MotoNews.pl
9 Camry 2.2 - spalanie 20-22l /100km !! Proszę o opinie. (168815/18)

Camry 2.2 - spalanie 20-22l /100km !! Proszę o opinie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po dłuzszej nieobecności

Zmieniłem swoja Corollę 1.6 na Camry 2.2 automat rocznik 94..
Auto zadbane, czyste, nie sprowadzane... wszystko pieknie tylko pali jak smok.

Po zakupie zmieniłem:

1. Olej silnikowy + filtr
2. Swiece na Denso platynowe (w Servisie Toyoty zgodnie z instrukcją)
3. Rozrząd, pasek klinowy, pasek wspomagania
4. Przegląd instalacji LPG z wymianą wszelkich potrzebnych rzeczy - filterek itp..

Auto jak paliło tak pali 20 litrów LPG i benzyny (instalacja dziala na 100% dobrze.)
W trasie zszedłem do 16,6l.

Mam trzech znajomych z identycznymi samochodami i palą około 12l lpg

Czy macie jakieś pomysły co moze powodować takie spalanie?

Vmax na autostradzie 160-170km/h
Auto zbiera się dobrze, trzyma obroty...

Jedyny mankament jaki zauwazyłem to zapalajaca się kontrolka recznego i przepalenia sie tylnych zarówek - ręczny jest sprawny, poziom płynu optymalny, żarówki tylne pieknie działają.
Kilka razy zapaliła się kontrolka - engine check (na kilka minut i gasła).

Czy macie jakieś pomysły co moze byc nie tak?

Pozdrawiam serdecznie
Marcin

PS

Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania.
Poprzedni własciciel upiera sie przy spalaniu 12l

[ wiadomość edytowana przez: Glosiu dnia 2006-12-15 15:24:11 ]

[ wiadomość edytowana przez: Glosiu dnia 2006-12-15 15:26:19 ]

co do spalanie to może masz sonde padnientą
ale poczekaj na marcinm-a on ma chyba podobna camry i z tego co pamietam to też mu paliła jak smok

a tobie zapalała się kontrola ręcznego czy taki wykrzyknik w kółeczkach (bardzo podobe do kontrolki ręczego)

sprawdź płyn hamulcowy

Możliwości sa dwie. Albo masz kompletnie rozregulowaną instalacje gazową albo
twój silnik nadaje sie do kapitalnego remontu. Jeżeli żre ci tyle benzyny ( anie gazu) to raczej to drugie. U mnie kiedyś w peugeocie 1.6 spalanie dochodziło do 16 litrów gazu na 100 km.Skończyło się remontem silnika. To że na autostradzie wyciagasz 160/170 to zadna rewelacja bo ja też tyle wyciagam na słabszym dużo samochodzie. Jest raczej fizycznie niemozliwe zeby taki silnik palił 20 litrów - musiałbyś mieć co najmniej 3.5 litra pojemności. Pozdro.

[ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2006-12-16 11:55:14 ]

no to jestem

lambda. jak masz 3 znajomych z Camry 2.2, to pożycz od któregoś lambdę, i zobaczysz że spalanie od razu spadnie...

moja lambda byla "trochę" padnięta, tj. w momencie kiedy puszczałem gaz, dawała sygnał że wcisnąłem go do oporu...

spalania miałem bardzo podobne

odezwij się na priv, albo na 501 021 019, to coś możemy pogadać, bo do poniedziałku średnio będę miał czas na neta

pzdr

Cytat:
PiterK
o że na autostradzie wyciagasz 160/170 to zadna rewelacja bo ja też tyle wyciagam na słabszym dużo samochodzie. Jest raczej fizycznie niemozliwe zeby taki silnik palił 20 litrów - musiałbyś mieć co najmniej 3.5 litra pojemności. Pozdro. [ wiadomość edytowana przez: PiterK dnia 2006-12-16 11:55:14 ]

Widać że rozumiesz co chcesz zrozumiec, pisze że predkość 160/170 - jest słabym wynikiem. Moja Corolla z 91/92 z silniczkiem 1.6 jechala 200km/h i miala spalanie 10-11 l gazu.

To ze Camry pali 20 - uważam również za fizycznie niemozliwe, niestety jest to fakt.

Suchy - Dzieki za radę, sprobuje zdiagnozować poprawność działania sondy, co do płynu hamulcowego to tak jak pisałem wcześniej płyn sprawdzałem i poziom jest "miedzy kreskami".
Jak myslicie dolać jeszcze?

marcinm - juro (poniedziałek) przedzwonie to porozmawiamy.

Na koniec pytanie, gdzie/jak sprawdzić czy s. lambda jest sprawna?
Mechanik od LPG sprawdzal instalacje i "wszystko jest ok".
Zmienić gazownika?

[ wiadomość edytowana przez: Glosiu dnia 2006-12-17 22:47:28 ]

PiterK : fizycznie niemożliwe? jesteś z Krakowa, jak będziesz miał ochotę, zapraszam późnym wieczorem na wycieczkę do Katowic i z powrotem, lejemy na stacji w Krakowie, lecimy tam i z powrotem, i lejemy znowu na stacji w Krakowie - gwarantuję Ci wynik 18-22 na 100, przy 100% sprawnej instalacji LPG, i Pb

Glosiu : rok temu byłem jeszcze w stanie osiągnąć 200 z lekkiej górki na Pb

obecnie na prostej idzie 190 zarówno na Pb jak i na LPG. 160 jest w stanie jechać na zielonej lampce cały czas ( góra/nie góra ). 170 to już trzeba czasem przydepnąć że się czerwona lampka pali, ale ogólnie do 175 można tak jeździć, że cały czas zielona się świeci...

jadąc "do 160" można zmieścić się w granicach 13 litrów

moje najświeższe spalania :

13,34 - Kraków - Bochnia - Żory, w tym jakieś 50km w mieście krótkich startów, i kilka ostrzejszych depnięć

11,87 - Żory - Mikulov, równa i spokojna jazda, z czego 80% to autostrada, cały czas 130-140. w aucie ja, i jakieś 200kg bagażu...

aa, no i bierz pod uwagę że jest to kombiak - 200kg cięższy od sedana

na razie nie zmieniać gazownika - kazać mu wsiąść z laptopem do auta, zapiąć laptopa do lambdy, i patrzyć na wykres [u]podczas jazdy[/u]. - na postoju moja lambda była "w 100% sprawna"

no chyba że nie ma laptopa, to zmienić gazownika

dzwonić możesz, ale oduczyłem się już odbierać polską komórkę za granicą

od poniedziałku do piątku JEDYNYM telefonem, który odbieram jest +43 6991 311 5255, albo stacjonara +43 1 33109 5569

pzdr

Witam takie spalanie jak piszesz to miałem jak lmbda mi padła po wymiane spalanie zeszło do 15L oczywiście LPG (miasto)