Czujnik temperatury kołnierza wodnego - co to jest????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
rozpadł mi się "Czujnik temperatury kołnierza wodnego" przynajmniej tak stwierdził mechanik i kazał mi kupić tą część z tym że ani w Toyocie ani w JC nie wiedzą o co mi chodzi, a gdy mówie by wyszli to im pokaże, twierdza ze jest zbyt zimno na dworzu. Pisze bo nie wiem czy jest na to jakaś normalna nazwa. Z tego co wiem to sa trzy czujniki, pierwszy odpowiada za uruchamianie wentylatora, do drugiego podłaczone są wskązniki temperatury na desce rozdzielczej a trzeci (ten o który mi chodzi) przekazuje informacje do komputera o temperaturze cieczy chłodzącej. Czy czujnik temperatury cieczy to jest to samo co Czujnik temperatury kołnierza wodnego ?? i czy jest to dostepne jako zamiennik, bo z tego co sie zorientowałem to w Toyocie kosztuje około 350zł.Z góry dzieki za pomoc

Opisz może, który to jest czujnik ( gdzie jest wkręcony) to sprawdze i powiem jak coś wymyślę

To jest silnik 1600ccm 16V oznaczenie 4A FE.Będe pisał z pamięci, jutro to sprawdze dokładnie. Patrzac na silnik od przodu samochodu to czujnik ten jest wkrecony z prawej strony silnika przed termostatem pod kopułką rozdzielacza zapłonu. Z przodu posiada gniazdo do podłączenia wtyczki skierowane w strone chłodnicy, wtyczka jest koloru brązowego a czujnik zrobiony jest chyba z mosiadzu.

Podaj VIN sprwdzę w EPC ile pinów ma ten czujnik??
i co się dzieje że stwierdził iż jest "padnięty"??

oto VIN mojej Toyki JT1LOAE9207079284, dzis byłem z nią w serwisie Toyoty w Łodzi, same nowe corolki i avensisy na przegladach gwarancyjnych i moja Corolla z poczatku lat 90 troche nie pasowała do nich i wzbudzała powszechne zainteresowanie(a może i smiech, nie wiem dokładnie bo mechaników sie przy niej zebrało ale niestety na warsztat wejsc nie wolno, najwyzej mozna popatrzec przez szybe) Ale do rzeczy, najpierw stwierdzili ze to czujnik temperatury cieczy chłodzącej, zapytali mnie czy wskaznik mi działa, gdy odpowiedziałem ze tak postanowili jeszcze raz sprawdzic i po czterdziestu minutach sprawdzania jest diagnoza: do wymiany część nr 89462-20030 tzn czujnik wtryskiwacza rozruchowego.W książce "Etzolda" znalazłem termiczny wyłącznik czasowy wtryskiwacza rozruchowego - więc chyba to jedna i ta sama część.Koszt zakupu 404zł. Od chwili gdy nabyłem Toyote ten czujnik nie działał(jest urwane przy nim gniazdo w które wpina się dwupinową wtyczke). Mechanik stwierdził ze brak tego czujnika jest wina wysokiego spalania, z drógiej strony wczesniej Toyota paliła mniej a czujnika tez nie było. Wiem ze musze to naprawic ale 400 zł to sporo kasy, wolał bym kupic uzywany zwłaszcza ze ten czujnik raczej sie nie psuje(u mnie została ułamana kostka podłączeniowa) poradzcie co robić??

Szrocik i kup używkę to tylko czujnik i tak jak piszesz że się nie psuje.
Poszukaj jeszcze w JC

Pozdro.

Witam
A tak z ciekawości jakie miałes objawy. Silnik Lean Burn ?
Ten czujnik w goglu znalazłem np. tu

Cytat:
2006-01-03 12:06:29, piwalek pisze:
Witam A tak z ciekawości jakie miałes objawy. Silnik Lean Burn ? Ten czujnik w goglu znalazłem np. tu

Od chwili nabycia Toyoty miałem urwaną kostke w tym czujniku, a niepokojące objawy pojawiły sie jakies trzy miesiace temu. Silnik nie nagrzewał sie do odpowiedniej temperatury, wskażnik wychylał sie maksimium na 1/4 skali, oraz ekonomizer na czwartym i piatym biego non stop palił sie na pomaranczowo.Wymieniłem termostat temperatura wróciła do normy ale ekonomizer dalej na wyzszych biegach wskazywał ze jest wysokie spalanie(pomimo delikatnej jazdy) a spalanie skoczyło do 9 litrów w trasie i 13 w miescie, wczesniej było 6,8 w trasie i nie wiecej niz 10 w miescie. Sprawdziłem wezyki podcisnienia, filtry no i teraz mechanik stwierdził ze trzeba wymienic ten czujnik.Wiem ze jest zima ale wzrost spalania o 2,5 litra to chyba troche za duzo

hm...................
A resetowałeś kompa jeśli go masz??
A pewnie masz jeśli to 16V
POLECAM może sobie cosik zapamiętał z czasu zepsutego termostatu!

Cytat:
2006-01-03 22:16:54, Kafi pisze:
hm................... A resetowałeś kompa jeśli go masz?? A pewnie masz jeśli to 16V POLECAM może sobie cosik zapamiętał z czasu zepsutego termostatu!

o tym nie pomyslałem, dzisiaj to zrobie

Cytat:
2005-12-30 12:41:59, Kafi pisze:
Podaj VIN sprwdzę w EPC ile pinów ma ten czujnik?? i co się dzieje że stwierdził iż jest "padnięty"??

Kupiłem dzisiaj ten czujnik na szrocie z tym ze ja potrzebowałem 89462-20030 a na szrocie był tyle że 89462-20020 Kafi jeśli możesz to sprawdz w EPC od jakiego modelu on jest, jeszcze go nie wkręcałem ale widze ze wymiarami i wtyczką pasuje.

Cholera nie mogę znaleść wogóle tych części