Instalacja Gazu w Cari E

« Poprzedni | Nastpny »
Witam forumowiczow.Mam dylemat...Mysle nad zalozenie gazu do mojej Cari.I nie wiem jaki zakladac.CZy zwykla instalacje na wloskich podzespolach za 1800 cze sekwecje za 3300??Wiem ze sekswencja lepsza ale czy jest sens ladowac tyle kasy??Prosze o jakies info Z gory dziekuje i pozdrawiam

Podaj wicej szczegw dotyczcych madelu:rok.prod.,pojemno silnika,kod silnika.
Wbrew pozorom nie do kadego modelu cariny mona zaoyc instalacje sekwencyjna a to ze wzgldu na rodzaj wtrysku (nie wszystkie miay wtrysk sekwencyjny,niektre modele miay wtrysk grupowy i w zalenoci od tego dobierao sie do nich instalacj gazow).Podanie przez ciebie wikszej iloci informacji pozwoli na lepsz ,,dorad"

Rocznik 1994.Przebieg 204(chyba).Silnik 3fse 2.0...Prosze o info...

W przypadku twego silnika wystpuje wtrysk grupowy tzn.2+2 a nie wtrysk typowo sekwencyjny.W zaleznoci od doswiadczenia motaysty zaleec bdzie czy odpowiednio dobierze ci ukad gazowy gdyz s urzadzenia wtrysku gazu ktre obsuguj ukad 2+2,ale przy takim ukadzie naley dobrze pogwkowa aby system dobrze pracowa.Jesli zostanie to dobrze zrobione bdziesz mia przyjemno z jazdy na gazie,w innym przypadku przeklniesz dzie w ktrym zdecydowae si na gaz.
Mona w twym aucie rwnie zaoyc zwyk instalacj ale z dobr elektronik.Zapytaj co Ci konkretnie zakad montau proponuje i napisz na forum,wtedy poradzimy ci wicej.Zapytaj gwnie o to jakiej firmy bdziesz mia reduktor oraz jakiej firmy elektronik oraz jej nazw handlow.Czekamy na wieci z informacjami od ciebie.Pozdrawiam.

W jednym warsztacie proponuja mi sekwencje a w drugim zwykla instalacje...Nie wiem co wybrac...Zaraz po swietach wybiore sie do tych warsztatow i wypytam dokladnie co mi proponuja i wtedy napisze na forum...A do tego czasu zycze wsyztskim Wesolych Swiat

3S-FE to bliniak mojego 5S-FE, powiem Ci szczerze e na sekwencji straty s praktycznie nieodczuwalne ( Vmax 195 zamiast 205 ). Nie ma strzaw, rzucania autem itp...

ja polecam sekwencj, wiadomo, troch drosza, ale naprawd warto... pomijajc kwesti e ma filtr gazu ( fazy lotnej ), co przy jakoci tego co tankujemy moe znaczco pomc silnikowi...

mam zaoony BRC Sequent24, czyli tasza wersja Sequenta. Dodam, e na ciepo jest super, na zimno czasem leciutko poszarpuje na niskich obrotach i nie ma moliwoci korekcji tego - dopiero pena sekwencja za ok 4000 ma moliwo dostrojenia perfekcyjnie dawki gazu na wolnych...

owszem, 1800 to nie 3300, ale i tak 99% zaley nie od instalacji, tylko od montera - wybierz kogo sprawdzonego ( moe Czakram? - wprawdzie nienawidz tej firmy, bo si z nimi ueraem o zgubiony pilot do alarmu przez dobre 2 miesice, ale ustawili auto w miar dobrze ).

pomyl nad instalacj KME - podobno cena do jakoci jest nie do przebicia.

pzdr

Cytat:
2006-04-14 16:54:50, is155 pisze:
W przypadku twego silnika wystpuje wtrysk grupowy tzn.2+2 a nie wtrysk typowo sekwencyjny.

- moesz mi przybliy temat? bo chyba jeszcze troch bd musia si pouczy.... z gry dziki. m

Cytat:
2006-04-14 18:07:06, marcinm pisze:
- moesz mi przybliy temat? bo chyba jeszcze troch bd musia si pouczy.... z gry dziki. m

Sprawa ma si prosto..... w sekwencji kady wtryskiwacz ma osobne sterowanie z ECU,natomiast we wtrysku grupowym 2+2 jednoczesnie s wysterowywane 2 wtryski,czyli maj wsplne zasilanie a co za tym idzie wsplnie w jednym czasie dokonuj wtrysku.
W twoim samochodzie jest rwnie ukad 2+2,ale instalacja ktr posiadasz ma moliwoci programowe aby taki system obsugiwac,jedyn zabaw przy konfiguracji systemu gazowego jest odpowiednie dobranie wtryskiwaczy gazowych a to jak bdzie pracowa ukad zaley od doswiadczenia ,,gaziarza" .
To tyle,jeli masz pytania to pisz,w miar swych skromnych wiadomoci postaram ci si na nie odpowiedzie

ciekawe rzeczy piszesz... dobrze wiedzie czasami mylaem e kady jest osobno szczerze mwic wydawao mi si, e skoro na listwie s 4 wtryskiwacze, to kady ma osobny czas wtrysku, i e tak te jest z gazem... a tu niespodzianka)

swoj drog, rzeczywicie moe tak by, fo kolejno zaponu jest jak zawsze 1342, wic jak 2 toki id sobie na d, to mog razem dostawa paliwko, a potem tylko iskr w rnych momentach
hehe, ale bajer

dziki za owiecenie, czowiek si uczy cae ycie...

pzdr

Witam ponownieDzisiaj rano jezdzilem po warsztatach instalujacych gaz i ....W jednym chce mi zakladac sekwencje(3300PLN) jesli wtryski maja okolo 2ms czas reakcji a jesli beda miec kolo 1,5 ms to wtedy zwykla instalacja(1900 PLN) na reduktorze VEGA (dwukomorowy) i elektronice LES-170 AEB...A w drugim warsztacie chce mi zakladac zwykly gaz firmy Landi Renzo...Sam nie wiem co wybrac...Prosze o jakies dobre info i jakas podpowiedz co bedzie lepsze...z gory dziekuje i pozdrawiam

Zaley czy chcesz wyciska wszystko z tego silnika, czy wystarczy Ci po prostu jazda ?
Pierwsze - aduj sekwencj.
Drugie - wsadzaj II-g i migaj na zdrowie Cho powiem szczerze, e ciko jest znale godnych zawodnikw na wiatach nawet przy II gen w tym silniku
Wsad tylko jak najlepsz elektronik do tego z czujnikiem temperatury reduktora i spokj wielki
Ten silnik bardzo dobrze znosi gaz
Pozdro.

-----------------
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***

CZyli radzisz sekwencje??

Wybr jak zawsze naley do Ciebie
Mnie wystarcza "jazda"
Pozdro.

-----------------

No wlasnie zastanawiam sie czy sekwencje zakladac czy zwykla instalke:/A czy na zwyklej instalacji jest duzy spadek mocy i czy duzo wiecej pali gazu??I czy wystepuja"strzaly"??Pozdro

Sprawdz od czasu do czasu czy dostales jakies PW (prywatne wiadomosci) Moze na czesc z tych pytan znalazlbys odpowiedz juz wczesiej

Ja mam coprawda inny silnik (4A-FE, 1,6 16V 97r) instalka gazowa zwyka (bo jak kolega wyej mwi wybraem jazde) czyli centralka sterujca Bingo-S, reduktor Stefanelli reszta to Stako i Tomasetto. Spalanie to okoo 7,5L gazu na 100km przy prdkoci 100-110km/h, w miecie nigdy nie dobiem do 9-10L gazu. Oczywicie odczuem lekki spadek mocy na wyszych obrotach ale mnie to nie przeszkadza.

Cytat:
2006-04-18 15:42:12, whitekiel pisze:
[...]A czy na zwyklej instalacji jest duzy spadek mocy i czy duzo wiecej pali gazu??I czy wystepuja"strzaly"??Pozdro

Nie powiem Ci, czy jest duy spadek mocy, bo zaoyem gaz bardzo szybko po zakupie auta. Na hamowni nie byem. Wiem jedno. VW 1,8T si nie boj
O ile wicej pali... zaley ile way Twoja noga U mnie to jest 30-40% wicej gazu po miecie.
Strzaw miaem kilka przez 4 lata, wszystkie przy gwatownym przyspieszaniu w ostrym zakrcie (mae rondo). Za kadym razem drobna regulacja reduktora niwelowaa ten problem
Pozdro.

-----------------

Jezeli gazownicy maja wszystko Landirenzo to mozna smialo zakladac.Sam zalozylem reduktor i kompa z tej firmy i bardzo sobie to chwale.Strzaly to wynik zbyt ubogiej mieszanki lub kiepskiej instalacji i mozna sie przed tym zabezpieczyc.Jeszcze nigdy przez 4 lata nie mialem strzalu w kolektor.Spadek mocy bedzie zalezny od stopnia zdlawienia przez mixer ale nawet II gen. potrafi byc prawie idealna no i tansza od sekwencjii.Nie odczuwam zadnych problemow podczas pracy zimnego lub cieplego silnika.

Carinus, poka mi gazownika, ktry bdzie tak dopieszcza instalacj jak Ty ??
Przecitny uytkownik dostaje instalacj w standardzie i jedzi
II gen w "normalnym" wykonaniu bdzie odbiega troch od ideau
Pozdro.

-----------------

No to we wtorek zawoze autkoZakladam sekwencje Lovato:]CZy dobrze wybralem??Prosze o infoPozdro

« Poprzedni | Nastpny »