MotoNews.pl
4 Ciężko pracujące sprzęgło ibiza (150797/162)

Ciężko pracujące sprzęgło ibiza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam seata ibiza silnik APQ 1.4 1999 rok - stara buda.
Strasznie ciężko mi chodziło sprzęgło ( i nadal ciężko pracuje).
Wymieniłem linkę, stara okazała się chyba przetarta w środku, bo nie można było jej prawie ruszyć. Ale okazało się że na nowej lince jest to samo. Odgłosy - jakby skrzypienia, ocierania - dochodzą - tak zlokalizowałem - z tej łapy co wystaje ze skrzyni na górze, do której podłączona jest linka. Czy możliwe, że coś tam się zapiekło?
Przy zdjętej lince pedał sprzęgła i linka w obudowie chodzą bardzo leciutko.
Serdecznie proszę o jakąś pomoc lub podpowiedź.
Pozdrawiam
Bartosz KUźma

[ wiadomość edytowana przez: bartoszkuzma dnia 2006-06-24 13:45:13 ]

No to czeka cię wyjmowanie skrzyni biegów. Pewnie łożysko wyciskowe zaciera się na tulejce wałka sprzęgłowego. Nie piszesz jaki auto ma przebieg, ale jak już wyjmiesz skrzynię, to najlepiej wymienić sprzęgło z dociskiem i łożyskiem.

Albo sa takie 2 tulejki je sie zdejmuje bez wyjmowania skrzyni nie wiem dokładnie jak sie to nazywa ale potrafia sie zacinac i zapiekac poszukaj tego to jest przy łapie

Witam ponownie.
Sprzęgło jest prawie nowe - jakieś 5000 km, linka 200 km. Wymienione było kompletne, łożysko, docisk i tarcza. Jak wsiadam do samochodu po nocy to chodzi jeszcze jako tako, ale jak się rozgrzeje, to jak puszczam pedał to czuć jakby coś własnie ocierało i jakby takie skoki na pedale. Niestety mnie to denerwuje, choć inny może by nie zwrócił na to uwagi. A ta łapa to jest tak jakby przymocowana do skrzyni na górze i widać tylko trzepień na którym się obraca, żadnych tulejek tam chyba nie ma, chyba, że w środku.
A jakby to faktycznie łożysko się zacierało na tulejce, to do wymiany jest łożysko czy tulejka?
Pozdrawiam
Bartosz Kuźma

[ wiadomość edytowana przez: bartoszkuzma dnia 2006-06-27 16:00:59 ]

No to kumpel wymienił całe sprzegło Luka nowe załozył przejechał 40000tys i zmienił na stare na ktorym zrobił 150tys bo było o niebo w lepszym stanie niz to nowe takze wszytsko moze byc zreszta powiem CI ten typ tak ma silniki 1.4 tak maja ze czesto padaja linki przez to ze ciezko chodzi sprzegło wiec moze olej to

Wiec chyba tak zrobię. Oleję to. To sprzęgło które jest założone to właśnie LUK. Może faktycznie ten typ tak ma. Jest to co prawda denerwujące, ale jakoś da się jeździć. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim postem i za odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
Bartosz Kuźma.