MotoNews.pl

Dolewanie oleju do skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam carine z 97 roku i musze sie dowiedziec jak mozna dolac oleju do skrzyni biegow..........tzn ktora srubke mam odkrecic zebym nie pomylil...........chyba ze sa jakies inne sposoby na wlasnie oleju niz branie samochodu na kanal

Od przodu skrzyni, mniej więcej w połowie wysokości jest taka wielka śruba na klucz chyba 22. Coś takiego jak korek spustowy.
Oleju ma być do brzegu otworu.
Pozdro.

dzieki za odp.........a sa jakies inne sposoby zeby dolac oprocz wziecia na kanal i nalania wlasnie w ten sposob co opisales?

Na kanal zeby dolac nie trzeba , od gory sie da.

i od gory bedzie widac ta srube 22 ? czy wtedy jakims innym sposobem?

Sorki ja juz nie pamietam , dawno to robilem.

Wziąłem wężyk i z butli zrobiłem lejek. Od góry spoko się go wsadza. Olej 75W90 jest dość rzadki więc nie ma problema.
Chwilę to trwa ale da się bez problemu.
Tia, śrubę można zobaczyć, trzeba się trochę przychylić.
Pozdro.

Od dawna podobno leja do toyot VS200 mobila ale ja mam zwyklego SHC 75w90..
Gorzej bo ta sruba niekiedy sie lubi niezle zgrac z obodowa skrzyni i wtedy bez solidnej nasadki ani rusz.

Ja tez kiedys tak zrobilem jak perzan pisze lejek zwykle i wezyk, robota prosta i nie wymagajaca kanału

A ja podjechałem do mechesa na kanał i za 15 zł wymienił mi olej w skrzyni i jeszcze kręcił głową, że taki drogi syntetyk(SHC 75w90) wlewam do starego auta i że to chyba już ostania zmiana bo tego się przecież nie wymienia

Cytat:
2006-12-16 17:31:35, rafnet pisze:
A ja podjechałem do mechesa na kanał i za 15 zł wymienił mi olej w skrzyni i jeszcze kręcił głową, że taki drogi syntetyk(SHC 75w90) wlewam do starego auta i że to chyba już ostania zmiana bo tego się przecież nie wymienia

Nastapnz cieć ktorz wychował sie na WV i Audi...

Tacy ludzie nie powinni naprawiac aut jak nic o nich nie wiedzą, w 80% japonczykow olej w skrzyniach wymienia sie co 40tys km !!

Cytat:
2006-12-16 19:25:02, Cromm pisze:
Nastapnz cieć ktorz wychował sie na WV i Audi... Tacy ludzie nie powinni naprawiac aut jak nic o nich nie wiedzą, w 80% japonczykow olej w skrzyniach wymienia sie co 40tys km !!

hehe , ja bylem u mechaniora na zmianie to juz na szykowal waz z mineralem zeby zalac , a ja mu dalem Dexrona hehe

Kurde to przy -20st. nie trzeba by bylo ruszac sprzeglem auto by samo jechalo
Gdzie to wymieniano na mineraly, co to za szkola ?
W panzerwagonach i Audi chyba nie wymieniano oleju w skrzyniach...

Cytat:
2006-12-17 10:33:06, Cromm pisze:
Kurde to przy -20st. nie trzeba by bylo ruszac sprzeglem auto by samo jechalo Gdzie to wymieniano na mineraly, co to za szkola ? W panzerwagonach i Audi chyba nie wymieniano oleju w skrzyniach...

W pancerach olej w skrzyni sie zmienia gdy sie wymienia sprzeglo i tyle.... .
A w irlandzkiej szkole, jak podjezdza gruchot te sie leje byle co hehe, tam sie patrzy na to po roku produkcji, bo stare nic nie warte

Czy to jest ta sruba ktora zaznaczylem tu na zdjeciu? ( u mnie jak cos jest ona na klucz 24)
http://img406.imageshack.us/my.php?image=img0766qq6.jpg
zdjecie jest robione pod samochodem z kanalu...wiec perspektywa jest taka jakby sie patrzylo na samochod idealnie od dolu

Tak, to ta śruba.
Chyba jakiś uszczelniacz Ci puszcza - właśnie skrzyni lub silnika. Nie ślizga się jeszcze sprzęgło?

Pzdr

Nie ślizga bo jest nowka sztuka.........bo wymienialem niedawno stare sprzeglo ktore wytrzymalo 420 tys km Aisin sa najlepsze
i wszystko jest szczelne itp obecnie tylko po zdjeciu moze sie tak wydawac ze cieknie bo na skrzyni sa slady oleju ale czesto byl wymieniany olej w silniku itp ze wzgledu na duzy przebieg wiec mogl co nieco gdzies sciec...

[ wiadomość edytowana przez: qwerty123 dnia 2006-12-26 22:14:58 ]

Cytat:
2006-12-26 22:10:54, qwerty123 pisze:
Nie ślizga bo jest nowka sztuka.........bo wymienialem niedawno stare sprzeglo ktore wytrzymalo 420 tys km Aisin sa najlepsze

Zdecydowanie

A jaki masz przebieg w tojce? Na głównej forum stronie jest wątek o przegiegach - zajrzyj i dopisz się. Być moze będziesz No 1

Daj znać jak poszło z tą skrzynią

Pzdr

No dopisalem sie...........z benzynowek jestem trzeci
a co do skrzyni to w sobote bede robil to dam znac co i jak.......mam nadzieje ze sruba nie jest tak zapieczona ze jej nie odkrece a tym bardziej zerwe gwint albo urwe lepek

Spokojna głowa.. nawet u mnie odkręciła się bez problemu

Kurcze, ale przebieg. Jaki olej do silnika był używany?

Pzdr

[ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2006-12-26 22:54:47 ]

Cytat:
2006-12-17 10:33:06, Cromm pisze:
Kurde to przy -20st. nie trzeba by bylo ruszac sprzeglem auto by samo jechalo Gdzie to wymieniano na mineraly, co to za szkola ? W panzerwagonach i Audi chyba nie wymieniano oleju w skrzyniach...

Ja byłem na wymianie oleju w skrzyni to wlali mi mineralny, nie wiedziałem że syntetyk mozna lać do starych aut(koleś w warsztacie powiedział że lepiej nie ryzykowac)