuta piasta wyje na zakrętach. Czy w omedze dzieje się podobnie ? Teraz czeka mnie jazda do Rumunii ( grrrr.... ), i wolałbym się czegoś dowiedzieć, bo jakość tamtejszych dróg to teksańska masakra piłą mechaniczną.... to już u nas jest duuuuużo lepiej. Pozdrawiam klubowiczów, doe |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-11-04 13:24:31
No to już wiesz. U mnie np. na razie tylko szumi |
doe omega b16v SPORT Kombi warszawa | 2005-11-04 13:32:58 ale kiedy ci szumi ? ( pomijając napoje wyskokowe )
przy szybkiej jeździe czy już w momencie ruszania ? |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-11-04 18:10:54 W czasie jazdy na zakręcie przy prędkości, powiedzmy, 80km/h i więcej. |
![]() art23 DEADSOUL Omega B FL Caravan Zawiercie | 2005-11-05 23:23:04 u mnie dochodzily jeszcze wibracje szczegolnie przy wjechaniu na koleine oczywiscie tez szumiala zauwazysz od razu ze cos nie tak szczegolnie przy lekkich zakretach |
doe omega b16v SPORT Kombi warszawa | 2005-11-09 10:27:18 Dzięki za info.
Zdaje się że jednak to jeszcze nie piasta. Mam opony Fulda Extremo 225, to raczej ich wina, nieco głośne. Dziękuję jeszcze raz ! |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-11-09 11:02:44
Carat Extermo to wyjątkowy junk. Wiem, bo sam takie mam (nabyte z samochodem). One po prostu w trakcie zuzycia robią się coraz głośniejsze. Faktycznie słychać je z przodu, dzwięk jest podobny do piasty. Ponadto mają kłopoty jakościowe na tyle istotne, że po roku ekspoatacji można je było skutecznie wyreklamować (2 z 4-ech). Oraz po jakichś 20k zaczynają dojrzewać do wymiany, a jeżdżę normalnie, w dodatku automatem. Ostatnio założyłem zimówki, duża ulga
pozdr, Robert |
doe omega b16v SPORT Kombi warszawa | 2005-11-09 11:40:37 Oooooooooo a tego nie wiedziałem. Doooookładnie. też dostałem je z samochodem. w ciągu ostatnich 2,5 miecha zrobiłem ponad 15.000 km i zaczęły pojawiać się szumy, o co obwiniałem piasty.
teraz to wszystko jasne... a propos - zimówki masz też 225 ? jakie ? z ciekawości pytam, bo i tak muszę zmienić.. |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-11-09 15:01:07
Kierowany pozytywnymi opiniami o firmie (nie o modelu) z forum, i intuicją, że skandynawowie na zimówkach powinni się znać, kupiłem Nokiany WR, 205/65R15 H. Jak na razie jest tak sobie - mam wrażenie że na mokrym w hamowaniu są mniej przyczepne od tej nieszczęsnaj Fuldy. Przejechałem dopiero 700 km, może się jeszcze nie dotarły. Trzymanie boczne w porządku (a nawet bdb). 225 na zimę to chyba jednak extremum
pozdr, Robert |
mario73 Opel Omega Radom | 2005-11-09 16:25:27 potwierdzam wasze spostrzeżenia na temat tych opon kupiłem alufelgi z oponami Fulda Carat Extremo 225/50/16 huczą strasznie,założyłem zimówki Michelin Alpin 195/65/15 całkiem inna jazda odnośnie szumu chociaż są to zimówki ,jeżdziłem nanich w tamtą zime omegą A bardzo dobrze się sprawowały. |
doe omega b16v SPORT Kombi warszawa | 2005-11-10 00:11:07 właściwie to prawda z tą słowacją... guma to guma, pewnie jedynie bieżnik się zmienia bo opatentowany.
jak kupowałem auto w reichu to właśnie na alu miało założone te fuldy 225, nówki sztuki. omę kupiłem we wrześniu - i już wyją ? eeeh. jedyne co im trzeba oddać to to - że na autobanie trzymają się elegancko. ale tyle autoban co mają niemcy - to my będziemy mieć w... eeee... no.... ten-tego-tam... no kiedyś. |