Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Leszek_Gdynia (S) była LADA 21072 '88 Gdynia | 2003-05-25 23:23:57 Koledzy Żniwiarze - pomóżcie koledze!!!
PS. A odpowiedzi na swoje pytania napewno bys znalazl na tym forum, ale trzeba troche pokopac ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-05-26 15:16:53 Krotko, raz jeszcze:
Ile pali: gazu: 15l/100km (moja prawie bez wzgledu czy miasto, czy w trasie. Uwaga! Z mojej obserwacji wynika, ze jezdzac w terenie na reduktorze pali mniej!!! ![]() ![]() ![]() benzyny: nie pamietam, jedynie w dluzsze trasy wlewam 5l na wszelki wypadek i zeby zbiornik nie zardzewial zupelnie. Komfort jazdy: z przodu duzo miejsca, z tylu tez, bagaznik jest maly - porownywalny z fiatem uno, butla z gazem w bagazniku zabiera 1/3. W Nivie nie istnieje wyciszenie, nawet radio czasami nie pomaga. Oryginalne fotele sa niewygodne. Predkosc: Max ok 120 (ach, ten cudowny halas), przelotowa 90-100, uwaga na zakretach, lubi sie przewrocic. Gaz: w zaleznosci do silnika, koszt 1000-2000 zl, butla mimo wszystko chyba w bagazniku. Zakladu musisz w swojej okolicy poszukac sam. Naprawy sa dosyc tanie, powinienes znalezc sobie pewny i tani warsztat i jezdzic tam na przeglady w miare regularnie. Mimo, pewnych zalet pamietaj: NIVA NIE JEST SAMOCHODEM SZOSOWYM i najlepiej czuje sie poza nia. |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-05-26 19:47:53 Stalem sie wlascicielem i kierowca nivy od trzech tygodni. Nie znam sie na autach, a tym bardziej na Nivach. Umiem sprawdzic olej i wymienic zarowki w samochodzie. Ale kupilem uzywana Nive, dlaczego? Bo kosztuje mniej niz zabawki bulwarowe oraz pojedzie tam, gdzie one nie pojada.
Z moich krotkich doswiadczen wynika, ze: 1. auto, trzeba pokochac ja sie juz je ma. 2. komfort jazdy? to nie tak. To co mowil Boreg o lokciu za szyba przy otwartych oknach i jezdzie bez stresu w terenie jest prawda. to jest komfort, wtedy jest przyjemnie. zreszta jak nie otworzysz okien, to jest goraco w srodku. ![]() 3. ile pali? roznie. moje auto ma silnik 1.7i na jednopunkcie i opony terenowe z defincja blot i snieg. czyli cztery kanalki. w trasie w zaleznosci czy woze tesciow ![]() 3a. zalozylem LPG tydzien temu, zrobilem dwa pomiary (przeloty okolo 400 km, jazda mieszana i trasa, z tesciami ![]() ![]() Pozdrawiam, Przemek PS. Jak masz jakiekolwiek inne pytania, to pytaj zdecydowanie. Sam bylem w podobnej sytuacji i mi tu pomogli koledzy z Klubu. |
![]() PiotrekP siemianowice | 2003-05-26 20:00:11 Czesc!
Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedzi ![]() ![]() ![]() Mam pytanie do Kacpra97. Czy zbiornik lpg pod samochodem nie zmniejsza wlasciwosci terenowych Twojej nivki? W sieci jest zdjecie butli pod autem (jakas firma z Krakowa) ale jest dosc nie wyrazne i mi przynajmniej trudno ocenic na ile utrudnia ona poruszanie sie w terenie. Wiecie cos na ten temat? Troche zal mi i tak malego juz bagaznika, z drugiej strony nie chcialbym jakos znacznie ograniczac wlasciwosci auta... No ale tak to w zyciu bywa, ze nie mozna miec wszystkiego na raz nie ponoszac zadnych kosztow... Aaa, jeszcze jedno. Blacha. Tak czytam forum i widze ze to chyba najslabszy punkt wszystkich lad. Czy da sie jakos zakonserwowac blache, aby pojezdzila dlugo bez korozji? Jezdze teraz 10 letnim hyundaiem pony i rdzy oprocz miejsc gdzie lakier jest uszkodzony nie widzialem. Troche sie boje ze kilkuletnia nive trzeba bedzie mocno leczyc... pozdrawiam wszystkich, PP |
![]() kacper97 (M) Klubowicz NOK Suzuki Vitara Warszawa | 2003-05-26 20:45:58 pewnie troche zmiejsza własności terenowe ale za to mam cały bagażnik co dla mnie jest bardzo ważne.
Zresztą na naszym pierwszym spotkaniu terenowym nie miałem problemów więc .... wszystko zależy od terenu ![]() Znam to zdjęcie ...jest tam butla na wieszchu i z taką raczej w teren nie wyruszaj ....u mnie jest ona osłonięta blachą a po wypadzie w teren dołoże jeszcze grubą blache stalową ![]() ![]() |
![]() PiotrekP siemianowice | 2003-05-28 13:30:31 Witam ![]() Dzieki raz jeszcze za odpowiedzi. Mam prosbe do wlascicieli niv z okolic Katowic. Bardzo chetnie spotkalbym sie z Wami aby zobaczyc nive z bliska ![]() i pod auto, zobaczyc i przekonac sie o plusach i minusach tego autka. Po prostu chcialbym troche poczuc nivke, jaka ona jest ![]() ![]() ![]() Chcialbym ostatecznie przekonac sie co do niej ![]() Co Wy na to? Czy moglibysmy spotkac sie? pozdrawiam serdecznie PP |
![]() Góral (M) Sympatyk NOK Opel Meriva A Helmond | 2003-05-28 19:31:17 OT. ostatnio coraz bardziej myslę o nivie. a jeszcze jak pojeździłem autem Kacpra... hmmmm... .... zastanawiam się nad zrobieniem Samary crosscoutry. ![]() |
![]() Konriii mnogo ;) KRAKÓW | 2003-05-28 20:41:50 Były Poldki na podwoziu Nivy wiec czemu nie miałoby być i Samary znaczy Formy ![]() ![]() |
![]() Dragu Łada Samara Stalowa Wola | 2003-05-28 20:57:56
Góral myślę, że właściciel tego (TUTAJ) pojazdu dałby pare wskazówek jak zrobić porządną terenówkę ![]() |
![]() Konriii mnogo ;) KRAKÓW | 2003-05-28 21:06:28 Nie trzeba nam amerykańców szukać żeby zobaczyć coś dużego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Góral (M) Sympatyk NOK Opel Meriva A Helmond | 2003-05-28 21:35:53 Panowie, spokojunie... ja nie mówiłem o extremalnym terenowcu ![]() Ale w przeciweiństwie do innych może podniosę i poszerzę swoje zawiasy... ![]() |
![]() boreg Klubowicz NOK VW T-23 warszawa | 2003-05-29 09:52:26 Przeloz sobie zawieszenie od Nivki ![]() |
![]() Mateusznia takietam... wieś gdzieś (pod Wawą) | 2003-05-29 16:52:01
No wreszcie właściwy kierunek!!! Od zawsze mówię, że dziwi mnie to obniżanie, szczególnie jeśli ktos zamierza używac samochodu do normalnej jazdy po polskich drogach i podjeżdżania pod polskie krawężniki. Duchowo Cię wspieram ![]() |
![]() Góral (M) Sympatyk NOK Opel Meriva A Helmond | 2003-05-29 16:53:28 szkoda że nie finansowo... ![]() |
Anonymous Niezarejestrowany | 2003-05-30 17:59:11 Hihihihi,
A Gorala, to do grupy ekstramalnej od razu chcieli wyslac ... . ![]() |
![]() PiotrekP siemianowice | 2003-06-03 19:19:01 Witam wszystkich ![]() Mam kolejne pytanie. Wiele niv wystawionych na sprzedaz ma przebiegi powyzej 100 tys. km. Zastanawiam sie jakie przebiegi sa przecietnie osiagane przez silniki 1.6 i 1.7i bez kapitalnych remontow. Czy uklad jezdny/ napedowy wymaga po takim przebiegu wymiany? Moze to banalne dla Was pytania, ale mi moga dac odpowiedzi na rzeczy ktorych nie wiem. pozdrawiam serdecznie ![]() ![]() ![]() PP |
![]() Konriii mnogo ;) KRAKÓW | 2003-06-03 23:49:36 Nie wiem jak w Nivie ale dla normalnie(tzn nie zarzynanych) użytkowanych silników w zwykłych ładach 2101-7 przebiegi po 200.000 i więcej to norma ![]() |