| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Fiskomp TOYOTA DRIVER Toyota CarinaE 2.0 b ... Rzeszów | 2006-10-15 20:19:44 Witam.
Zakupiłem dzisiaj radioodtwarzacz jak w tytule i mam z nim dwa małe zgryzy. O ile ma kabelki z standardu Sony->ISO i w sumie na Allegro zamówiłem już ISO->Toyota, to mam dylemat o podłączenie zasilania tego radyjka. Wiadomo, że jest dwie linie 12V, jedna permanentnie pod napięciem (podtrzymanie 12VBAT) i druga, gdzie napięcie pojawia się w momencie włączenia stacyjki. Problem w tym, że chciałbym czasem posłuchać radia przy wyłączonej stacyjce i z różnych stron wyczytałem, żeby po prostu podłączyć obydwie linie 12V radia do napięcia 12V (podtrzymywania), w takiej konfiguracji, cały czas radio będzie zasilone. ALE .... Jest cos takiego jak inteligentne włączanie i wyłączanie się radia w momencie uruchamiania/gaszenia samochodu. Tu pojawia się dylemat, bo ni w ząb nie kumam o co w tym chodzi. Nie mam polskiej instrukcji, tylko angielską i pisze tam takie coś. If Your Car has No Accessory Position on the Ignition Key Switch — POWER SELECT Switch The illumination on the front panel is factory-set to be turned on even when the unit is not being played. However, this setting may cause some car battery wear if your car has no accessory position on the ignition key switch. To avoid this battery wear, set the POWER SELECT switch located on the bottom of the unit to the B position, then press the reset button. The illumination is reset to stay off while the unit is not being played. Note The caution alarm for the front panel is not activated when the POWER SELECT switch is set to the B position. W radyjku jest przełącznik A/B, gdzie A-odpowiada za "ON", a B za "OFF". Jeżeli ktoś z Was posiada Sonego, może mi podpowiedzieć, jak to poustawiać i o co w tym wszystkim chodzi ?? W tej chwili ustawione jest na OFF, zasilanie spięte w kabel 12VBAT, ale nie moge potestować, bo nie mam jeszcze przejściówki na Toyotowskie złącze. A lepiej wcześniej dopytać, niż potem żałować. Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczny. pozdrawiam, Fiskomp |
Fiskomp TOYOTA DRIVER Toyota CarinaE 2.0 b ... Rzeszów | 2006-10-16 12:11:41
OOOOOOO dzięki, się mi rozjaśniło, możesz tylko jeszcze napisać, po co resetować radyjko po każdym podłączeniu pod zasilanie ?? Ehhhh znowu pytanie jednak mi się nasunęło: Czy właśnie linia zasilająca w kostce Toyoty wytrzyma zasilenie tego radyjka ? Nadmieniam, że będzie to chodziło only na 2 głośnikach fabrycznych, bez żadnych wooferów, bajerów, rowerów, czy wskazane jednak podciągnąć osobną linię zasilania ?? Chyba takowa już jest, bo gostek miał zmieniarkę i woofer (tyle że zdemontował przed sprzedażą) i jakiś tam gruby kabel wisi (go zaizolowałem), musze podejść z miernikiem i zobaczyć, czy jest na nim jakieś napięcie. Fajnie jakby to w oryginalnej kostce wystarczyło, bo nie byłoby kombinowania. pozdrawiam, |
chuck TOYOTA FRIEND carina II (była) ter ... Trzebnica | 2006-10-16 19:07:39
Przeczytaj uważnie ,jak zamontujesz radio to zasilanie będziesz miał cały czas a reset robisz po zmianie ustawienia zwory lub utracie zasilania (odłączenie aku itp)
Wytrzyma bez problemu, jak problem będzie to go zobaczysz w postaci przygasającego podświetlenia panela i wówczas poprosi o lepsze zasilanie. Powodzenia |