MotoNews.pl

ASO (A Serwisy Oszukują)!!!!!!!!!!1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chciałbym poruszyc kwestie ASO. Myslalem ze jak kupie auto z pelna dokumentacja serwisowa to bedzie cool. Na razie jest cool. ALe kiedy spr. bagnet poziomu oleju okazalo sie ze na bagnecie wisiala ledwo kropla oleju!!! A olej niby byl zmieniany10 tys km temu! Fakture nawet mam od bylego wlasiciela! 1 mysl - żre olej - silnik przegrzany, ale to nie to wydech idealny pali extra swiece czyste. Wiec tak sobie pomyslalem ze chlop nawet nie zagladal pod maske bo ASO toyoty przecież jest fachowe!!!!!!!!
A moja opinia jest taka zalalem 2 litry oleju i jest miedzy min. a max. oleju nieubywa-
cioty z toyoty dolali mu tam max 2 litry oleju na przegladzie, tak zeby kontrolka sienie swiecila a reszta na lewo poszla
Chcialem utrzymac ciaglosc serwisowa autka ale jak wyszlo na jaw fachowa obsluga to wole nie myslec co bedzie jak mi beda w hamulcach grzebac!!! tak wiec leje na toyotoska "strefe niskich cen"
A olej bede sam osobiscie juz zawsze wymienial.
A tak wogole to bylo to ASO toyota marki w warszawie
Jakbym ja sie dowiedzial o takim wybryku to bym tlukl glowami mechanikow o krawezniki!! pozdro dla genialnych mechaniorow.

ps. sam mialem kilka lat temu praktyki w toyocie w bialymstoku i musze stwierdzic ze mieli jedynie 1 mechanika ktory cos umial, reszta byla wlasnie od wymiany oleju i zminy kół i takie tam pierdy!!!!

Przykre to co piszesz ....
Ile zrobiles kkm na nowym oleju ze stwierdziles ze nie bierze nic ?
Wogole o jakim aucie mowa i silniku ?

Na mój gust to kontrola płynów powinna należec do obowiazków właściciela pojazdu no chyba że hrabia jakiś jest albo ma dwie lewe ręce) Poza tym 10 tys km to spory przebieg i w niektórych wózkach już czas na wymiane nie tylko oleju ale i filtrów. W zasadzie juz po zakupie pojazdu powinno sie wymienic płyny i filtry , no chyba że wierzysz w dobrych wujków którzy bardzo dbają o samochody przed ich sprzedażą) Pozdro.

zakładając, że do popularnego 1,4 wchodzi wchodzi 3,2 litra oleju to przez 10 tys. mogło być spokojnie spalone 1,5~2 litry. Według mnie poprzedni właściciel troszke deptał po gazie i nie sprawdzał poziomu.

stary wkręt , kiedys nowym LT-ekiem pojechałem na wymianę olejów , filtrów itp po 10kkm co w ksiązce serwisowej pisało ze po 15kkm wymienia sie olej , filtr itp , a ze auto miało juz ponad 30kkm przebiegu to kazałem wymienic olej , filtry (oleju,paliwa, powietrza, kabinowe), to wymienili mi filtr oleju a do starego oleju dolali do poziomu troche nowego (jak wyciągło sie miarkę to jak wczesniej było pół stanu to az było za duzo wlane a olej dalej był juz czarny) i filtr powietrza przedmuchali najprawdopodobniej powietrzem pod cisnieniem i włozyli go spowrotem a policzyli za wymianę i nowy filtr dlatego ASO zadnemu juz nie wierze

A w ktorym dieslu po wymianie nie masz czarnego oleju??

tia marki nie mają najlepszej opinii, a z drugiej strony to co mówi PiterK - ufaj i sprawdzaj (ja to zawsze robię)

Cytat:
2006-10-23 00:36:13, Bigelektron pisze:
A w ktorym dieslu po wymianie nie masz czarnego oleju??

diesel to diesel olej jest black.