Czym smarowac sruby zeby sie nie zapiekly??

« Poprzedni | Nastpny »
tak jak w temacie, czym smarujecie sruby przed wkreceniem ??ford orginalnie samrowal czym niebieskim, dzieki temu sruby od zaciskow odkrecilem bez wiekszego problemu po 14 latach...
moze smar grafitowy bedzie dobry?

PS. jesli bylo - sory, nie znalazlem po tytulach watkow, w tresci postwo wyszukuje za duzo beldych watkow...

To niebieskie to Loctite i akurat nie ma nic wsplnego ze smarowaniem. Aczkolwiek zabezpiecza troch przed korozj.

Ja osobicie smaruj takim militarnym miedzianym zajzajerem

smar miedziany tylko i wycznie smar miedziany

Dokadnie smar miedziany - jest oczywicie droszy, ale daje podany efekt .

Cytat:
2006-10-06 11:26:51, OskaRGD pisze:
Dokadnie smar miedziany - jest oczywicie droszy, ale daje podany efekt .

a miedz w sprayu tez dobra ? mam tak puszke ale nie wiem czy j stosowa, jest bardziej pynna niz smar.

Pywam na statkach, pracuj w maszynie i tam czsto stosujemy smar miedziany lub spray (Molykote). Nie ma pozniej problemu z odkreceniem takich rub. Ale jak zakadali mi felgi w takiej jednej firmie to powiedzieli ze nie posmaruja bo mi sie kolo odkreci podczas jazdy. Nie wiem co myslec o tej teori....

Cytat:
2008-03-12 23:55:30, furakota pisze:
Ale jak zakadali mi felgi w takiej jednej firmie to powiedzieli ze nie posmaruja bo mi sie kolo odkreci podczas jazdy. Nie wiem co myslec o tej teori....

Pozdrw autora tej teorii

Cytat:
Pywam na statkach, pracuj w maszynie i tam czsto stosujemy smar miedziany lub spray (Molykote). Nie ma pozniej problemu z odkreceniem takich rub. Ale jak zakadali mi felgi w takiej jednej firmie to powiedzieli ze nie posmaruja bo mi sie kolo odkreci podczas jazdy. Nie wiem co myslec o tej teori....

Molykote to istotnie najlepsze, co mona kupi.
(serio)

Cytat:
Ale jak zakadali mi felgi w takiej jednej firmie to powiedzieli ze nie posmaruja bo mi sie kolo odkreci podczas jazdy. Nie wiem co myslec o tej teori....

Pozdrw ich te ode mnie! Ale tak porzadnie. Najlepiej motkiem.

Jest takie suszne powiedzenie: "Kto smaruje, ten jedzie."
A jak gwintw si nie smaruje to pniej jest tak:
- pozrywane gwinty na nakrtkach/szpilkach
- okrge by nakrtek/szpilek
- problem przy awaryjnej zmianie koa (potrzebna metrowa rura eby odkrci)
- przy co procznych zmianach k na zimowe/letnie po kilku zmianach ruby/szpilki, by i gniazda w felgach nie nadaj si do niczego

A jak si posmaruje, to wszystko idzie atwo, bez przesilania siebie i materiau, duga i atwa eksploatacja.

A jak twierdz, e si odkrci, to niech zakrc lepiej te flaszki na zapleczu, bo mzg im chyba ju wypalio.

Macie racj. Sam to przeyem. Zmieniaem kka zawsze w jednym warsztacie oponiarskim od kilku lat. na samym pocztku szpilki byy posmarowane wanie smarem miedzianym i nigdy ze zmian koa nie miaem problemu. A pewnego razu w tym wanie warsztacie podczas zmiany powiedzieli e nic si tu nie smaruje, wyczyscili i ju. Odkrecanie szo coraz trudniej.
Dwa lata pniej (teraz na jesie) okazao si e podczas odkrcania jedna nakretka nie chce si odkrci, chwil si mocowali a KU..A obrcili rub w piacie!!!
Srub ucieli szlifierk ktow i zaoyli koo dokrcone na 3 szpilki!!!
Ale zrobiem im jazde!!!
OPIER...EM kogo si dao!!!
Mam ABS i nie obeszo si bez rozbierania caej piasty by zaoy now szpilk.
Bya by kasa na nowiutek Oponk, a tak przez jakiego deb..a zonk!

Mijajcie z daleka oponiarzy ktrzy twierdz e si koo odkrci jak si posmaruje nakrtk.
Oni nie mieli chyba adnej teorii "szkolnej" i nie syszeli o samohamownoci gwintu i nie widz e ruba w kole czy dwa elementy ktre si wzgldem siebie nie obracaj a jedynie s ciskane t rub!!

smarem miedzianym

...mam takie pytanie:
W jakim celu stosuje si kleje do gwintw, podkadki zbkowane, odginane i inne zabezpieczenia przeciw odkrcaniu si?
(oczywicie mwie o normalnym metrycznym gwincie)

tylko smar miedziany lub w spreyu ,pod warunkiem ,e przed naozeniem wyczycimy szczotk drucian nalot rdzy.A ja smaruje zsto rne sruby itd.
A przy koach jeeli s alusy te warto posmarowa piaste aby sie felga nie zapieka.

Cytat:
...mam takie pytanie:
W jakim celu stosuje si kleje do gwintw, podkadki zbkowane, odginane i inne zabezpieczenia przeciw odkrcaniu si?
(oczywicie mwie o normalnym metrycznym gwincie)

Jeli jest to nakrtka na osi koa to jak najbardziej potrzeba j dodatkowo zabezpiecza (odginanie, zawleczka), gdy podczas normalnej pracy obraca si wzldem osi tego poczenia gwintowego.
Inaczej jest gdy inne poczenie gwintowane podczas normalnej pracy nie obraca si wok swojej osi np: ruba obejmy zwrotnicy koa na dole amortyzatora.

Jak kto oglda "Samochd marze - kup i zrb" lub "101 napraw" na TVN Turbo z pewnoci pamita, e ruby smarujemy smarem miedzianym. Powtarzaj to chyba w kadym odcinku.

Ja na allegro kupiem Smar Do rub Nierdzewnych Antyzatarciowy 0,50kg za ok 70 z. wychodzi taniej ni kupowa te w maych tubkach albo w sprayu.

« Poprzedni | Nastpny »