Diesel na olej roslinny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ciekawi mnie czy znacie jakies inne takie wynalazki, czy jakies firmy juz inwestowaly w to wypuszczajac jakis uklad , znalazlem taka aukcje tutaj.

Co o tym myslicie, jak to sie ma do kosztow, exploatacji silnika itp.

Oryginalny tekst autora:

"Witam wszystkich zainteresowanych wprowadzeniem w życie ekologocznego sposobu zasilania silnika diesla olejem roslinnym.Prace testowe nad prostą i niezawodną instalacją prowadze od zeszłej zimy więc zdązyłem już wprowadzić sporo poprawek tak by sprawaowała sę jak trzeba.Przeszła pomyslne próby w 3 moich samochodach , zrobiłem w sumie ok 50 tys km , teraz z cała odpowiedzialnością moge polecić innym to rozwiązanie.Urządzenie w moim samochodzie nie wygląda tak estetycznie jak to na stole ponieważ w trakcie eksploatacji dokonywałem wielu przeróbek , dokałdałem pewne częsci inne demontowałem lub zastępowałem innymi,wymiennik ciepła jest zamontowany wyjątkowo niedlable do tego w takim miejscu gdzie tylko w ok 3/4 wysokosci jest zatopiony płynem chłodzącym,brak izolacji termicznej - to nie fuszera lecz działanie celowe,z pewnych powodów nie robiłem zdjęc dalszej częsci podłączenia do silnika gdyż nie chciałbym całkiem charytatywnie zdradzać pewnych rozwiązań które kosztowały mnie duzo pracy czasu itp. Każdy kto zdecyduje sie na zakup instalacji pozna wszystkie jej szczególy konstrukcyjne oraz zapewniam wsparcie techniczne w samodzielnym montarzu.Wszytko jest przygotowane pod konkrete auto tak by niezużym nakładem pracy można było podłączyć wszystkie elementy. To co widac na zdjeciu już niebawem będzie działało w Mercedesie E 250D, 20v. Na zdjęciu nie widac 2 filtra paliwa(rozruchowego) i kilku innych emelentów np magistrali powotów paliwa z pompy wtyskowej,odległosci węży są troche inne ,złozyłem to tak by było widac co z czym wspólpracuje. Kilka szczegółów technicznych: Elektroniczny system odpowietrzenia . Siatkowy filtr paliwa o takiej gradacji oczek by nie zaszkodziły pompie ewentualne zanieczysczenia. Stosuje takie rozwiazanie gdyż filtry papierowe wg mnie nie nadają sie ze względu na zbyt szybkie "zapychanie" poprostu fabryka zbudowała je do ON a nie do OR . Wyposażam instalaacje w cyfrowy wskaźnik temperatury paliwa - koniecznośc by widzieć ze instalacja działa sprawnie , poza tym nie należy podawac do pompy OR w temp niższej niż 51stopni gdyż poniżej tej temp podczas spalania zachodzi zjawisko polimeryzacji (dotyczny tłuszczów nienasyconych), niebezpieczne dla silnika.Notabene wszyscy pasjonaci którzy leją mieszanke oleju jadalnego z ON nie stosujac instalacji dowiedza sie za niedługi czas co to oznacza Stosuje układ kanister 20l blaszany widoczny na zdjęciu jako zbiornik paliwa rozruchowego ON , a fabryczny zbiornik paliwa do OR. na zdjęciu nr 7 widać przedemna zaśnieżony samochód zdjęcie wykonałęm w woj podlaskim , na zewnątrz była temp ok-5 stopni,pomimo tego uzyskałem bez trudu temp widoczną na wyświetlaczu. Na zyczenie moge dodać automatyczny system przerzucania na OR gdy będzie pożądana temperatura na wymienniku,lecz takie "odmóżdzanie" powoduje zapominanie przełaczania na ON przed zakonczeniem jazdy samochodem. Na wszystkie podzespoły wykonawcze udzielam 12 miesięcznej gwarancji. Wiem ze spotkam sie z licznymi pytaniami więc prosze nie piszcie maili bo mam ograniczony czas na odpisywanie tylko tel 502-083-389, gg 1180389 ( biodizel , biodiesel , wymiennik ciepła , podgrzewacz paliwa , olej roslinny , zawór trójdrogowy , zawór trójdrożny )".

System jest znany od dosyc dawna, sa juz nawet gotowe takie instalacje produkowane przez firmy. W polsce jest nawet jakis przedstawiciel jednej firmy i napedza olejem roslinnym seata leona tdi. Problem z tym jest taki, ze paliwo trzeba mocno nagrzewac, inaczej nici z zassania go ze zbiornika i dobrego rozpylenia przez wtryskiwacze. Generalnie to taki srednio oplacalny interes, przyjmujac ze koszt firmowej instalacji to cos okolo 4kzl a litr oleju roslinnego to ponad 2zl, przy czym spalanie tego oleju jest wyzsze niz on. Narazie zloty srodek do starszych diesli to opal+mixol.