Wycieraczki POMOCY :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
panowie powiem wam szczerze ze powoli mam dosc mojej ładnej jedno sie zrobi i juz drugie sie psuje a nawet jeszcze jednego sie nie zrobi a drugie leci, dzisiaj przestaly mi dzialac wycieraczki przednie tylnia dziala, co moze byc przyczyna niedzialania wycieraczek przednich i jak to sprawdzic? Ruszałem tym przekaźnikiem w skrzynce bezpiecznikow i nic, zalalem go wd40 i tez nic. A silniczek nie sadze zeby sie spalil, bo rano wlaczylem wycieraczki i wszystko bylo ok, a teraz wieczorem wlanczam i nie dzialaja pomocy!

hmm posprawdzaj skrzynke bezpiecznikow , moze ci bezpiecznik poleciał , przekaznik tez bardzo mozliwe ze sie skonczyl , wiec zalanie go wd40 moglo niepomuc , zreszta niewiem czy to dobry pomysl , do takich celow sluzy Kontakt 60 i kontakt70 , powodzenia zycze..

a taki przekaznik mozna kupic? i jak sprawdzic ze to na 100% on?

kupic raczej mozna , sprawdzic tez sie powinno dac ale musialbym to sprawdzic w jaki sposob ...

a przelacznik zespolony w jakim masz stanie? przekaznik to mozna spokojnie dostac ponizej 10 pln nawet chyba. reszta tak jak pisze Koz3r - bezpieczniki, skrzynka, a w zasadzie ta kostka wychodzaca na podszybie, bo to chyba nia sa wycieraczki zasilane.... utop wszystko w kontakcie...

a jak przełącznik zespolony wyglada? ba ja mówiac przekażnik mam na myśli takie cos czarnego kwadratowego w skrzynce bezpiecznikow, a nie posiadam kontaktu a myslicie ze to cos z tych rzeczy ktore piszecie a nie silniczek?

to sprawdz silnik podlonczajac go na krotko do akumulatora i bedziesz wiedzial

nieczesto sie zdarza zeby silniczek dzialal i przestal nagle - zreszta daj mu 12 v to sie sprawdzi. przelacznik zespolony to...... madra nazwa tej wajchy ktora wlaczasz wycieraczki... generalnie ma on 50 pozycji (wolno, szybko, spryskiwacze, tyl, przod itd) i tez sie potrafi zuzyc, ale nie przypuszczam... ja bym obstawial przekaznik - wersja optymistyczna, w drugiej kolejnosci styki na tej wtyczce przy skrzynce - troche mniej optymistycznie

to w takim razie nie wydaje mi sie zeby to byl przełącznik zespolony bo spryskiwacze i tylnia wycieraczka dziala, jutro sprobuje posprawdzac wszystko, nie wiem czy bede umial na krotko podpiac bo ja to wlasnie taki fachura jestem ale sprobuje

Dodam jeszcze że bezpiecznik wcale nie musi być spalony, u mnie niby był cały, ale na styku był nadpalony i nie przewodził prądu, sprawdź to przy okazji.

Cytat:
Weider
nie wiem czy bede umial na krotko podpiac bo ja to wlasnie taki fachura jestem ale sprobuje

bierzesz kabelek od +akumulatora i podpinasz pod silnik , masa chyba leci karoserią , jak zakreci to juz znasz odpowiedz

dzisiaj bogatszy w wiedze poszedlem do samochodu sprawdzic jeszcze raz te wycieraczki i objaw jest taki, wlanczam wycieraczki slychac takie chrobotanie, wyjołem jeszcze raz przekaźnik i jedne blaszka na przekaźniku jest lekko nadpalona, myślicie ze to jest przyczyną?

b. prawdopodobne.
a probowales po prostu zamienic przekaznik? Popatrz na oznaczenie, moze np. od swiatel na chwile "pozycz" - i bedziesz juz wiedzial, czy przekaznik ci bruzdzi.

weider-> a skad slychac chrobotanie? patrzyles na wycieraczkach na szybie czy podniesionych?
adasco-> przekaznik wycieraczek jest unikatowy w skrzynce w samarze najwiekszy, najbrzydszy itd

chrobotanie slychac przy skrzynce bezpiecznikow, jak wyjme przekaznik to nie chrobocze, a sprawdzalem jak wycieraczki byly na szybie

podnies wycieraczki i sprawdz jeszcze raz. jezeli tak samo to zmien przekaznik - jakis znajomy, przyjazny sklep w okolicy - podjedz, wstaw nowy (pokaz ten na wzor) i sprawdz

oby to byl tylko przekaznik jak blaszka napalona.. bo jak w skrzynce bezp. napalone to bedziesz mial wiecej zabawy

sprawdzalem przekaznik i niestety to nie jest on a jak podpiac na krotko silniczek wycieraczki? trzeba wypiac z kostki poszukac ktory kabelek idzie do silniczka i tam podpiac plus a minus do karoseri tak?

Tak . A jezeli jest przy silniku styk plusa na wierzchu to odrazu tam przyloz zeby nietracic czasu na szukanie kostki

A jak to zadziala to musisz rozebrac skrzynke bezp. bo cos czuje ze tam masz problem skoro pisales ze jakies chrobotanie slychac , moze masz styki w skrzynce wypalone..

[ wiadomość edytowana przez: Koz3r dnia 2006-06-13 15:20:03 ]

było słychac chrobotanie ale juz nic nie slychac, ide dzialac, zobaczymy tylko ciekawe czy znajde odpowiednio długi drucik zeby podpiac ten silniczek