Przejście z castrola na inny-skutki?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam pytanie, które być może było już na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.
Mam starletę z 98. 1,3. Aktualnie jeździ na castrolu GTX mAgnatec 10w/40. Wcześniej także jeździła na castrolu. Nie zauważyłem żeby brała olej.
Ponieważ coraz częściej słyszę nieciekawe opinie o castrolu mam zamiar zmienić olej przy najbliższej wymianie na jakiś inny.
I tu jest pytanie:
1) Jaki olej będzie najlepszy (ma przejechane 100 000km.)
2) Czy zmiana - przejście z castrola na inny nie wpłynie jakoś niekorzystnie na silnik.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Cytat:
2006-06-16 10:51:12, kulll pisze:
[...] Aktualnie jeździ na castrolu GTX mAgnatec 10w/40. Wcześniej także jeździła na castrolu. [...] 1) Jaki olej będzie najlepszy (ma przejechane 100 000km.) 2) Czy zmiana - przejście z castrola na inny nie wpłynie jakoś niekorzystnie na silnik.

Magnatec ma opinie "takiegoseoleju". Mysle, ze mozesz smialo zmienic na inny jesli chcesz. Ja polecalbym np. Valvoline Maxlife.

Leszek

mobil 10/W40!!!!
wszyscy chcą mobila.
ale uważam że nie ma złych olejów.
to prawda ze castrol miał wpadke z jakimś tam olejem ale bez przesady.
Z GTX Magnetec - nie miał.
Mój kumpel jeździ w fiacie na jakimś Selena czy cos takiego i tez nie narzeka.

Kulll, mam pytanie, po co zmieniać coś, co jest dobre

Kulll, ja do tej pory smigałem na Shellu, ale jak kupiłem Carinke (która teraz przechodzi GRUNTOWNY remont silnika) to kuzyn polecił mi właśnie CASTROL! A w hurtowni olejów dokładnie polecili Castrol High Mileage- do aut ze sporym przebiegiem.

aaa.. zapomniałem dodać, że to minerał 15W/40. Ale na minerał zawsze można śmiało przejść.

wielkie dzięki za odpowiedzi.
Tylko nadal nie wiem czy zmiana oleju z castrola na inny nie spowoduje jakichś niekorzystnych skutków dla silnika (pewnie to głupie pytanie ale zaznaczam że nie jestem za mocny z motoryzacji)
Może rzeczywiście pozostanę przy castrolu.

Tak czy owak wielkie dzięki za opinie i rady.

Cytat:
2006-06-19 17:33:29, kulll pisze:
wielkie dzięki za odpowiedzi. Tylko nadal nie wiem czy zmiana oleju z castrola na inny nie spowoduje jakichś niekorzystnych skutków dla silnika

Nie wiem, na ile Ci to pomoze, ale ja mam Castrola TWS 10W60 a jutro wlewam Valvoline VR1 10W60
I nie mam zadnych obaw

Leszek

Ile ci oleju bierze ?

Cytat:
2006-06-20 20:48:50, Cromm pisze:
Ile ci oleju bierze ?

Cytat:
2006-06-16 10:51:12, kulll pisze:
Nie zauważyłem żeby brała olej.