Jak ustawić rozrząd w 730ia??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pół roku temu rozebrałem koledze głowicę. Po stwiedzeniu przez fachowców, że jest pęknięta kolega zostawił ją w warsztacie, a tam wyrzucono ją na śmietnik. Miałem tam zaznaczone punkty ustawienia. I teraz mam problem. Jeśli ma ktoś schemat lub rysunek jak ustawić rozrząd byłbym wdzięczny.

Skorzystaj z wyszukiwarki ja znalazłem 3 strony postów na temat rozrzadu róznych typów silników.

Niestety nic tam niznalazłem.A może zlie szukałem.

Siema.Tak ustawia sie rozrząd w E30.Moze te wskazówki ci pomogą.Zacznij najpierw od ustawienia wału na punkcie zero(na kole pasowym na wale powinieneś mieć punkt zero w którymś miejscu .Zgraj go z punktem na bloku.I w ten sposób wał powinieneś mieć ustawiony.Aby sie upewnić czy rzeczywiśćie jest ok. ustawione, zerknij w miejsce gdzie jest łaczona skrzynia biegów z silnikiem.Powinno tam sie znajdować okienko W krztałcie otworu.Przez nie powinieneś widzieć koło do którego jest mocowane sprzęgło na nim też powinien być punkt zero.)
Potem zabiesz sie za wałek rozrządu(na nim powinno być nacięcie które powinieneś ustawić na środku(godzina 12))
Dla pewnośći po ustawieniu rozrządu obrucił bym jeszcze z dwa razy wałem czy gdzies nie blokuje któryś zawór.Dopiero wtedy próbuj odpalić.

[ wiadomość edytowana przez: jarek270582 dnia 2005-11-29 13:31:21 ]

Dzięki za informację.Niestety punktu na wałku nieznalazłem.Ustawiłem wał korbowy na TO,awałek rozrządu-krzywki 1 cylindra w dół,a 6 mijanka ugóry,a i tak niechciał odpalić. Przyczyną nieodpalenia okozało się zabrudzone przepustnice które stały tak od pół roku .DZIĘKI.