MotoNews.pl

Starletka - wymiana żarówek.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie ...żarówki do przodu.
Zachciało mi się ładnego mocnego światła przed autkiem więc kupiłem
Starletce na Gwiazdkę żarówki Osram Silverstar +50%.
Z dumą podniosłem maskę żeby wymontować stare i włożyć nowe żarówki gdy napotkałem pewien problem.
Cholerna guma chroniąca reflektor
Myślałem że mnie rozniesie gdy usiłowałem to zdjąć.Za nic na świecie nie zejdzie, a nie chciałęm tego ściągać na siłę żeby czegoś nei zniszczyć.
Wie ktoś może jak zdjąć to cholerstwo??
Na tej gumie są takie jakby "końcówki na wężyk".Trzeba tam coś wdmuchnąć czy co
Efekt mojej pracy to kilka zadrapań i ruchomą żarówka w jednej z lamp bo po zdjęćiu poprzez gumę druta trzymającego żarówkę nie udało mi się go założyć z powortem na miejsce.
Pomóżcie!!!

Witam

Jedyne co mi się udało znaleźć w niemieckiej instrukcji, to to że trzeba ciągnąć za taki gumowy języczek z napisem TOP i musi puścić. Powodzenia z wymianą i daj znać jak wymienisz te żarówki czy lepiej świecą, bo mnie też wkurza ze moje świecą tak sobie i może też zmienie. A ile dałeś za te Osramki .

Pozdro

Też mam tę książkę tyle że w wersji polskiej.
Ciągnąłem ten języczek ale ta guma jest chyba na kleju bo nawet nie drgnęła.
Spróbuję dziś jeszcze raz na spokojnie i w warunkach garażowych.
Mam nadzieję że da się ją potem z powrotem założyć.
Zastawiają mnie też te 2 wypustki na tej gumie.Wyglądają tak jakby miały być tam podpięte jakies wężyki
Zadziwia mnie czasem ta techniczna myśl japońska

Za żarówki dałem 45 zł.
Długo się zastanawiałem jakie wybrać i uznałem że te będą najlepsze.
Wg wielu opini najtrwalsze z wszystkich +ileśtam%
Oczywiście nie zapomnę sie pochwailć

pozdrawiam

Dziwne...
A nie ma tam przypadkiem pierścienia plastikowego do odkręcenia zanim się gumę zdejmie ?
Pozdro.

Cytat:
Zastawiają mnie też te 2 wypustki na tej gumie.Wyglądają tak jakby miały być tam podpięte jakies wężyki

To mogą być tylko takie wypustki aby woda spływała jeśli się skropli wewnątrz. Nie wiem czy o to właśnie pytasz ale często coś takiego jest.

Cytat:
A nie ma tam przypadkiem pierścienia plastikowego do odkręcenia zanim się gumę zdejmie ?

Perzan, znalazłem Twój post w którym piszesz o pierścieniu ale w Starletce takiego czegoś nie ma.
Udało mi się za to zdjąć tę cholerną gumę
Trzeba powoli ale pewnym ruchem ciągnąć za języczek o którym pisał marcinstarletka, a który jest pokazany w książce.
Zmyliło mnie to że w książce jest on na górze a u mnie był na dole.
W każdym bądź razie wymiana żarówek zajęła mi 5 minut

Co do tych wypustek to nie służą one do odprowadzania wody tylko do pozbycia się "zbędnego" powietrza z reflektora i tylko jedna z nich jest drożna.
Wszystko jest ciekawie pomyślane.
Zastanawiałem się po zdjęciu tej gumy co zrobić żeby po założeniu znowu tak się mocno trzymała.
Nic prostszego.Wystarczy po prostu nasunąć tę gumkę, tak jak była, na reflektor i docisnąć.Przez tę jedną drożną wypustkę uchodzi powietrze, w reflektorze tworzy się lekkie podciśnienie i guma znowu trzyma się jak na kleju

Co do żarówek to rewelacja.Przed autem jest biało.Znaki widać z daleka, pasy na jezdni świecą.Na krótkich droga jest bardzo dobrze oświetlona, na długich topi się asfalt
Przetestowałem je dziś w cholernie gęstej mgle z mocno sypiącym śniegiem i było dobrze.Co prawda nie są to żółte halogeny przeciwmgielne ale i tak było widać drogę znacznie lepiej niż na zwykłych żarówkach.
Nie ma co porównywać ze zwykłymi żarówkami.Polecam.

Pozdrawiam