MotoNews.pl

Postojowki LED - czy legalne??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Przymierzam sie do zastapienia oswietlenia wewnetrznego w swojej cari na LED - oczywiscie bez szalenstw kolorystycznych, chce zachowac odcien taki jak orginal.
Przy okazji mam zamiar zamienic postojowki tez na zarowki typu LED - i tu tez zastosuje barwe biala.
Jednak zastanawiam sie czy taka przerobka jest zgodna z prawem i czy na przegladzie i podczas kontroli na drodze nie bede mial klopotow. Nie wiem czy taka zamiana zrodla oswietlenia - co prawda bez zmian jego barwy - jest normowana jakimis przepisami.
Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Gdzieś ktoś zminił sobie postojówki w taki sposób , że zaczął ich używać jako śiwatła jazdy dziennej - zasadniczo drogówka nic do niego nie miała - ale nie pamiętam co tam zamontował

W kodeksie chyba jest tylko o barwie wspomniane wiec mozna. A do lampy nikt nie zaglada

[ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-10-30 21:58:52 ]

u mnie postojówek z przodu nie ma od........dawna i jakos przeglądy przechodzi i policja nic nie sprawdza

Cytat:
2006-10-30 22:01:49, Suchy pisze:
u mnie postojówek z przodu nie ma od........dawna i jakos przeglądy przechodzi i policja nic nie sprawdza

No bo jak sie pala swiatla to raczej nie idzie zauwazyc ze nie ma postojowek, to samo na zgaszonych swiatlach

[ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-10-30 22:13:38 ]

Cytat:
2006-10-30 22:13:00, CzapCzap pisze:
No bo jak sie pala swiatla to raczej nie idzie zauwazyc ze nie ma postojowek, to samo na zgaszonych swiatlach [ wiadomość edytowana przez: CzapCzap dnia 2006-10-30 22:13:38 ]

i o to chodzi

Wydaje mi się że nie ma znaczenia czy w kloszu masz LED, żarówki czy zwykle świeczki. Ważne aby barwa światła była biała i tyle.