Coś piszczy w silniku 1500 w 2107

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko do znawców:od wczoraj coś zaczęło mi piszczeć w komorze silnika,w okolicach pompki paliwa.Jest to taki jednostajny pisk,wyraźnie słyszalny na zewnątrz,zanikający przy wyższych obrotach.Pasek wykluczam,bo mam porządny i na dodatek dopiero po 29 tys przebiegu.Pompka jest sprawna,bo silnik chodzi bez problemów.Łożyska sprzęgła też raczej nie,bo to inny odgłos.Co więc to może być,bo mój mechanik jest bezradny,a jutro czas wybywać na zlot i nie chciałbym,aby mi się autko rozkraczyło gdzieś po drodze

moze napinacz paska rozrzadu moze to byc , jesli masz 1,3 motor !!!

ma 1500. napisal

A może gdzieś w apraracie zapłonowym piszczy?

Cytat:
2006-09-29 08:08:39, Kamil_H pisze:
A może gdzieś w apraracie zapłonowym piszczy?

Być może.A czy orientujesz się co tam może piszczeć?

Widze,że odzew i chęć pomocy jest ogromna.Wielkie dzięki.W takim razie jestem zmuszony zrezygnować z mojego udziału w zlocie.Bo widzę,że wszyscy są tak zajęci zlotem,że w razie awarii na trasie i tak będę musiał radzić sobie sam.Szkoda

Jak wymienialem kiedys pompkę paliwa razem z popychaczem to mialem taki pisk. Uruchomilem silnik i odgłos byl straszny - jakbym mial frezarkę pod maską. Okazalo sie, ze popychacz byl za dlugi. Wymienilem popychacz na stary i wszystko było ok. Nie sądze ze popychacz ci sie wydłużuł, ale moze coś sie stało przy pompce, że wywołuje taki efekt.

Jeśli pisk nie jest jakiś strasznie głośny to ja bym to olał. Urwie się to będzie wiadomo co to