Wymiana płynu w chłodnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio pomyslalem, ze przydalo by sie wymienic wode w chlodnicy na plyn, poczytalem troche w instrukcji jak mam to zrobic, trzeba odkrecic jakies dwie srubki jedna na bloku silnika (ta znalazlem) i druga w dolnej czesci chlodnicy tylko ze nie wiem gdzie ona jest, mogl by ktos opisac w ktorym miejscu mozna ja znalezc i czy trzeba odkrecac oslone wentylatora, bo ona zaslania cala lewa strone chlodnicy i kawalek prawej.

Jaki mam wlac plyn do chlodnicy Borygo czy Petrygo i jaka jest miedzy nimi roznica? Mam juz kupione 10L Petrygo ale na etykiecie pisze ze on sie nadaje do chlodnic aluminiowych, lekko poskrobalem po mojej chlodnicy srobokretem i jest chyba z miedzi bo ma miedziano zlocista barwe. Czy cos sie moze stac jak wleje Petrygo do chlodnicy miedzianej?

[ wiadomość edytowana przez: daro_2105 dnia 2006-10-19 20:07:08 ]

Cytat:
Mam juz kupione 10L Petrygo ale na etykiecie pisze ze on sie nadaje do chlodnic aluminiowych, lekko poskrobalem po mojej chlodnicy srobokretem i jest chyba z miedzi bo ma miedziano zlocista barwe. Czy cos sie moze stac jak wleje Petrygo do chlodnicy miedzianej?

Chodzi o to że gdybyś miał aluminową chłodnicę możesz go śmiało lać i ci nie wyżre dziury. Do miedzianej lej spokojnie, bez obaw.
tak na przyszłość używaj wyszukiwarki na forum, to bardzo pomaga i nie musisz zakładac kolejnego wątku

a co z ta srubka ?? jak mam ja znalezc ??

W miedzianej z tego pamietam korek masz na prawo od czujnika w chlodnicy.

Uważaj, żeby nic tam na silę nie odkrecać, bo może cię potem czekać spawanie.

Na reszte pytan odpowiedzial arii.

Pamietaj, zeby otworzyc ogrzewanie jak bedziesz spuszał płyn i napełniał uklad nowym płynem.

Powodzenia.

Cytat:
W miedzianej z tego pamietam korek masz na prawo od czujnika w chlodnicy.

jakiego czujnika?? nic takiego nie widzialem tam , jak to wyglada?

Cytat:
Pamietaj, zeby otworzyc ogrzewanie jak bedziesz spuszał płyn i napełniał uklad nowym płynem.

Czyli wszystkie wajchy od ogrzewania dac w prawo?

napiszcie gdzie sie sie znajduje ten korek? ile centymetrow od gornej krawendzi chlodnicy i czy to jest po prawej/lewej stronie.

Cytat:
2006-10-19 22:51:52, daro_2105 pisze:
Czyli wszystkie wajchy od ogrzewania dac w prawo? napiszcie gdzie sie sie znajduje ten korek? ile centymetrow od gornej krawendzi chlodnicy i czy to jest po prawej/lewej stronie.

Na stronie klubowej jest ksiązka napraw w PDF, tam jest wszystko wyjaśnione wraz z rysunkami co i jak dokładnie strona 38.
tu taj masz link:
klik

tak sie zastanawiam czy juz lac ten syf do samochodu... nienawidze jezdzic na tych płynach...

Cytat:
2006-10-20 08:36:00, arsen pisze:
tak sie zastanawiam czy juz lac ten syf do samochodu... nienawidze jezdzic na tych płynach...

ja jeżdzę tylko na płynie, przynajmniej układ chłodzenia nie zachodzi kamieniem.

Cytat:
2006-10-19 22:51:52, daro_2105 pisze:
Czyli wszystkie wajchy od ogrzewania dac w prawo? napiszcie gdzie sie sie znajduje ten korek? ile centymetrow od gornej krawendzi chlodnicy i czy to jest po prawej/lewej stronie.

U ciebie bedzie ten korek po lewej stronie chlodnicy na dole. Piszac lewa strona mam na mysla ta strone, po ktorej jest np. pompa paliwa na silniku.

A co do wajch to daj tylko tą od ogrzewania na maxa w prawo (tylko ta z czerwonym znaczkiem).

Cytat:
2006-10-20 09:29:13, Leszek_Gdynia pisze:
. A co do wajch to daj tylko tą od ogrzewania na maxa w prawo (tylko ta z czerwonym znaczkiem).

jesli smiga mu zawór nagrzewnicy