Co myslicie o rozpurce na amorki w maluchu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

widzialem dzisiaj kolesia co mial porobione rozpurki na amorkach przednich i tylnych,czy taka rozpurka da cos w 126p czy go usztywni,czy bedzie jakis sens zrobienia takiej operacji

pozdrowienia

Miałem okazje kiedyś przejechać się rallycrosowym malcem ui on miał coś takiego,ale powiem szczerze że jak dla mnie to nie ma różnicy.Dobre,twarde zawieszenie da Ci tov samo,a po co zbędne kilogramy!

po to rozporki i wzmocnienia kielichow ze przy dobrze utwardzonym zawieszeniu po jakims czasie amorki wpadlyby do srodka

twarde zawieszenie odbija sie na budzie a jak wiadomo ta w malcu nie jest najwyzszej jakosci i spawy/zgrzewy puzsczaja itd, a twarde zawieszenie bardzo duzo przenosi jednak na bude

Popieram frytola sam kiedyś prawie wylądowałem z Bilsteinem w tyłku bo zachciało mi się jeżdzić w Agrupie z tyłu, fryto dobrze kombinujesz!

wielkie dzieki za dorady !!!!!!

Mam ten sam dylemat- obciazac rurkami czy nie!
Ile kosztuje jakis "seryjny rozpierak"??
Robil ktos to juz we wlasnym zakresie?

Kiedyś przy montażu klatki do malara pytałem sie gościa czy warto to robić , powiedział że nie ma sensu do malucha lepiej powzmacianiać karoserie.

Koszt jest dość znikomy jak ma się znajomego blacharza. Ale ja też nad tym myślałem i wydaje mi się: jak już mam klatkę to więcej dodatkowych kg mi nie trzeba. Klatka usztywnia mi budę no a trochę twardsze amorki zawiechę i jest git .

Simon_126 skoro masz juz klatke to tyl (bo pewnie masz tylko tzw. polowke - tzn od srodkowego slupka do konca) masz dosyc sztywny. jezeli masz bardzo twardze amorki to dla bezpieczenstwa mozesz wzmocnic mocowania amorkow dospawowywujac kawalki blachy. jezeli masz cos innego niz beton w zawieszeniu to w zupelnosci jezdzac po polskich drogach bedzie to sie trzymalo kupy. a jezeli chodzi o przod to w sumie mozna by dac jakas rozporke chyba ze masz pelna klatke bo w tedy to by juz byly zbedne kilogramy.
postrofka

W wielu malarkach rallycrosowych,widziałem takie rozpórki,rozmawiałem z Irkiem (ireco motorsport) na ten temat już dawno.Twierdzi że dodatkowe obspawanie i blacha w zupełności wystarcza.Zastosowanie takiej rozpórki mamy dopiero wtedy jak przyłożymy zawiasem-jak ktoś nie jeździ wyczynowo-nieprzydatne.