MotoNews.pl

Zagadka Einsteina.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Albert Einstein, będący autorem tej zagadki stwierdził, że aż 98% ludności świata nie jest w stanie jej rozwiązać. Sprawdź, może Walezych do tych 2% najmądrzejszych?

Wiesz, że:
- obok siebie stoi 5 domów, każdy w innym kolorze
- w każdym domu mieszka jedna osoba innej narodowości
- każda osoba ma swój ulubiony napój, pali jeden gatunek papierosów i posiada określone zwierze
- Żadna z tych 5 osób nie pije tego samego napoju, nie pali tych samych papierosów, nie posiada tych samych zwierząt

Pytanie brzmi: Kto ma rybę?

Oto wskazówki:
- Anglik mieszka w czerwonym domu
- Szwed ma psa
- Duńczyk pije herbatę
- zielony dom stoi z lewej strony białego domu
- właściciel zielonego domu pije kawę
- osoba paląca Pall Mall ma ptaka
- osoba w środkowym domu pije mleko
- właściciel żółtego domu pali Dunhill
- Norweg mieszka w pierwszym domu
- palacz Malboro mieszka obok tego, co ma kota
- właściciel konia mieszka obok palacza Dunhill
- palacz Winfield pije piwo
- Norweg mieszka obok niebieskiego domu
- Niemiec pali Rothmanns
- palacz Malboro ma sąsiada, który pije wodę

Ja doszedłem do czegoś ale nie podam odp. Jak cos na priv.

Banalne, rozwiązywałem kiedys tą zagadkę. Znaczy się że należę do tych 2%

rozwiazalem ta zagadke, nie wiem czy mam sie chwalic czy na priv, lepiej wysle ci na priv i napisz na ogolnym czy dobrze.

Goral ma rybe.
I to niejedna

No to własnie przekonałem sie, że należe też do tych 2%

Kurcze - niezle - ja sie glowie juz dobry czas duzo wywnioskowalem - ale moze sie zle do tego zabieram, bo staram sie ustalic dane wszystkich, a moze powinienem sie skupic tylko na daniu odpowiedzi na pytanie
Jeszcze sobie powalcze

Cytat:
2006-10-08 20:25:10, adasco pisze:
Goral ma rybe. I to niejedna

i to jest poprawna odpowiedź...

mam tu podać odp czy nie??

bo aj wiem ze rybki ma ten sam co mieszka koło tego co niema

Dom 1 Dom 2 Dom 3 Dom 4 Dom 5
Narodowość 1 Norweg 2Duńczyk 3Anglik 4Niemiec 5Szwed
Kolor domu 1żółty 2niebieski 3czerwony 4zielony 5 biały
Co pali ? 1Dunhille 2Rothams 3Pall Mall 4Marlboro 5Philip Moris
Co pije ? 1woda 2herbata 3 mleko 4kawa 5piwo
Co hoduje ? 1koty 2konie 3ptaki 4 RYBKI 5psy

jak zepsułem zabawe to zedytujcie

a ja, od czasu kiedy pewien madry psychotest wykazal, ze powinienem leczyc sie z uzalenienia od internetu - traktuje takie zabawy z calkowitym lekcewazeniem. Najwyzej wyjdzie, ze jestem idiota.... a moze geniuszem. Who znajet?
kiedys robilem se testy mensy. no i wyszlo jak wyszlo. Za pierwszym podejsciem okazalem sie geniuszem, za drugim - kretynem. Tak samo tu. Widac jestem debil

Cytat:
2006-10-08 23:05:48, arsen pisze:
mam tu podać odp czy nie?? bo aj wiem ze rybki ma ten sam co mieszka koło tego co niema Dom 1 Dom 2 Dom 3 Dom 4 Dom 5 Narodowość 1 Norweg 2Duńczyk 3Anglik 4Niemiec 5Szwed Kolor domu 1żółty 2niebieski 3czerwony 4zielony 5 biały Co pali ? 1Dunhille 2Rothams 3Pall Mall 4Marlboro 5Philip Moris Co pije ? 1woda 2herbata 3 mleko 4kawa 5piwo Co hoduje ? 1koty 2konie 3ptaki 4 RYBKI 5psy jak zepsułem zabawe to zedytujcie

Źle
Znalazłeś w necie podobne i dałeś odpowiedź. Jednak tu treść była inna Dlaczego Niemcowi dałeś Malboro, skoro jest napisane, że pali Rotmansy. I czemu dałeś Philip Morris Szwedowi W tresci były inne fajki
Nie cwaniakuj jak nie umiesz

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2006-10-08 23:19:08 ]

to ja was pogodze i powiem, ze nikt nie ma ryby.
i co wygralem?

Adasco, my sie nie kłócimy. Poprostu jeden chciał zacwaniakować, psujac zabawe innym a drugi sie niego śmieje

Cytat:
2006-10-08 23:11:26, Yanosik pisze:
Źle Znalazłeś w necie podobne i dałeś odpowiedź. Jednak tu treść była inna Dlaczego Niemcowi dałeś Malboro, skoro jest napisane, że pali Rotmansy. I czemu dałeś Philip Morris Szwedowi W tresci były inne fajki Nie cwaniakuj jak nie umiesz

bo ja niepalący jestem i sie na fajkach nie znam

Zagadka, nie jest trudna ale wymaga konsekwencji i iście detektywistycznego podejścia a opiera sie na prostych założeniach w zupełności tak jak sie przekształca wzory, tak czy siak to nie jest zadanie dla leni . Odp to naturalnie Niemcy i wszyscy dobrze sie domyślili. Zagadka sprawiła mi satysfakcję więc wrzuciłem ją na forum, a co do testów na inteligencje to mam mieszane uczucia i uważam, że opierają sie na pewnych schematach które tak naprawdę nie do końca badają zdolności umysłowe ludzi. Sama zagadka też ma jedną nieścisłość ale ten kto naprawdę myślał nad rozwiązaniem będzie widział o co mi chodzi, choć naturalnie nie ma to wpływu na wynik.
Dex
P.S
Ja w sumie tez byłem uzależniony od netu ale jestem na odwyku , może pomoże.

tylko dlaczego podales niepełną tresc zagadki?

Treść jest pełna, tzn pozwala rozwiazać zagadkę.

i to bez wiekszych problemow. trza tylko poglowkowac

Cytat:
2006-10-09 10:31:58, maciekk pisze:
i to bez wiekszych problemow. trza tylko poglowkowac

Niestety muszę was zmartwić: Żadna biegłość w rozwiązywaniu zagadek nie gwarantuje sukcesów w realnym życiu. Świat jest pełen tych co się łąpią w elitarne 2% , którzy nie potrafią swoich zalet udowadnić w codziennym życiu i przegrywają z przeciętnymi, którzy są lepiej przystosowani, albo mają inne zalety ( np. urodę albo odpowiednie koneksje).

Mówiąc inaczej : Sama wielkość nie wystarczy, trzeba jeszcze mieć technikę.

Eureka! Wymyslilem ! Duzo czasu mi to zajelo, najgorsze to to ze nie moglem od poczatku do konca sie skupic na tym - ale po malu malymi krokami(w sumie to 2 zrobilem) udalo sie !
Stwierdzilem ze sie nie poddam, i dojde do tego - jak powiedzialem tak zrobilem.
Lubie takie lamiglowki - nie wiem czy sie zaliczam do tych 2 % czy nie, ale skoro da sie to rozwiazac to dla czego ja mialbym tego nie dokonac.

p.s a juz myslalem ze jestem idiota - hmm czasem to pewnie jestem

Cytat:
2006-10-10 13:14:05, Grzegorz2107 pisze:
Niestety muszę was zmartwić: Żadna biegłość w rozwiązywaniu zagadek nie gwarantuje sukcesów w realnym życiu. Świat jest pełen tych co się łąpią w elitarne 2% , którzy nie potrafią swoich zalet udowadnić w codziennym życiu i przegrywają z przeciętnymi, którzy są lepiej przystosowani, albo mają inne zalety ( np. urodę albo odpowiednie koneksje). Mówiąc inaczej : Sama wielkość nie wystarczy, trzeba jeszcze mieć technikę.

co do tego nie ma watpliwosci, wiec nalezy to potraktowac tylko jako zagadke