Avensis I i drżenie na jałowym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Znajomy powiedział mi dziś, że mam do wymiany poduszki pod silnikiem, bo samochód wpada w drgania na biegu jałowym.

Nie znam się na tym więc powiedzcie mi po czym poznać iczy rzeczywiście trzeba by wymienić?

Ja tam przesadnego drżenia nie zauważyłem może dla tego, że nigdy nie miałem diesela i uznałem to za normalne...

Ile taka ewentualna impreza będzie mnie kosztować?

Paweł

Wg mnie póki poduszki nie naderwane lub nie powyginane to są dobre. A drgawek trzeba szukać już w samym silniku, o ile rzeczywiście są zbyt duże, bo w końcu to diesel.

Kurcze, tak jak u mnie a o ile nowszy model...
Ale ja nadal nie wierze ze ten typ tak ma

Swoop - masz mozliwość nakręcenia mini-filmu na cyfrówce? - zobaczyłbym czy to tak jak u mnie..

Ja wymieniłem poduszki pod silnikiem i 0 (ZERO) poprawy. Jedynie rzuca mniej silnikiem podczas jazdy. Zostają jeszcze te boczne, ale one na pewno drogie są

Jakie masz obroty biegu jałowego?

Pozdrawiam

ostatnio przerobiłem to w swojej ave(tyle że nie diesel)zaczęła mi ostro drżeć na wolnychobrotach.sprawdź czy dolne poduchy nie są wyrwane,jak są wporządku to poluzuj wsazystkie poduszki i odpal na chwilę samochód,potem podokęcaj śruby i powinno pomóc.(u mnie pomogło)weż teź poprawkę na niskie temperatóry,guma też twardnieje pod wpływem mrozu.a czy przypadkiem nie odkręciłeś żadnych ciężarków przy poduszkach?

swoop a mierzyłeś sobie cisnenie sprezania ?
Olej Ci cos bierze ?

Cytat:
2005-12-17 18:33:56, korek47 pisze:
ostatnio przerobiłem to w swojej ave(tyle że nie diesel)zaczęła mi ostro drżeć na wolnychobrotach.sprawdź czy dolne poduchy nie są wyrwane,jak są wporządku to poluzuj wsazystkie poduszki i odpal na chwilę samochód,potem podokęcaj śruby i powinno pomóc.

Dolne poduszki są nowe!
Ustawienia tez sprawdzałem wszystkie możliwe (skrajne i pomiędzy) i bez zmian. Chyba będę musiał zajrzeć do głównych poduszek .. da się to u mnie zrobić tylko wyciagając je .. zacznę od strony silnika.
Drży mi też kierownica.

Dzisiaj miałem okazję chwilę zobaczyć jak pracuje 4Runner w dieslu (ale bryka!!!!). Drgania od silnika na błotniku miała znacznie większe niż moja cari ale za to na kierownicy nic...

Guma jak guma, zgadza się - twardnieje. Sęk w tym ze mam garaż, w którym jest ~17stopni więc w takich warunkach guma mięciutka powinna być...
Ciężarków u mnie nie ma żadnych. Jak to dokładnie wygląda u Ciebie?

Pozdrawiam

Cytat:
2005-12-17 20:27:39, MisiekII pisze:
Sęk w tym ze mam garaż, w którym jest ~17stopni

W moim jest tak samo ciepło jak na polu

ciężarki są,i moim zdaniem mają ogromne znaczenie.przy próbie wymiany poduchy bocznej(tej od rozrządu)chwilę jeżdziłem bez niego-koszmar,jakbym jeździł przedwiecznym dieslem.a co do drgań i wibracji to sprawdź jeszcze wieszaki wydechu czy są całe i nie podparte,bo one też mogą mieć wpływ na wibracje

Gdzie znajdują się te ciężarki? Mozesz pstryknąć foto (albo chociaż narysować)?

Wydech mam dawno na celowniku ale po pierwsze to teraz mam inne zmartwienie a poza tym ciężko u mnie z dostępem do kanału.

Pozdrawiam

fotkę pstryknę dopiero jutro bo dziś raczej nie będe w pobliżu mojej ave,no chyba że żonę na spacer namówię to jeszcze dziś.a co do wydechu to ostatnio podgiołem delikatnie ten wieszak przy katalizatorze to mi wszystko drżało jak diabli

wysłałem ci fotki ,odbierz pocztę

Kolego a mi też mógłbyś podesłać te fotki???
Z góry thx!

ave 1,8 02 mi tez drzy. może po prostu za niskie obroty, u nie schodzi na 870 na oko

obroty mam też dosyć niskie ale drgania są minimalne ,a przedtem wszystko się trzęsło jak galareta,już nawet myślałem o skrzywieniu wału

Misiek mam lepszy pomysł,zajedz do pierwszego komisu gdzie jest avensis 1.8 i zobacz to na żywo>tylko rocznik 98'99' bo nowsze mają już poduszkę hydrauliczną
pozdrówka

Będę musiał to rozkminić, jak tylko tojka będzie sprawna.

Myśle też o jakimś antyrezonatorze

Dziekuje i pozdrawiam

ja mam zamiar jeszcze wymienić dwie dolne poduchy ,ale w tedgumie chcą żebym przysłał im wymiary i zdjęcia starych bo do ave jeszcze nie robią,ale one są takie same jak w carinie E

A górne już wymieniłeś? U nich?

górne mam spoko mięciutkie i całe i oryginalne

To tak jak ja, tylko nie wiem czy jeszcze mięciutkie