Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Koto Miłośnik FSO Polski Fiat 125 Warszawa | 2006-08-21 15:58:12 Witam!
To pierwszy nowy temat jaki zakładam ![]() Jak w tytule bardzo proszę o umieszczenie tu porad, materaiałów dotyczących przeróbki głowicy silnika OHV w celu zwiększenia mocy. Bardzo proszę o konkrety-tj. ile można splanowac głowicę, czy macie jakieś rysunki przeróbek kanałów dolotowych, gniazd zaworowych itp, czym polerować te kanały, czy da się to zrobić samemu, czy nie i gdzie ew. oddać. To ma byc tuning "w granicach rozsądku" - tj. nie chcę aby silnik mi eksplodował, zdobyłem nową głowicę i chciałbym podarsować ją na tyle, żeby wykorzystać wcześniej zamontowany ostry wałek rozrządu-gdyż jak wykazała wizyta na hamowni współpracując z seryjną głowicą nic nie dał, może wręcz przeciwnie. Takiego dokładnie watku nie było, więc pozwoliłem go sobie założyć. Przeszukując forum natknąłem się na wspomnienie o książce Pana Szczecińskiego-dotyczącej, jak mniemam tego zagadnienia. Czy ktoś mógłby podać pełen tytuł i imię autora, czy ktoś z Was ma tą ksiązkę? Pozdrawiam! Koto |
![]() Koval_stm Miłośnik FSO Fiat 125p ; Fiat 126 ... Warszawa | 2006-08-21 16:12:04 Jak już kiedyś Tobie pisałem, zapraszam do STM'u.
|
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2006-08-21 16:26:26
Jest to w sumie tylko pierwsza część (ta łątwiejsza) pokaźnego wykładu kolegi Mrozka. Jak odnajdę całość w archiwum swoich cd, to wkleję... Jest tam szczegółowo opisana reszta roboty tj. zawory wydechowe. |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-08-21 16:34:34 - można planować bardziej lub mniej - podwyższanie stopnia sprężania, ale to nie jest zbyt zdrowe dla silnika...
- obrabianie kanałów dolotowych i wylotowych aby światło kanału pokrywało się idealnie ze światłem kolektora wylotowego i ssącego. - polerowanie kanałów dolotowych i wydechowych, zeszlifowanie pozostałości (nadlewów) poprodukcyjnych. - polerowanie zworów i komór spalania. - wymiana uszczelniaczy na lepsze ( mniej bedzie palił oleju na starcie ) - podkładki pod sprężyny aby ciszej chodziły zawory - docieranie zaworów na lustro (poprawa szczelności komory spalania) - kształtowanie komory spalania w taki sposób aby spaliny lepiej wydostawały się na zewnątrz a mieszanka dostawała się do wewnątrz - wymiana gniazd zaworowych na mocniejsze (np przystosowane do LPG) - zmiana kształtu przylgni zawoworowych (kształtu "grzybka") bardziej do sportu: - planowanie głowicy pod gniazda zaworowe - powiększanie gniazd zaworowych (rozwiert + nowe większe gniazda + nowe większe zawory) - zmiana sprężyn zaworowych, gniazd i zaworów na lżejsze lub o lepszych prametrach mogłem coś ominąć |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2006-08-21 16:46:24 No i lipa - Amba zadziałała...
pozostaje jedynie ładnie poprosić Mrozka o ponowne podzielenie się wiedzą. |
![]() predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2006-08-21 16:54:14 Hmm... ciekawy temat, chętnie sam się coś nowego dowiem... |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-08-21 16:56:44
hehehe ![]() to raczej my nieopierzone kurczaki, czegoś dowiemy się od Ciebie... |
Atek W202 Ostrów wlkp | 2006-08-21 20:52:31 witam
swiece w glowicy sa znacznie osloniete. jak by zaokraglic miejsca w ktorych znajdują sie swiece? czy dalo by to cos? |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2006-08-22 22:10:50
Wykręć świece z malucha i wkręć polonezowskie. Nie będą schowane. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-08-23 00:11:12
![]() |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2006-08-23 00:31:21
Nie uznaj tego za atak na Twoją osobę - tak tylko pytam z ciekawości - co chcesz w ogóle osiągnąć? Po co zakładałeś ten wałek? Po co chcesz rasować głowicę? Liczysz na poprawę osiągów? Jeśli tak, w jakim celu? Będziesz się tym autem gdzieś ścigać? Po mojemu wygląda to tak, że tracisz czas i pieniądze, bo z OHV'ki przecinaka i tak nie zrobisz. A może to poprostu takie hobby? ![]() |
![]() smoczy Miłośnik FSO Szczecin | 2006-08-23 01:38:40 Makaveli, Koto napisał co chce osiągnąć.Polecam lekturę piewrszego postu w tym wątku ![]() Moim zdaniem temat ciekawy. |
profil-usunięty | 2006-08-23 12:39:50
wszystko procz tego po chuk mu "ostry" walek rozrzadu, a o to pytal sie Mak. Polecajacym polecamy... |
![]() smoczy Miłośnik FSO Szczecin | 2006-08-23 12:47:50 No to ja chyba jakiś durny jestem...
Rozumiem, że po to mu ostry wałek. |
![]() Koto Miłośnik FSO Polski Fiat 125 Warszawa | 2006-08-23 13:34:01 No cóż napiszę tak- w przyszłości być może założę mu DOHC-a, ale po pierwsze mam w dowodzie pojemność "1500" i wbrew temu, co piszą i robią niektórzy koledzy, żeby zrobić takiego swapa legalnie (tj. ze zmianą pojemności w dowodzie) jest potrzebny papier na silnik. Być może jest to nieprawne i urząd nie ma prawa tego wymagać - bo jak zmieniasz na taki sam silnik, to rzeczywiście nic nie zgłaszasz i tyle (różne traktowanie w świetle tych samych przepisów). Ale dowiadywałem się w tej sprawie i w moim wydziale komunikacji tak mi powiedzieli. A nie mam zamiaru tłumaczyć byle "krawęznikowi" co i jak i liczyć, że mi dowodu nie zatrzyma itp. Po drugie nie mam w tej chwili pieniędzy na DOHC-a, bo jestem realistą i wiem, że taki silnik będzie "padaką", którą trzeba wyremontować a to kosztuje. Po tym jak 1,5 roku temu rozleciał mi się silnik miałem do wyboru - kupić za 3tys "sprawdzony dla klienta" DOHC bez papierów/wtedy jeszce były wymagane/ lub złożyć nowego OHV. Ponieważ udało mi się kupić po atrakcyjnej cenie blok/na fakturę/ i nowy wał(120zł +80zł) zdecydowałem się na to drugie. Z pomocą zaprzyjaźnionego warsztatu złożony został praktycznie nowy OHV, a ponieważ chcieliśmy go trochę poprawić zamówilismy ostry wałek, filtr sportowy i inne duperele. Silnik chodził ekstra, samochód zbierał się dużo lepiej niz na starym. Dopiero wizyta na hamowni wykazała, że wcale nie jest taki mocny. Z uwagi na posiadanie rocznego silnika z dobrym "dołem"-blok itd, wydaje się, że podniesienie mu mocy poprzez dopracowanie i wzmocnienie głowicy jest jak najbardziej na miejscu. Co do mocy - to nigdy nie jest jej za dużo-chociazby do wyprzedzania TIRÓW. ![]() Nie mamy co się oszukiwać "seria" od początku była za słaba do tego nadwozia. /zwłaszca, że nie sadzę, że dużo z tych silników nawet w momencie opuszczania fabryki miało nominalne 75KM/ To tyle tytułem wyjasnienia co chcę osiagnąć. [ wiadomość edytowana przez: Koto dnia 2006-08-23 13:35:10 ] |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2006-08-23 13:51:28 Mam pytanie czy czasem w WW nie ma artykułu na podobny temat?
a druga sprawa Predki sie chyba produkował już na forum na temat chyba swojej głowicy co poddal ja zmianom, tylko nie moge tego teraz odszukac, ale było na bank opisane |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2006-08-23 14:05:27
Jak nie ma jak jest ![]()
tys prowda - wystarczy tylko wpisać hasło głow* i wybrać jako autora posta Predki - mamy 11 stron różnych tematów w których Predki opisał głowice |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2006-08-23 14:12:23 dzieki GAD że odpowiedziałes na moj "zaczepny" post ![]() Koto - pifko w dłoń i do lektury sie zabieraj, bo tu nic nowego Ci nikt nie wymysli ![]() |
profil-usunięty | 2006-08-23 14:42:32
no przeciez to samo napisalem Life-owi na jego posta, tylko chyba niewielu zrozumialo aluzje. ![]() |