MotoNews.pl
3 Bardzo duże spalanie GOLF IV 1,4 16V (156320/0)

Bardzo duże spalanie GOLF IV 1,4 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam następujący problem: Mam golf IV 1,4 16V i instalacje gazową z sekwencyjnym wtryskiem gazu Romano i spalanie gazu to ok 14 litrów/100km to chyba bardzo dużo, zakładając, że benzyny pali mi 6-7 litrów. Byłem kilkakrotnie na regulacji i nic nie pomaga nadal spalanie jest takie jak było, sam już nie wiem co się dzieje, a w Warszawie znalazlem tylko jeden serwis który obsługuje takie instalacje(może ktoś zna jakieś serwisy w Warszawie które obsługują instalacje Romano?) Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą ale nie wiem czy moze to mieć znaczenie, tzn. silnik bierze dość sporo oleju(mam uszczelniacze do wymiany) w jednym z serwisów powiedzieli mi, że to może być przyczyna tak dużego spalania gazu, czy jest to możliwe?
Bardzo prosze o jakieś dobre rady.

Cytat:
silnik bierze dość sporo oleju(mam uszczelniacze do wymiany) w jednym z serwisów powiedzieli mi, że to może być przyczyna tak dużego spalania gazu, czy jest to możliwe?

Zużycie uszczelniaczy trzonka zaworu nie ma wpływu na wysokość spalania. natomiast duże zużycie oleju przez pasowanie tłok cylinder, owszem może powodować wyższy poziom spalania. proponuję wykonać pomiar ciśnienia sprężania w celu oceny stanu zużycia silnika...