MotoNews.pl
1 WIlk - samochód produkowany w Celmie w Cieszynie (145890/5)

WIlk - samochód produkowany w Celmie w Cieszynie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kojarzycie Celme?? Wiertarki i inne elektronarzędzia. Swego czasu na Święcie Trzech Braci w Cieszynie (chyba 1996 rok) Celma wystawiała jakąś terenówke, miałem wtedy 8 lat i pamiętam tylko,że dostałem od nich czapke z daszkiem i połaziłem po tej terenówce. Potem nic o tym nie szukałem, bo więcej o tym nie słyszałem, aż tu nagle dziś przypadkowo znalazłem TO CZy ktoś z Was wie coś więcej może o tym samochodzie? Fotki???
A propos - tam gdzie mieli go produkować czy też produkowali dziś stoi Kaufland i Castorama , produkcja elektronarzędzi została w Goleszowie. W Cieszynie produkuje się tylko silniki - spółka Maszyny Elektryczne Celma SA, a elektronarzędzia w Goleszowie koło Cieszyna - Celma Tools SA. To tak btw.

Pamietam to. To był zwykły LUAZ z silnikiem nie od Zaporożca. Ogólnie konstrukcja taka sobie. Tu jest fotka:
Image Hosted by ImageShack.us

Gdzieś o tym pisali czy coś? Bo szczerze mówiąc to pamiętam ten samochód tylko z tej wystawy na rynku w Cieszynie...

mam gdzieś artykulik o nim. ogólnie smieszny: gabarytami ( szerokość) prawie jak maluch, ale hole....ie wysoki prześwit.
pamietam że jak mielismy brać Atu w 96 to u dilera w Katowicah stało ich chyba z 5 i cena coś koło 17 tys. potem jeszcze parę razy spotkałem na zywo-bardzo szybko je wcina ruda i ciasne wewnątrz. max 2 osoby i bagaż lub dzieci.
generalnie takie "coś" z prawdziwym 4x4, i podatne na przechyły

Zeskanowałbyś?? On był sprzedawany w sieci dilerskiej FSO?

kiedys tak- nie teraz, lezy w stercie materiałów do ktorych musze sie dokopać, ewentualnie jak ci sie nudzie to polecam "komandosa"( taka gazetka) z lat 97-99.
były u dilera FSO w katowicach ( wtedy , 96, to już było daewoo FSO) czy oficjalnie też były w innych -niewiem

Strona z "Wilkiem".

Były to czasy, gdy montowano w Polsce dosłownie wszystko - od Mercedesów (Głowno) przez Ople (Żerań, Gliwice), Volkswageny i Skody (Antoninek), Ford (Płońsk?) aż po Tavrie (również w wersji Van z tylną klapą w stylu poloneza Caro-kombi), Aro i Yugo (w tym kabriolet) w Łodzi, te ostatnie montowano do czasu, gdy Amerykanie pierdyknęli bomby na zakłady Crvena Zastava.

Cytat:
2006-05-14 13:23:19, maku pisze:
kiedys tak- nie teraz, lezy w stercie materiałów do ktorych musze sie dokopać, ewentualnie jak ci sie nudzie to polecam "komandosa"( taka gazetka) z lat 97-99. były u dilera FSO w katowicach ( wtedy , 96, to już było daewoo FSO) czy oficjalnie też były w innych -niewiem

Komandos to mi się kojarzy głównie z tanim winem z Żabki