MotoNews.pl
11 Jak sprawdzic łożysko?? (155954/12)

Jak sprawdzic łożysko??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, tak jak w temacie, jak sprawdzic ze lozysko kola jest do wymiany? mam zastanawiajace objawy bo troche chuczy mi w aucie, a jak jade autostrada i przy 120km lekko skrece kierownica w lewo to slychacz takie try try try chrobotanie

Te try trytry to może być przegub
a sprawdzić łożyska to musisz podnieść autko na lewarku i kręcic kołem jeśli słychać szum i są wyczuwalne luzy w kole to łożyska sa do wymiany czasami wystarczy dokręcić śrube centrująca by zlikwidować luz ale jeśli słychac donośny szum to nie pomoże dokręcenie

[ wiadomość edytowana przez: Tomatol dnia 2006-08-15 19:24:41 ]

ale tylko przy duzych predkosciach? O własnie to jest takie cos jakbym najechal na taka kosteczke co na pasach jest, to przy skrecie z duzą predkoscia jest taki dzwiek

Raczej nic innego by nie mogło powodowac chrobotania jak nie przeguby,może niech więcej się wypowiedzą samarowicze

aby sprawdzić łożysko należ podnieść samochód,chwycić koło rękami na górze i dole i mocno poruszać pchając górę,ciągnąc dół i na odwrót,póżniej to samo w poziomie(łapki ustawione poziamo).jeśli jest spory luz w pionie a nie ma w poziomie-prawdopodobnie sworzeń,jeśli jest w poziomie,nie ma w pionie-luzy w układzie kierowniczym,jak jest i tak i tak-luz na łożysku.

Cytat:
jak jest i tak i tak-luz na łożysku.

Albo sworzeń + luz w układzie kierowniczym (żartuję)

Cytat:
2006-08-16 07:35:57, Koliber_111 pisze:
aby sprawdzić łożysko należ podnieść samochód,chwycić koło rękami na górze i dole i mocno poruszać pchając górę,ciągnąc dół i na odwrót,póżniej to samo w poziomie(łapki ustawione poziamo).

W sumie chyba wszystko zostalo powiedzine.

Sam przerabialem ostatnio wymianę łożysk

huczy lozysko nawet mechanik powiedzial, a moje pytanie da rade wymienic lozysko pod blokiem czy do mechanika trza gnac?

Z tego co widziałem, jak robił to mechanik, to dasz radę pod blokiem, ale może lepiej dać 50zł i mieć czyste ręce i auto gotowe za 20 minut?

Aby sprawdzić łożysko najlepiej podnieś koło i zakręć kilka razy napewno będzie slychać. Luzy o których napisał koliber nie zawsze występują. Wymiany pod blokiem raczej nie polecam bo potrzebna jest prasa do wyciśnięcia łozyska. Młotkiem łatwo je uszkodzić. Lepiej podjez do mechanika.

a jak koło lewe koło przy skrecie w prawo piszczy ??? to tez moze byc łożysko ?? piszczenie jest typu jak np ruskie klocki sie nagrzeja i piszcza . piszczenie pojawia sie przy delikatnym i mocniejszym skrecie