Jak sprawdzić czy nie nadaję na piątkach?+inne pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od tygodnia mam CB i już wydaje mi się że jeżdżąc w trase bez nigo byłem jak ślepy Mam jednak pytanie. Kupiłem 510xl z polską gwarancją i deklaracją zgodności z normami itp. Zastanawiam się tylko czy nie nadaję na piątkach... Ktos tu pisał że wiele CB sprzedawanych na allegro nadaje na piątkach. Swoje kupiłem w firmie BATEX Tychy... Jak sprawdzić czy jest ono przystosowane do polskich częstotliowści? Mimo nastrojenia wydaje mi się że mam mały zasięg, słyszę z paru kilometrów w porywach do 10 ale gorzej z nadawaniem (tak mi się wydaje). Chyba że przyczyną jest badziewiasta antena: Midland ten najtańszy 60 cm (chyba 18-244).

Druga sprawa to zakłócenia mam wystarczy że tylko włączę zapłon (bez włącznai silnika - i nawet jak pompa paliwa przestaje chodzić to dalej słyszę szumy aż do wyłączenia stacyjki). Pociągnę bezpośrednie zasilania, mam nadzieję, że pomoże.

CB to super zabawa i forum też daje radę, pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: racy dnia 2006-06-11 14:22:48 ]

Jeśli kupiłeś w firmie z deklaracją zgodności to raczej masz przestrojone radio w "0". Czasem jest to kipska regulacja i klient jest odsunięty trochę w bok niż powinien. Sprawdzić łatwo może ktoś kto ma radio wysokiej klasy z płynnym strojeniem lub serwis CB (koszt ok. 15 zł). Jeśli na badziewnej antence słyszysz z 10 km to jest dobrze, nadawanie na tym zawsze będzie gorsze. Twój zestaw to dość niska półka więc szumy być muszą , czasem filtry (pompa paliwa, alternator) pomagają ale nie do końca. Pozdr.