MotoNews.pl

Wyciek oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Byłem ostatnio swoją toyotką na przeglądzie i okazało się że ma wyciek oleju z tyłu silnika od strony rozrządu. Tak dość wysoko bo cieknie jakby z góry i ścieka na miskę olejową. Po nocy jak odpalę silnik to w garażu widzę kropkę oleju wielkości ok. 5 złotówki. I teraz pytanko...skąd to może wyciekać? Generalnie przymierzam się do wymiany rozrządu i wszystko bedzie rozbierane ale warto się przygotować w razie co. Czy to może puszczać pompa oleju? Czy jest tam jakaś uszczelka?
Autko to Toyota Avensis 2.0 TD z 1999 r. Z góry dziękuję za zainteresowanie.

[ wiadomość edytowana przez: Pokakulka dnia 2006-09-04 19:44:35 ]

Hm...
Pisze że zgóry a potem pytasz o pompę a pompa jest na wale korbowym pod rozrządem o ile się nie mylę.
Stawiam na uszczelkę pokrywy albo simering wałka rozrządu.
Jeśli z dołu leci to pewnie z pod pompy o to pytaj Perzana on ostatnio robił wyciek właśnie z tamtąd.

Pozdro.

Kafi..źle się wyraziłem. Patrząc na górę silnika nic nie widać - suchutko. Dopiero pod autem widać wyciek. Uszczelka pokrywy napewno odpada...tak mi się wydaje. Jeśli to simering wałka rozrządu to będzie chyba widać po rozebraniu rozrządu?
A jeśli to spod pompy? Czy tam jest jakaś uszczelka czy silikon?

Będzie widać.
Pod pompą jest i oring i simering może lać z tąd i tąd ale Perzan miał jakiś inny problem zapytaj.

Poszło do niego na priva...może pomoże

Kafi, miałem podobnie - też ciekło, ale u nas jest inaczej (nie wiem czy lepiej, czy gorzej... ) pompa niż w 2CT. Wymieniłem flaki w pompie i simering. Czy pomogło to się dowiem jak odbiorę w końcu auto, bo robiłem to kilka dni przed oddaniem do blacharza

Pokakulka - jeżeli Ci cieknie spod obudowy rozrządu to możliwości u Ciebie są chyba dwie (z tego co patrzyłem w EPC ). Simering wałka rozrządu albo simering wału. U Ciebie nie wchodzi w rachubę wymiana bebechów pompy, bo takowe nie występują jako część zamienna w Toyocie. Tylko cała pompa z obudową.
Obstawiam raczej simering(i). Wyciek spod obudowy pompy zobaczyłbyś wyraźnie poza obudową rozrządu. Pod obudową pompy jest śmiesznie ukształtowany oring (tylko ASO), ale jeśli pompa nie była ruszana, to tego bym się nie czepiał. Żeby wymienić ten oring musisz wyjąć całą pompę z obudową, a do tego potrzeba zdjąć miskę olejową.
Do wymiany rozrządu zaopatrz się w w/w simeringi i powinno być git.
W moim przypadku do wymiany poszła ośka pompy, bo już miała wyżłobiony rowek pod simeringiem na jakieś 0,3-0,5mm. Do tego oczywiście nowy simering.
Powodzenia i bądź dobrej myśli
Pozdro.

Są drobne różnice ale jest bardzo podobnie.

A czy do simeringu wału też się dostanę "przez rozrząd" czy może trzeba dodatkowo cos rozbierać? Bo simering wałka rozrządu to napewno jest łatwo osiągalny.

Na 99,9% - TAK.
Nie znam tego silnika
Pozdro.

dolne koło trzeba zdjąć.

Witam
Nie dawno kupiłem auto właśnie z takim wyciekiem od strony rozrządu
Wymieniłem
Carina E 2,0 S3-FE

Simering wału (35)ASO
oring pompy olejowej (36)ASO
uszczelniacz walka rozrzadu (32)ASO
jeszcze taki smieszny oring (gumka jak uszczelka )

przy okazji pasek rozrządu bo stary zaolejony i rolka napinającą

Co trzeba było rozebrać:
- Koło pasowe, pokrywę klawiatury, osłony rozrządu dolna i górna i poduszka silnika, ta przy rozrządzie
to tak pobieżnie
Pozdrawiam

Wielkie dzięki Cypek. A czy ktoś może wie czy przy wymianie rozrządu trzeba wymieniać pompę wody? Czy ona w ogóle tam jest? Bo mi cos mechanik ściemniał że jak jest to trzeba wymienić i ją. Ale mi się wierzyć nie chce. Nigdy nie wymieniałem pompy wody przy wymianie rozrządu.

Cytat:
2006-09-07 19:15:17, Cypek80 pisze:
Witam Nie dawno kupiłem auto właśnie z takim wyciekiem od strony rozrządu Wymieniłem Carina E 2,0 S3-FE

Tylko że Pokakulka ma 2CT, a tam pompa jest na wale i simering wału jest jednocześnie simeringiem pompy

Cytat:
Simering wału (35)ASO

Ten mam chyba od nowości

Cytat:
oring pompy olejowej (36)ASO

Simering ?

Cytat:
[...]jeszcze taki smieszny oring (gumka jak uszczelka )

Ten pod deklem pompy oleju czy pod obudową pompy wody ?

W jakim stanie miałeś ośkę pompy oleju ? Duże wyżłobienie od simeringu ? Ja wymieniłem 3 simeringi i ni cholery nie przestawało cieknąć
Pozdro.

Cytat:
2006-09-07 22:21:13, Perzan pisze:
Ja wymieniłem 3 simeringi i ni cholery nie przestawało cieknąć Pozdro.

U mnie suchutko po wymianie tego simeringu na pompie i wogole nawet nigdzie nie jest wilgotna

Słuchajcie...a gdzie jest filtr oleju w mojej Avensis? Bo kiedyś miałem taki przypadek że filtr był słabo dokręcony i waliło spod niego.

Tył silnika lewa strona jakoś tak na górze chyba?!

No i okazało się że podobno dwa uszczelniacze do wymiany : na wale i na wałku rozrządu.
Tylko coś ten mechanik zaczął kombinować że nie może się dostać do rozrządu i że musiał popuszczać na łapach silnik, że jakaś bellka itp. żeby się do niego dostać. Czy to możliwe? Przeież wymiana rozrządu to chyba nie jest jakaś strasznie skomplikowana sprawa.
Jutro mam odebrać autko. Czy ktoś miał doświadczenia w wymianie rozrządu w tym modelu albo w Carinie z tym silnikiem?

No to auto odebrane...Wymienione zostały dwa uszczelniacze i gdzieś podobno sączyło się minimalnie z jakiegoś przewodu od pompy. Na dodatek filtr oleju był niedokręcony ...podobno można było zrobić śmiało trzy obroty ręką Ja to mam szczęście do tych niedokręconych filtrów. Tak naprawdę mógł to być główny powód wycieku...ale mechanik całej prawdy nie powie. Zapłaciłem za to wszystko razem z dwoma uszczelniaczami 300 zł. To chyba sporo
Jutro się okaże czy pomogło czy nie. Jak znów znajdę wyciek na podłodze w garażu to załamka.

Sporo?? Wydaje się że całkiem przyzwoicie.

Słuchajcie. Leci jednak dalej...ale dochodzę do wniosku, że to nie olej leci tylko chyba ropa
Po czym wnioskuję?....wczoraj wymieniłem olej na nowy piękny żółciutki, a to co wycieka ma dalej ten sam kolor jak przed zmianą oleju tj. czarny. Skąd to może uciekać? Może z jakiegoś przewodu? Jak się stanie przodem do silnika to wyciek jest na lewo, tak jak opisywałem kilka postów wyżej. A finalnie ścieka po misce olejowej i dalej na ziemię. A może to z jakieś pompy? Ja się po prostu nie znam jeszcze na toyocie i dlatego proszę o porady.