Jakas zagadka elektryczna o co chodzi ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio postanowilem wymienic zarowke w podswietleniu podsufitki w mojej rolce bo od tygodnia bylo ciemno jak otwieralem drzwi, przy okazji wymiany zauwazylem ze nie swieci mi sie zarowka niedomknietych drzwi, i w bagazniku i jak uruchamamim alarm pika kilka razy, to musialo sie wczoraj zdazyc bo jeszcze 2 dni temu alarm dzialal prawidlowo, sprawdzielm wszystkie bezpieczniki i okazalo sie ze mam przepalony 20A w przedziale silnika, wymienilem i wszystko OK ale....
podswietlenie na suficie nadal nie dziala reszta bez zarzuty jak wczesniej, rozebralem wylaczniik przylozylem miernik i ...zarowka dobra (sprawdzalem 2 zarowki) a napiecie mam 11.4W ( na wtyczce i na gniazdku zarowki) a przykladowo na zarowce gdzie swieci mi teraz w barazniku 12.4 czyli tyle samo ile na wyjsciu z aku.
Powinno byc 12.4 przynajmniej tak mi sie zdaje czyli tyle ile w calej instalacji i tyle ile wychodzi z aku, wtedy zaroweczka by swiecila

Zglupialem o co tu chodzi, bo na pradzie to akurat jestem zielony ?

Przy napięciu 11,4 V - tak jak podajesz - żarówka powinna się świecić. Sprawdz żarówki.

u teścia w ave miałem zagadkę z tą lampką w świeta, teść twierdził że to nie gaśnie po przełączeniu na door i zamknięciu drzwi.
Okazało się że gaśnie samo po około 10 sekundach od zamknięcia drzwi, u mnie w rolce gaśnie od razu, zagwózdkę miałem na jakieś 15 minut

w tej lapce w środku masa doprowadzona jest z dwu stron prąd jest na stałe czeronym

1 masa z karoseri zobacz czy nie zaśniedziało ewentualnie lekko przesmaruj styk do dachu oraz styki na kulce przy przełączniku

2 masa płynie przewodkiem i zależy od otwrtych lub zamkniętych drzwi czarny

pozdrawiam i mam nadzieję żę w obwodzie lampki JAPSy nic nie zmieniali przez 20 lat

Cytat:
2007-01-07 19:09:58, Linek pisze:
1 masa z karoseri zobacz czy nie zaśniedziało ewentualnie lekko przesmaruj styk do dachu oraz styki na kulce przy przełączniku
2 masa płynie przewodkiem i zależy od otwrtych lub zamkniętych drzwi czarny pozdrawiam i mam nadzieję żę w obwodzie lampki JAPSy nic nie zmieniali przez 20 lat

gdzie one dokladnie są chodzi mmi o wszystkie złącza masy bo przypuszczam ze to jest problem.

zarowki sa dobre pisalem ze sparwdzalem 2 nowe a poza tym wizualnie nie sa przepalone wiec zarowki odpadają.

Zagadka rozwiazana, srobka ktora mocuje wlacznik jest jednoczesnie masą bo laczy ów włacznik z karoseria, cos tam nie stykało mysle ze masa nie dochodzila do zarowki tak jak trzeba.
Jest juz wszystko w porzadku.

Prosze jednak jak ktos wie o podanie informacji gdzie szukac złącz masowych, wiem o tym w/w i o drugim co idzie od aku i jest przykrecony do skrzyni.
Dobrze bedzie na przyszlosc wiedziec.