Cytat:
|
2006-08-15 18:03:20, arek137 pisze:
co sadzicie o tym wynalazku bo słyszałem ze jesli jest ktos dalej to zamiast gozej go słyszec nie słyszy sie go wcale wiec jak to jest???? i kolejne pytanie bo dalej bez odpowiedzi pozostało jak sie sprawuja alany28 ewentualnie INTEK M-490 plus [ wiadomość edytowana przez: arek137 dnia 2006-08-15 18:04:19 ]
|
|
Squelch-to pokrętło służy do blokady odbioru na poziomie szumów.Po prostu kręcąc pokrętłem ustawiamy je w takim położeniu,żeby nie słyszeć szumów.Każdy sygnał silniejszy od szumu,otwiera blokadę i słyszymy korespondenta.Natomiast AUTOMATYCZNA blokada otwiera się dopiero przy odpowiednio silnym sygnale,stąd wniosek,że korespondenta którego słyszymy przy blokadzie ustawionej ręcznie,możemy NIE SŁYSZEĆ przy ASC.
Miałem Alana 28.Sprawował się dobrze.Posiadał AM/FM,pamięć 5 kanałów i dodatkowo przełącznik 0/5.Niestety,po uszkodzeniu,które przerastało moje umiejętności naprawy,wysłałem go do "fachowca"do Łodzi i mija już drugi rok od momentu potwierdzenia przez niego,że otrzymał radio do naprawy.Obecnie używam Unidena 520.