MotoNews.pl

Cykanie z okolicy listwy wtryskiwaczy na biegu jalowym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak sie zastanawiam jako ze dzis mialem przyjemnosc sluchac silnika 4E-FE tyle ze młodszego od mojego o 5 lata autka corollki EE-11 z przebiegiem 100tys km (moj ma juz 202tys i 12 lat), w sumie silniki takie same lecz jeden 2 razy mniej wyeasploatowany od drugiego, ale do rzeczy:

W moim silniku na biegu jałowym, bez dodawania gazu slychac z okolic listwy wtryskiwaczy charktetystyczne cyk-cyk-cyk z czestotliwoscia ok. 2-3 cykniec na sek. mniej wiecej, logika podpowiada mi ze to wtsyski tak pracuja ale co....w takim samym nowszym silniku o ktorym pisalem wyzej tego cykania prawie nie slychac no moze ciut ale trzeba sie mocno wsłuchac, normalnie tego nie slychac.
U mnie slychac to bardzo wyraznie nawet mimo zamknietej maski silnika.

Co to cykanie oznacza ?, kiedys ktos mi powiedzial ze ten odgłos to dobrze i ze sa to precyzyjnie pracujace wtryskiwacze.

Co wy o tym sadzicie i jakie macie zdanie na ten temat.

To tylko odglos pracy juz troche wysluzonego wtryskiwacza.Ja tez u siebie slysze takie cykanie i wtedy wiem ze jade na benie a nie na gazie.

w innym autku miałem podobny problem, ale nie było to przyczyną wtryskiwaczy, zmieniłem olej na ciut gęstszy i problem zniknął

Croom w twoim przypadku cykanie pochodzi od wtrysku i jak stwierdził carinus może trochę jest wypracowany ale bez obaw nic złego się nie dzieje

A przypadek o którym pisał CarinaGTI to zapewne chodzi o hydraulikę zaworów.

Nie obawiam sie tylko pytam z ciekawosci bo kiedys ktos ponoc obeznany w temacie Toyot stwierdził mi ze to odgłos precyzyjnie pracujących wtrysków

Są jakies regóły ile wytrzymują km wtryskiwacze w naszych corollkach, pewnie i tez w carinkach bo to pewnie to samo tylko różnice niewielkie

witam,

chcialem zaczac nowy temat, ale znalazlem i pytam sie co i jak z tymi wtryskami, bo od tygodnia zaczynaja mi cykac, grrr, nie wiem co sie stalo sie :/ moze ktos na ten temat mi cos powiedziec? mam olac sprawe i jest oki czy cos powaznego sie dzieje z nimi? jesli tak czy moge sam wymienic te wtryski czy mechanik tylko i wylacznie moze je wymieniac? i jaka jest cena jednego wtrysku do silnika 4A-FE przebieg 155 tys. km. 98" rok.

dziekuje za pomoc

Jak cykaja wtryski to dobrze swiadczy to o tym ze nie sa zamulone.Mozna je latwo osluchac przytykajac srubokret do wtryskiwacza i wsadziwszy sobie nieco rekojesc do ucha ,aczkolwiek nie przesadzajac...z glebokoscia.Mozna ocenic ktory jest w gorszej formie.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

To moze jest tak ze cykanie to i jak najbardziej dobra oznaka ze wtryski pracują dobrze ale glosne cykanie z drugiej strony moze juz oznaczac ze sa one juz dosyc wychustane....
Na innym forum ktos pisal ze wtryski powinny wytrzymac 400tys km a pozniej nastepuje ich szybki koniec, ciekawe ile w tym prawdy

Wymienilem w swoim zyciu jakies 2 wtryskiwacze benzynowe,i byly to raczej nowe auta [przerwa w rezystancji]
Wszystkie inne przypadki czyli zablokowane wtryski[auta z gazem]mozna w 100 procentach odczyscic i rozruszac,wystarczy dobra chemia i silna wola.Kiedys mechanicy w jakims warsztacie wrzucili uszczelke z gumy do baku,rozpuscila sie i osiadla na wtryskiwaczach,ale i to udalo sie odczyscic.W starszych modelach faktycznie slychac cykanie bardziej ale trudno powiedziec czy to ze wzgledu na zuzycie czy takie byly.Natomiast napewno jezeli slychac gluchy odglos pracy to cos zaczyna sie dziac.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer