Pomocy!!! zerwany pasek rozrzadu 2107 1300cm!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ludzie pomuscie!!!!!! jadac sobie spokojnie nagle mojej ladnej braklo mocy zatrzymuje sie bo silnik zgasl a tu....cuda jakies lada kreci jak oszalala ...patrze pod maske a tu pasek luzny ...wiec na hola i do garazu i teraz mam maly problem poniewaz nie moge znalesc znakow na koloch ..( nie wiem jak one wygladaja )
moja lada to mianowicie 2107 1300cm ale na bloku ma oznaczenie 05..
POMOCY Pilne!!!!

Jedyny masz plus ze masz uklad bezkolizyjny czyli tylko pasek i jazda.
Jak nikt nic nie napisze do wieczorka pozniejszego to jak skocze na garaz to wezme ksiazke i sprawdze co tam pisza bo juz nie pamietam

Na kole rozrządu jest taki punkt wywiercony. Musi sie on pokrywać z ta pionową srubą na pokrywie rozrządu. Na kole pasowym na wale masz znak w postaci nadlewu na powierzchni bocznej koła i nacięcie na obrzeżu tegoż koła. Musi sie pokrywać z ostatnią (czyli 0stopni) z kresek na aluminiowej przedniej pokrywie silnika. Koła pasowego chyba nie bedziesz musiał zdejmować. Jeśli bedziesz musiał, to na kółku od paska zebatego teżjest znak, takie wycięcie, ale on trafia (chyba) na inny znak na pokrywie. Nie pamiętam jak z kołem od napedu aparatu zapłonowego, pompy paliwa i pompy oleju. Na kole pewnie jest otwór tak jak na kole wałka rozrzadu. Nie wiem jakie są (czy wogóle są) znaki na pokrywie silnika. Ale to jest najmniejszym problemem, bo mozesz później wyjać i przestawić aparat zapłonowy.
To tyle, też nie mam ksiażki.

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

ja jeszcze tego sam nie robilem, ale za to mam ksiazke moze cos pomoze:

rysunek
opis wymiany paska
opis regulacji naciagu paska

proste jak budowa cepa:
po pierwszwe znajdujesz na kole od walka rozrzadu nawiercona dziurke od strony pokrywy dobrze zreszta widoczna po jej zdjeciu
po drugie na kole od wału korbowego masz taki nadlew który wyglada jak przerw całego kóleczka nadlanego a na bloku silnika patrzac od strony kierowcy trzy kreseczki ostatnia najdłuzsza to jest 0 stopni i powinno sie to pokryc z najwyzszym punktem koła wałka rozrzadu.
pozatym skoro pekł ci pasek wymien odrazu rolke napinacza te dwie rzeczy powinno sie wymieniac razem
a co do rysunku:
punktu E i F szukaj od strony kabiny a C i D od strony maski

[ wiadomość edytowana przez: krzychuk dnia 2007-01-04 23:29:38 ]