MotoNews.pl

Avensis II stuki przy ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem z autkiem, jeżeli mółby ktoś coś poradzić to byłbym wdzięczny.

Obiekt: Avensis II '05 (wrzesień) przebieg:6000 km

Objawy: Stuki przy puszczaniu sprzęgła pomimo bardzo łagodnego obchodzenia się. Szczególnie zauważalne na 1,2,3 biegu. Dźwięk wydobywa sie mniej wiecej z okolic silnika, przednich kół.
Jest to dość irytujące zważywszy na przebieg auta i starsznie wkurza.

Po wizycie w stacji serwiswej padło na "coś ze skrzynią" , chcą zatrzymać samochód na 3 dni i ostro go rozbebeszyć, co mnie osobiście przeraża bo wątpie że będzie to, po tym zabiegu nowe auto.

Jeżeli miał ktoś podobny przypadek to proszę o informacje.
Orjętuje sie ktoś może od kiedy w Avensis zaczeto stosować polskie skrzynie biegów?

Czy można zarządać wymiany całej skrzyni biegów?

Pozdrawiam
Mariusz

Ja mam podobnie przy ruszaniu i to na prostych kołach np. spod swiatel ruszam i tez sie nad tym zastanawiam czy to oby nie sa przegłuby albo połoski bo czyzby od razu skrzynia ??? .

Slysze takie pojedyncze STUk albo jak kto inny woli PUK ! i koniec pozniej juz nic nie slyysze tylko przy ruszaniu co to moze byc ???

Czy zuzyte przeguby i poloski stukaja tylko przy ruszaniu i tylko przy skreconych kolach ????

witam mialem podobne stuki , naciskalem na stacje i okazalo sie ze to poduszka skrzyni biegów, skoro masz autko z 2005 r to problem kolumny kierowniczej Cie nie dotyczy , ja stawiam na poduszke. Poszukaj porzadnego ASO bo wiekszosc olewa klienta.

Witam
Dzięki za odzew.
W zasadzie to nie ma róznicy czy na skręconych czy wyprostowanych kołach ruszam. Stuka tak samo. Dzwięk ten przypomina mi stuki tylnego mostu w polonezie.

Samochód oddany do serwisu.
Po przejrzeniu podejrzanych podzespołów, panowie serwisanci stwierdzili ze skrzynia jest ok. Problem jest po stronie mechanizmu róznicowego.
Dam znać jak sprawa sie zakończy, moze komuś sie przydać taka informacja.

Co sądzicie na temat ASO w Bydgoszczy (Al. Jana Pawła II 150) ?
Tam własie stoi avensis.

Pozdrawiam
Mariusz

Kolego jesli stuk pojawia sie takze po redukcji np. z 4 na 3 i dodajesz gazu a tu stuk to na bank poduszka skrzyni. jak masz ochote zadzwon do Toyota DML w Czestochowie. Mialem ten problem, spece z TMP byli i powiedzieli ze tak ma byc a panowie z DMLa doszli wreszcie do tego . 3maj sie i napisz kto ma racje , nara.

Cytat:
2005-12-03 13:20:11, Cromm pisze:
Czy zuzyte przeguby i poloski stukaja tylko przy ruszaniu i tylko przy skreconych kolach ????

Nie tylko. Przegub może też stukać w czasie jazdy na wprost. Kiedyś w Felicji kolegi zaczęło nam tak walić w trakcie jazdy ze myslelismy ze kolo odpada... no i to był przegub właśnie.

Co do opisanego przypadku to u mnie stuki przy puszczani sprzęgła były właśnie w momencie kiedy sprzęgło się kończyło (przy ruszaniu niekiedy waliło tak ze az szarpalo calym autem - tak jakby koła kręciły w miejscu)... ale żeby tak w nowym aucie... ?

witam.podobno takie stuki mogą wydawać przeguby wewnętrzne(te przy skrzyni)i one będą hałasować i przy skręconych kołach jak również przy jeździe na wprost

pzdrawiam