MotoNews.pl
8 Kupno samochodu od osoby upoważnionej (nie od właściciela) (151656/0)

Kupno samochodu od osoby upoważnionej (nie od właściciela)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam okazję kupić ciekawą corollę z 1998 roku. Niestety nie sprzeda mi jej właściciel, a jedynie osoba,m która od właściciela dostała upoważnienie do zarządzania autem, w tym do jego sprzedaży.

Mam pytania: Jak wygląda sprzedaż w tym wypadku, na co uważać, i czy ktoś może mi podać wzór takiego upoważnienia?

pozdrawiam
lukasz

Najlepiej, żeby upoważnienie było poświadczone przez notariusza. Jeżeli nie jest - lepiej poszukaj innego auta.

Jak powinno wyglądać upoważnienie? Np. tak:

Jan Kowalski, zamieszkały w ...., legitymujący się dowodem osobistym nr...., wydanym przez....
upoważnia Józefa Malinowskiego do dysponowania (ze sprzedażą włącznie) samochodem marki ... nr rej...., VIN..., dowód rej. nr..., karta pojazdu (ewentualnie -jeżeli jest).
data........, podpisy
I tyle, chyba że są jeszcze jakieś inne ustalenia.

[ wiadomość edytowana przez: BabciaEwa dnia 2006-07-03 14:39:32 ]

Ustaliłem już że jest poświadczone przez notariusza, jutro je obejrzę

zastanów się nad tym - od właściciela zawsze można się coś dowiedzieć,i jego zachowanie przy sprzedaży dużo mówi o samym aucie...

fakt, że pośrednik, to np komis, gdzie ktoś oddając auto, podpisuje takie oświadczenie, ale przemyślałbym to z dwa razy na spokojnie, a potem kupował...

w międzyczasie sprawdź VIN i podzwoń po okolicznych ASO pytając o auto, żeby potem uniknąć niespodzianek

pzdr

osoba upoważniona to siostrzeniec właściciela. Dostał auto "we władanie" już dawno temu i teraz postanowił je sprzedać. W ASO już sprawdzone - w 2002 roku przy ostatnim przeglądzie w autoryzowanej stacji był przebieg 150tyś a teraz 190tyś...

może siostrzeniec po prostu mało jeździł........?

aa, na takiej zasadzie, to spoko, jak auto pewne, to bierz w ciemno

pzdr

Mam szczęście do toyot, których właściciele mają upoważnienia

Znalazłem trochę ciekawszą ofertę, z tym że włascicieli jest trzech - dwóch braci i ojciec. Sprzedaje auto jeden z braci i ma notarialne upoważnienia od pozostałych dwóch.

Moje pytanie: jak w takim przypadku powinna wyglądać umowa sprzedaży?

pozdr
Łukasz

Ja bym poszedł z tym gosciem co ma upowaznienie, do notariusza który upoważnienie poświadczył i u niego spisał umowę kupna-sprzedaży auta
zapłacisz za to 50-100 zł
ale przynajmniej będziesz kryty i nikt Ci nie powie, że upoważniene bylo lipne

nieźle pomyślane, może tak zrobię, ale na wszelki wypadek ma ktoś wzór umowy sprzedaży gdy sprzedawca jest w czyimś imieniu upoważniony?

Cytat:
2006-07-08 00:37:27, lukasz83 pisze:
nieźle pomyślane, może tak zrobię, ale na wszelki wypadek ma ktoś wzór umowy sprzedaży gdy sprzedawca jest w czyimś imieniu upoważniony?

Umowa taka sama, jak wszystkie, tylko w rubryce sprzedający powinno być np:
Jan Kowalski ( tu wszystkie dane), działający z upoważnienia Józefa Nowaka ( tu wszystkie dane); pełnomocnictwo w załączeniu.
Tyle. Dalej już normalnie, ale to pełnomocnictwo rzeczywiście trzeba załączyć (ksero oczywiście).
Pozdrowienia