Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bartek_sc Opel Astra F Sosnowiec | 2006-10-30 17:16:17 Witam.
Jak w temacie gromadzi sie tam a po wykreceniu swiece so w oleju (gwint). Poczatkowo myslalem ze to uszczelka pod klawiature bo lekko bryzgalo przy wyzszych obrotach. A i jak przygazuje to czuc dziwny zapach spalenizny, kazda sugestia mile widziana. Aha mój pupil to Borewicz 1500 '87. Pozdrawiam bart |
![]() berek33 Miłośnik FSO Poldi 1.6 GLE+LPG Świdnica i Wrocław | 2006-10-30 17:42:02 albo źle dokręcona świeca.. dokręć bo silnik traci kompresje na tym cylindrze... a jak rzeywiscie dekiel pękł to wymien swiece ( najlepiej wszystkie ) na Iskre ok 6 zł szt.
|
![]() wiciu C+ 1,6GSI+lpg Gliwice | 2006-10-30 20:19:28 czasem poleci przy wlewaniu oleju do silnika, czasami sączy się spod korka wlewu oleju |
bartek_sc Opel Astra F Sosnowiec | 2006-10-31 08:20:22 Witam.
Dzieki za odzew, slabo dokręcone swiece raczej odpadaja dokrecam grzechotka tak ze kluczem do swiec nie ruszysz. Moze za mocno ale staram sie na wyczucie. Zapaszek tylko jak mu dam w deche , ogladalem dzisiaj kolektor faktycznie jest tam male dzielo sztuki. Dekiel znaczy pokrywa na zawory? Wyczyscilem ja cala zeby zobaczyc ewentualne wycieki takze spod korka ale jest sucho, mam tam tez nowa uszczelke, moze za slabo to dokrecone. Pozdro |
![]() czeczun Miłośnik FSO FSO 125p '87 Toruń | 2006-11-01 18:49:01 no właśnie... skąd ten olej może się brać. U mnie też mam olej na czwartym garze. Wymieniłem uszczelkę pod klawiaturą i nadal jest. Może to spod świecy olej wydostawać? |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-11-01 22:10:35 jakby się olej spod świecy wydostawał na zewnątrz to musiałoby nieźle gwizdać z pod niej i brygać olejem.
Olej jezeli juz znajdzie się w cylindrze to się spala. no chyba że tłok zassa olej spod uszczelki, ale to juz skrajne przypadki. Olej ma taką właściwość że lubi sobie wędrować po ciepłym, gdzie mu się podoba (przez to nie moge zlokalizować przyczyny pocenia się mojej skrzyni biegów). Prawdopodobnie źle dokręcony dekiel (uszczelka) lub wżer w deklu albo juz niesprawny korek oleju |