| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2006-04-04 18:55:52 .. wg tamtego gościa klima (ogólnie) potrafi tylko chłodzić, grzać wnętrze można tylko tradycyjnie - plynem chłodzącym silnik (jesli jest cieply ) |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2006-04-04 18:58:36
klima tylko chłodzi. i przy okazji osusza powietrze w aucie... o grzaniu klimą nie słyszałem jeszcze przy full automatach klima jest spięta z nagrzewnicą, stąd mówi się że klima grzeje
pzdr |
Mart78 TOYOTA FRIEND now is ........ Czestochowa | 2006-04-04 18:58:56
myslalem, ze nie bedzie chlodzic , a co do grzania, hm nie wiem moze ma racje, ale przeciez pamietam jak u brachola a ma klimatronic, ustawil na 25 st. to przeciez juz jest temp. gdzie mozna siedziec w stringach i dala rade nagrzala wnetrze ok |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2006-04-04 19:23:04
no nagrzała, bo pociągnęła z nagrzewnicy, to chyba normalne, nie?
jak będziesz miał zimny silnik, to nawet 2 klimatroniki nie nagrzeją wnętrza, bo jak?? chyba że masz Webasto, albo Defę, ale to już inna bajka... |
marcin032 TOYOTA MANIAK E11, E12 Białystok | 2006-04-04 19:24:53
Nie klima nagrzała tylko nagrzewnica. To, że możesz włączyć klimę i ustawić pokrętło temp. na 25*C nie oznacza, że klima grzeje Ona osusza powietrze |
marcin032 TOYOTA MANIAK E11, E12 Białystok | 2006-04-04 19:26:04 A wracając do tematu, to Carinki nie miały klimatronika |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2006-04-04 19:34:45 Ale lipa, wystarczyło by przecież tylko odwrócić cykl, wzmocnić wymiennik ciepła klimy po stronie przedziału pasażerskiego zeby spore cisnienia wytrzymywał i heeja.
Kurcze, od tej pory moje rozwiązanie traci mozliwość bycia wynalazkiem i nie będę mógł za to kasy ściągać
Troche lipa, myślałem, że mozna sobie szybki skrobac (ci co muszą) a w tym czasie się wnętrze grzeje
Pzdr |
Mart78 TOYOTA FRIEND now is ........ Czestochowa | 2006-04-04 19:41:14
aha no to dzieki, bo tak kurde przegladalem fotki Carinek i zastanawialem, czemu wypuscili manuale, a klimatr. nie, bo skoro moglbym miec klimatr. to poco mialbym zakl. manuala |
marcin032 TOYOTA MANIAK E11, E12 Białystok | 2006-04-04 20:06:51
Nie wiem, może tylko mi się tak wydaje ale manualna klima daje silniejszy nawiew. Ale jest to tylko moje spostrzeżenie. |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2006-04-04 20:35:37 oj, tego to już nie mam jak sprawdzić - ciężko mieć dwie takie same furki, jedna z automatem, druga z ręczną klimą ale wszystko możliwe...
pzdr |
is155 TOYOTA DRIVER IS 200 Dziergowice | 2006-04-05 08:31:20 Napewno oba typy klim to to samo ustroistwo,jedynie sposób sterowania sie w nich różni.Klimatronic ma ściśle utrzymywac temperaturę zadaną przez użytkownika czyli jeśli jest za zimno to elektronika włącza nagrzewnicę jeśli zaś jest za gorąco czyli powyżej zadanej temperatury to elektronika załącz klimę i w tym cały widz.W manualu to my musimy sami decydować czy dogrzac czy oziębić wnętrze pojazdu włączając albo nawiew ciepłego powietrza lub włączać klimę. |
pyrekcb TOYOTA DRIVER gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-04-05 12:27:50
Tylko weź jeszcze pod uwagę ew. (odpukać) koszty napraw (chodzi o układ sterujący) - manual jest duuuużo tańszy...
Zresztą automat (przynajmniej w mojej ave) tez jest daleki od doskonałości - nie wiem, gdzie są czujki temp., ale zawsze w przodu jest chłodniej, bo zaraz przy nawiewach.
Automatyczną nazwałbym klimatyzację z czujnikami temp. i nawiewami w całym aucie - wtedy pewnie możnaby uzyskać podobną temperaturę z przodu i z tyłu. Zresztą, ja nie narzekam, wazne że jest, rączek mi jeszcze nie urwało, więc mogę i sobie pokręcić...
Pozdr. P. |
Mart78 TOYOTA FRIEND now is ........ Czestochowa | 2006-04-05 15:59:29 Dzieki wielkie Wszystkim troche rozjasnilo mi cala ta sytuacje |
chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-04-05 16:51:35 zawsze do manuala można dołączyć czujnik temp. (koszt około 250 PLN) ,który wskazuje temp zewn. wewn. i ma wyjścia programowane na np. klime.
Pozdrawiam |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2006-04-05 21:28:21 Koszt takiego czujnika nie musi byc taki wielki.Wystarczy zwykly termostat za 5zl do samodzielnego montazu i podlaczenie pod wylacznik klimy.Obok wymiennika jest czujnik temperatury z mechanicznym regulatorem progu wylaczenia.Gosciu ktory nabijal mi klime pokazywal co mam ustawic zeby sobie nogi nie odmrozic bo klima dawala mi wtedy +3*,proponowal aby bylo +7* i to wystarczy zeby nie doznac obrazen. |
pankuba TOYOTA DRIVER Renault Megane 220 GT Wawa | 2006-04-05 21:42:51 No więc właśnie, ja tak w temacie odmrażania, nie wiem bo nie miałem automatycznej, ale spotkałem się z opinią, że automat jak jest b.ciepło wsiadasz do auta i odpalasz to jak ma ustawioną jakąś ludzką temp. w stylu 21 stopni to na początku wali takim zimnem że to i owo może odpaść, żeby jak najszybciej osiągnąć żądaną temp.
Słyszeliście coś takiego, ktoś potwierdzi/zaprzeczy |
is155 TOYOTA DRIVER IS 200 Dziergowice | 2006-04-05 23:26:16
Zaprzeczam ,nic takiego się nie dzieje przynajmniej w Toyocie,może w innym badziewiu ale nie w tak porządnych autach |