MotoNews.pl

EBC czy Brembo?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

wiem, ze bylo to poruszane wielokrotnie na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem.

Ktory zestaw hamulcowy jest wg Was lepszy na przod?
tarcze EBC z klockami EBC Greenstuff czy
tarcze Brembo z klockami Ferodo?

Omega B, 2,5TD

Pozdrawiam,
Szymek

Witam. Ja posiadam tarcze brembo i klocki lukas i jest bardzo dobrze, już 20kkm zrobiłem i nie widać śladów zużycia tarcz. Wszystko równo hamuje bez wibracji. Jeśli chodzi o ferodo klocki to teść złożył do oryginalnych tarcz i też się dobrze spisują nie ścierają sie szybko nie pylą nie wibrują itp. tak że polecam te kombinacje.
PS a tak w ogóle to pracuje na utrzymaniu ruchu tarcz hamulcowych Brembo w Dąbrowie Górniczej, wiem jak je produkują co z nimi robią od wytopu, odlewu do obróbki i wysyłki.

Szymek nitk Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi. Nie ma pewnie za wiele osób ktore miały możliwość bezpośredniego porównania tych zestawów. Obydwa są dobre, bierz ten na który dostaniesz korzystniejszą cenę. osobiście jednak wybrałbym te Brembo i klocki Textara.

ps. niedawno tez zamontowałem do oryginalnych tarcz klocki Lukasa i są ok. Nie duże pylenie, ale od czasu popiskują.
pzdr, daj znak na co sie zdecydowales.

Uważaj żebyś czasem nie kupił podróbek. Mój ojciec jakieś 2 lata temu kupił podróbki ferodo i bardzo szybko sie zużyły-wogóle były bardzo kruche. Teraz mam klocki textara, które sie mało zużywają-kosztem tarczy-no ale jest dobrze bo na długi czas nie ma problemów z hamulcami-więc se chwale. Niedługo też stane nad wyborem nowych tarcz i może innych klocków-jak prędzej nie zezłomuje omegi

pozdrawiam

zdecydowalem sie na Brembo i Ferodo,

w sklepmoto.pl zaoferowali komplet za 470zl

Jak przysla to opisze wrazenia

Cytat:
2006-05-28 22:13:31, Szymek_J pisze:
zdecydowalem sie na Brembo i Ferodo, w sklepmoto.pl zaoferowali komplet za 470zl Jak przysla to opisze wrazenia

mysle, ze bedziesz zadowolony, ja mam taki komplet w Vectrze, swietnie sie sprawuje

z tyłu Ferrodo z przodu Brembo do disla

gwarantowane +15 koniuf na lęwą stronę i 10 koniuff na prawą

Ja ostatnio założyłem Ferodo ( kupiłem w IC ) i nie jestem zadowolony. Zona ma je w corsie i sa super, a w omie szybko tracą siłe hamowania po nagrzaniu, zupełna porażka.

Już kupiłeś, więc musztarda po obiedzie można powiedzieć, ale tak naprawdę nie napisałeś, jaki styl jazdy prezentujesz. Jeśli jeździsz bardzo szybko, używasz często hamulca, to obawiam się, że brembo za 200zł może nie wystarczyć. Z drugiej strony, nie wiem, co wystarczy do jazdy, o której piszę, bo ja zakupiłem za ponad 1000zł swojego czasu komplet EBC tarcze Sport i klocki RedStuff. Wytrzymały 7.000km !!! (słownie siedem tysięcy) i było po klockach (to jeszcze pół biedy) i po tarczach
Dlatego, jak to już w którymś z postów napisał forumowy guru DRA najlepiej kupić najtańszy shit bo ściera się dokładnie tak samo szybko, jak megahipersuperduperturbosportowyhit.

Przesylka dotarla dosyc szybko bo po dwoch dniach (sklepmoto.pl).

Moja historia ku przestrodze innych...

Klocki juz mocno szorowaly, wydawaly straszne osglosy ale w dniu, w kotrym mialem juz wymienic te tarcze i klocki postanowilem cos jeszcze na miescie zalatwic. Wracam juz do domu, dojezdzam do czerwonego swiatla, naciskam hamulec, a ten.... wpadl do samej podlogi ! samochod jedzie dalej! szybko za reczny (juz wiem czemu nazywa sie awaryjny ) i.. zatrzymalem sie dwie grubosci lakieru przed samochodem poprzedzajacym! po podpompowaniu hamulca noznego znowu zaczely dzialac, wiec powoli doturlalem sie do domu. Zabieram sie za wymiane i co sie okazuje...
Wypadl jeden kolcek! na prawym kole, zewnetrzy, tzn ten od strony kola, dobrze ze nie od strony tloczka. Tarcza oczywiscie spilowana dociskiem

Moral z tego taki, ze nie mozna czekac do ostatniej chwili moglo sie zle skonczyc...

Wracajac do zestawu Brembo i Ferodo... to moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne, jezdze dopiero na nich dwa dni ale jak narazie jest ok.

Pozdrawiam

A jednak mnie posłuchałeś nie będziesz żałował. napisze ci dlaczego, raz ugotowałem je, bo w zimę mi nawaliły uszczelnienia tłoczków i bród, sól itp. doprowadziło do tego że nie odbijały i hamowały non stop spalanie 20 litrów tarcze czerwone bo to noc świeciły się jak tym na rajdzie i co dojechałem do domu 200 km. powoli ale dojechałem. Rozebrałem kupiłem uszczelki tłoczki przeczyściłem zobaczyłem że tarcze wyglądają jak wyglądały klocków jest tyle samo nic przypalone wszystko Ok zakładam hamuje i jest dobrze nic nie bije hamuje równo myślałem że już musze wszystko wymieniać ale dalej jest dobrze dlatego jest takie moje przekonanie do tego zestawu. No i cena jest ciekawa.