MotoNews.pl

Dużo pary i wody z rury wydechowej ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co może to powodować? Paliwo ? ( autko stało parę tygodni bez odpalania ). Czy może to być jakieś uszkodzenie ? Do głowy przychodzi mi uszczelka pod głowicą...

czym jest zasilany samochód?

sprawdź wygląd korka chłodnicy (spód) oraz korka oleju i bagnet oleju.
zwróć uwagę czy woda w zbiorniczku wyrównaczym nie bąbelkuje.

to tak na początek

Nie panikuj.. Woda nie ma mozliwosci tak bezproblemowo przejsc z ukladu chlodzenia do wydechu.. Po pierwsze - zrobilo sie chlodniej, wiec tu upatrywalbym problemu. Po drugie.. hmm. a masz inst. gaz.?

Problem z uszcz. glowicy - to brazowa (szarobura) woda w chlodnicy.

Cytat:
2006-09-03 13:39:07, Laokon pisze:
Nie panikuj.. Problem z uszcz. glowicy - to brazowa (szarobura) woda w chlodnicy.

niekoniecznie, jeśli w układzie chłodzenia jest płyn typu "jakiś wynalazek", a w ogóle żeby wykluczyć uszczelkę pod głowicą można sprawdzić zawartość CO2 w układzie chłodzącym (są do tego przyżądy) w porządneych stacjach obsługi

Najprosciej to odpalić samochód i sprawdzić czy węże od chłodnicy są twarde jak kamień czy normalnie miękkie, jeżeli miękkie to uszczelkę można wykluczyć. Sprawdź czy pobiera wode z ukłądu chłodniczego. Moim zdaniem to jest krestia skumulkowanej wilgoci i paliwa zleżałego, ja na ogół jeżdze na gazie i paliwo w baku tylko jest żeby było, gdy ostatnio przełaczyłem na Pb to z rury aż zaczeła kapac woda. Fakt faktem było chiepło bo gdyby to było w chłodnejszy dzień też by mocno parowało.