| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Pioter2k Toyota Corolla gdansk | 2006-12-22 20:35:22 ...witam
mam zamiar zmienić w swojej corolli swiece na irydowe NGK, mam silnik 1.6 4A-FE z 98' roku i normalne swiece maja symbol, BKR6EYA a jaki jest symbol do irydowych? moze ktos mi powiedziec? bo zamowilem u takiego dziadka swiece i ma je po swietach mi dostarczyc, ale patrzac jak on sprawdzal oznaczenie to boje sie ze mi da jakies inne :/ wiec wole miec pewnosc dziekuje za pomoc |
Parker Opel Vectra B Kombi ... Pruszków | 2006-12-28 13:04:26 Świece irydowe czy platynowe stosuje się generalnie w samochodach gdzie dostęp do nich jest ograniczony bądz mają maksmalnie wydłuzony przebieg międzyprzeglądowy. Napewno nie próbuj ustawiać na nich przerwy bo je uszkodzisz. NGK na końcu oznaczenia świecy mają symbol który oznacza przerwe . np BKR6E-11 oznacz że ma 1.1mm. Chyba że świeca jest wieloelektrodowa - np. Opel .
Ty raczej nie zauważysz różnicy w pracy ale nie musisz ich tak często wymieniac jak normalnych. Minusem jest to że po kilku latach odkręcenie świec może stac się niemożliwe ze względu że potrafią paskudnie zapiec się na gwintach . Czyli nie ma rzeczy doskonałych |